Obesiti

maklumat am

Adiposity (kegemukan) menggambarkan penyakit yang berkaitan dengan teruk berat badan berlebihan. Penyakit ini mempunyai banyak sebab dan akibat, yang akan dibincangkan dengan lebih terperinci di bawah.

definisi

Menurut Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO), seseorang bercakap tentang kegemukan ketika Indeks Jisim badan (BMI) melebihi 30 kg / m2. BMI secara amnya menerangkan nisbah berat badan dengan tinggi badan dan dikira seperti berikut: Berat badan dalam kg / tinggi dalam m2. BMI antara 18.5 - 24.9 kg / m2 disebut berat normal, sementara BMI antara 25 - 29.9 kg / m2 didefinisikan sebagai berat badan berlebihan atau preadiposity.

Obesiti seterusnya dibahagikan kepada 3 darjah keparahan bergantung pada tahap BMI: Klasifikasi ini tidak kontroversial, bagaimanapun, kerana pengedaran lemak dalam badan tidak termasuk. Telah diketahui bahawa peningkatan lilitan perut (pada wanita lebih besar daripada 80 cm, pada lelaki lebih besar daripada 92 cm) dikaitkan dengan risiko penyakit kardiovaskular yang lebih tinggi dan kencing manis mellitus (diabetes). Sebaliknya, jika lemak terdapat pada paha dan pinggul, risiko penyakit sekunder adalah lebih rendah.

Bahkan peningkatan jisim otot (seperti dalam pembina badan) tidak berlaku adil terhadap BMI sebagai asas untuk mengklasifikasikan kegemukan. Walaupun begitu, klasifikasi ini pada masa ini biasa dan biasa di kesihatan sistem. - Gred I dari 30kg / m2

  • Gred II dari 35kg / m2
  • Gred III dari 40kg / m2.

Kekerapan

Menurut statistik dari tahun-tahun kebelakangan ini, kira-kira 25% orang dewasa gemuk, dan dalam kumpulan usia antara 3 dan 17 tahun, 6% kanak-kanak dan remaja sudah mengalami kegemukan. Di seluruh dunia, peratusan orang gemuk dalam masyarakat (kelaziman) tertinggi di negara perindustrian (AS, Alaska, Kanada, Mexico, Australia, Jerman, Britain, Finland, dll.). Secara keseluruhan, prevalensi kegemukan meningkat dengan ketara dalam beberapa dekad kebelakangan ini, tetapi pada masa ini angka tersebut nampaknya stabil.

Punca

Punca-punca berat badan berlebihan dan kegemukan berlipat ganda. Di samping itu, pelbagai faktor seperti pendidikan, pendapatan, dan lain-lain memainkan peranan penting dalam risiko menghidap kegemukan.

Tenaga yang tidak menyenangkan seimbang kerana terlalu banyak kalori dimakan dengan tenaga yang terlalu sedikit: Keperluan kalori harian bergantung pada banyak faktor. Bahkan kadar metabolisme basal (keperluan tenaga ketika rehat) berbeza-beza bergantung pada jantina, usia, fizikal, dan lain-lain. .

Selain itu, terdapat juga penukaran kerja kerana proses penggunaan tenaga tambahan, seperti aktiviti sukan, aktiviti mental, perubahan suhu persekitaran, dll. Berat badan berlebihan atau kegemukan selalu terjadi apabila tubuh dibekalkan lebih banyak tenaga daripada yang berlebihan jangka masa yang lebih lama. Faktor genetik: Terdapat bukti bahawa pengedaran lemak dan penggunaan makanan dipengaruhi secara genetik.

Metabolisme lemak gangguan (seperti hiperkolesterolemia) juga dapat ditentukan secara genetik. Walau bagaimanapun, faktor persekitaran selalu berperanan dalam perkembangan kegemukan. Faktor tertentu semasa mengandung, seperti ibu kencing manis melitus, meningkatkan risiko anak mengalami kegemukan.

  • Tenaga yang tidak menyenangkan seimbang kerana terlalu banyak kalori dimakan dengan penggunaan tenaga yang terlalu rendah: Keperluan kalori harian bergantung pada banyak faktor. Bahkan kadar metabolisme basal (keperluan tenaga ketika rehat) berbeza-beza bergantung pada jantina, usia, fizikal dan banyak lagi. Di samping itu, terdapat juga penukaran kerja kerana proses penggunaan tenaga tambahan, seperti aktiviti sukan, aktiviti mental, perubahan suhu persekitaran, dll.

Berat badan berlebihan atau kegemukan selalu berlaku apabila tubuh dibekalkan lebih banyak tenaga daripada yang dimakannya dalam jangka masa yang lebih lama. - Faktor genetik: Terdapat bukti bahawa pengedaran lemak dan penggunaan makanan dipengaruhi secara genetik. Metabolisme lemak gangguan (seperti hiperkolesterolemia) juga dapat ditentukan secara genetik. Walau bagaimanapun, faktor persekitaran selalu berperanan dalam perkembangan kegemukan. Faktor tertentu semasa mengandung, seperti ibu kencing manis melitus, meningkatkan risiko anak mengalami kegemukan.