Dementia

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Bahasa Inggeris: demensia

 • Penyakit Alzheimer
 • Perkembangan demensia
 • Pilih penyakit
 • meracau
 • Kelupaan

definisi

Demensia adalah gangguan fungsi pemikiran umum yang menyebabkan kemerosotan kehidupan seharian. Dalam banyak kes, gangguan ini bersifat progresif dan tidak dapat disembuhkan (tidak dapat dipulihkan). Demensia biasanya merupakan penyakit orang tua dan orang tua (lebih tua dari 65 tahun).

Kebarangkalian menderita demensia teruk sebelum berumur 65 tahun adalah agak rendah (kurang dari 1: 1000). Namun, di luar usia 65 tahun, kebarangkalian meningkat menjadi sekitar 15% untuk demensia ringan dan sekitar 6% untuk demensia yang teruk. Lelaki biasanya lebih cenderung menghidap penyakit ini daripada wanita. Pengecualian dari peraturan ini adalah penyakit Alzheimer, yang biasanya lebih banyak mempengaruhi wanita.

Punca

Soalan ini sukar dan tidak mencukupi untuk dijawab secara keseluruhan. Sains mengetahui puluhan sebab yang boleh menyebabkan demensia. Di satu pihak terdapat demensia degeneratif yang disebut, di mana penyebabnya diwarisi secara genetik atau tidak dapat dijelaskan.

Yang paling penting adalah penyakit Alzheimer, penyakit Pick (demensia frontotemporal) dan penyakit Parkinson. Walau bagaimanapun, penyakit dan gangguan darah kapal boleh menyebabkan demensia. Demensia sering berlaku selepas strok (apoplexy), berkurang darah aliran atau kekurangan oksigen.

Penyakit metabolik seperti kencing manis melitus, porfiria atau penyakit kelenjar tiroid juga boleh mencetuskan demensia sekiranya mereka berkembang dengan teruk. Tambahan pula, keracunan atau penyalahgunaan bahan (seperti penagihan dadah), jangkitan dan kanser mesti selalu dipertimbangkan semasa mencari penyebab demensia. Pengambilan alkohol pastinya merupakan faktor risiko terjadinya demensia.

Ini telah berulang kali diperhatikan dalam banyak kajian. Pesakit yang minum terlalu banyak alkohol selama bertahun-tahun boleh mengalami sindrom Korsakow. Penyakit ini dicirikan oleh besar-besaran memori gangguan.

Untuk mengimbangi ini memori jurang, pesakit biasanya membuat cerita panjang lebar. Proses ini disebut "mengelirukan" dalam jargon perubatan. Malangnya, penyakit ini tidak dapat disembuhkan walaupun dengan terapi yang mencukupi.

Demensia tidak dapat dipulihkan. Demensia selepas a strok juga disebut demensia vaskular. Di sini, gangguan peredaran darah dalam otak adalah penyebab demensia.

Kekurangan darah peredaran darah menyebabkan sel saraf di otak mati, yang menyebabkan gangguan fungsi kognitif. Selepas Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling biasa. Malangnya, demensia vaskular tidak dapat disembuhkan.

Walau bagaimanapun, pesakit dengan faktor risiko harus dirawat lebih awal sehingga demensia tidak berkembang di tempat pertama. Faktor risiko demensia vaskular termasuk kencing manis melitus, tekanan darah tinggi, aritmia jantung, rokok, obesiti, dan tinggi LDL or kolesterol tahap. Tidak mungkin begitu kemoterapi akan mencetuskan demensia.

Walaupun begitu, terdapat kajian yang menunjukkan bahawa otak sel dipengaruhi oleh kemoterapi. Fakta ini disebut "chemobrain" oleh para saintis. Ini terutama mengenai gangguan konsentrasi dan penurunan daya tahan, bahkan 10 tahun selepas itu kemoterapi.

Tidak semua saintis mempercayai konsep ini. Ada juga yang mengatakan bahawa tekanan psikologi yang disebabkan oleh kanser sudah cukup untuk mengubah sel saraf di otak. Mereka melihatnya sebagai sejenis tekanan pasca trauma selepas itu kanser sebagai penyebab kekurangan kognitif.

Risiko menderita demensia meningkat dengan bertambahnya usia. Penyebab demensia yang paling biasa adalah penyakit Alzheimer. Faktor risiko tambahan berikut telah dikenal pasti dalam kajian epidemiologi yang besar: demensia jantina wanita pada saudara-mara peringkat pertama trauma kraniocerebral penyakit asas neurologi, contohnya

Penyakit Parkinson, penyakit Huntington, penyalahgunaan alkohol strok faktor risiko arteriosklerosis: tekanan darah tinggi, merokok, diabetes, tahap kolesterol tinggi Lain-lain: beberapa cabaran mental, pengasingan sosial, kemurungan

 • Seks wanita
 • Demensia pada saudara-mara peringkat pertama
 • Trauma kraniocerebral
 • Penyakit neurologi asas, seperti penyakit Parkinson, penyakit Huntington, strok
 • Penderaan alkohol
 • Faktor risiko untuk arteriosklerosis: tekanan darah tinggi, merokok, diabetes, peningkatan kadar kolesterol
 • Lain-lain: sedikit cabaran mental, pengasingan sosial, kemurungan

Sayangnya, tidak mungkin untuk menjawab soalan ini dengan selimut "ya" atau "tidak". Pada dasarnya, bagaimanapun, dapat dikatakan bahawa kebanyakan kes berlaku secara kebetulan dan tidak turun-temurun. Faktor risiko terbesar adalah usia tua.

Kemudian bergantung kepada penyebab demensia. Demensia vaskular disebabkan oleh gangguan peredaran darah di otak kerana arteriosclerosis; tidak ada komponen keturunan di sini. Penyakit Alzheimer berlaku secara rawak (secara sporadis) dalam 80% kes. Walau bagaimanapun, terdapat juga penyakit Alzheimer keluarga, yang diwarisi secara autosomal dan dicirikan oleh permulaan penyakit ini (30-60 tahun).