Karbohidrat

Karbohidrat juga dipanggil sakarida (gula). Ia terdiri daripada atom karbon, asid dan hidrogen dan merupakan istilah kolektif untuk pelbagai sebatian gula. Karbohidrat adalah salah satu komponen pemakanan utama, bersama-sama dengan protein dan lemak, dan lebih-lebih lagi membekalkan tenaga untuk keperluan harian yang terdedah kepada badan kita.

Apabila berjalan, berlari, bernafas, duduk dan bersukan, karbohidrat memastikan tenaga baru sentiasa tersedia untuk otot. Selain membekalkan tenaga, karbohidrat juga bertanggungjawab untuk kestabilan dan penyelenggaraan struktur dalam sel, tisu dan organ. Satu gram karbohidrat membekalkan 4.1 kcal (kilokalori) tenaga dan cepat didapati berbanding lemak dan protein.

Karbohidrat disimpan dalam badan kita sebagai glukosa. Tapak simpanan utama ialah hati dengan kira-kira 140 gram dan otot rangka dengan sehingga 600 gram. Pelbagai makanan yang mengandungi karbohidrat boleh dibezakan mengikut indeks glisemik (GI), yang memberikan maklumat tentang kadar penyerapan karbohidrat daripada makanan.

Lebih tinggi indeks glisemik, lebih banyak karbohidrat boleh dicerna. Karbohidrat juga digunakan dalam banyak produk harian yang lain. Mereka boleh didapati dalam pelekat dan gulungan filem.

Kimia

Karbohidrat adalah, bersama-sama dengan lemak (lipid) dan protein, salah satu daripada tiga nutrien utama untuk tubuh manusia. Mereka boleh dibahagikan kepada gula ringkas (monosakarida) dan berbilang gula (polisakarida); yang kedua terdiri daripada yang terdahulu. Monosakarida yang paling penting untuk manusia adalah Terkompaun dalam kombinasi tertentu, ia membentuk disakarida seperti Polisakarida, seterusnya, terdiri daripada bilangan monosakarida yang dikaitkan secara kompleks yang jauh lebih besar.

Dalam tumbuhan, bentuk simpanan karbohidrat ini dipanggil kanji, dalam daging (dan sewajarnya dalam tubuh manusia) glikogen. Satu-satunya perbezaan antara keduanya ialah cara monosakarida dikaitkan antara satu sama lain. Jika karbohidrat diambil dengan makanan, ia mesti dipecahkan terlebih dahulu kepada komponen monosakaridanya sebelum ia boleh diserap ke dalam aliran darah.

Hakikat bahawa langkah ini ditinggalkan dalam pengambilan monosakarida adalah asas untuk kebijaksanaan "Dextrose masuk terus ke dalam darah“. Penguraian sudah bermula dalam kaviti oral dalam bentuk enzim amilase yang terkandung dalam air liur. Pecahan berterusan dalam saluran usus sebelum monosakarida diangkut dari bahagian dalam usus melalui sel-sel dinding usus ke sekeliling. darah kapal, dari mana ia boleh diedarkan ke seluruh badan.

Karbohidrat oleh itu hanya memasuki sel-sel badan dari darah dalam bentuk monosakarida. Pada asasnya terdapat tiga kemungkinan di sini: Sama ada molekul digunakan sebagai blok bangunan, contohnya untuk molekul gula pada permukaan sel darah merah yang menentukan kumpulan darah, atau ia digunakan untuk menghasilkan tenaga – dalam kes ini ia boleh dipecahkan terus kepada ATP, unit tenaga badan, atau ia boleh digabungkan untuk membentuk glikogen, bentuk simpanan karbohidrat badan. Yang terakhir berlaku apabila terdapat lebihan nutrien dan glikogen yang terhasil kemudiannya boleh dipecahkan semula kemudian seperti yang diperlukan dan bahagian individunya digunakan untuk menghasilkan ATP.

  • Glukosa (dekstrosa)
  • Fruktosa (gula buah)
  • Mannose
  • Galaktosa (gula susu).
  • Maltosa (dua molekul glukosa)
  • Sukrosa (glukosa + fruktosa)
  • Laktosa (glukosa dan galaktosa).