Anticholinergics

definisi

Antikolinergik adalah bahan aktif yang bertindak pada parasimpatis sistem saraf. Parasimpatis sistem saraf adalah sebahagian daripada sistem saraf autonomi. Secara tidak sengaja, iaitu tidak tertakluk kepada kehendak, mengendalikan sebahagian besar organ dalaman dan juga darah peredaran.

Ia mempunyai fungsi pengendalian brek dan redaman dalam metabolisme, sehingga memastikan pertumbuhan semula, pemulihan dan perlindungan. Pemancar (neurotransmitter) parasimpatis sistem saraf is asetilkolina. Apabila asetilkolina dilepaskan, ia bertindak pada pelbagai reseptor, yang seterusnya menyebarkan maklumat dari sistem saraf parasimpatetik ke sel.

Istilah nt ́Anticholinergika ́ ́ kini merangkumi sekumpulan bahan aktif yang menekan kesan asetilkolina. Ini bertindak pada jenis reseptor tertentu, jenis reseptor muskarin. Reseptor jenis ini terdapat terutamanya di jantung dan pada otot licin, terutamanya di saluran penghadaman. Di sini, antikolinergik menyebabkan rangsangan saraf terganggu dan dengan itu mengatasi sistem saraf parasimpatik yang melambatkan dan melambatkan metabolisme

Kesan

. sistem saraf parasimpatetik merangsang pencernaan dan menurunkan jantung kadar, antikolinergik mempunyai kesan yang sebaliknya. Antikolinergik mengendurkan otot licin saluran penghadaman dan dengan itu menghalang aktiviti gastrousus. Selanjutnya, ia membawa kepada peningkatan dalam jantung kadar, yang digunakan dalam gangguan irama jantung perlahan (bradikardik).

Antikolinergik menekan pengeluaran air liur, peluh dan jus gastrik dan melebarkan murid (mydriasis) pada mata, yang digunakan, misalnya, dalam pemeriksaan oftalmologi belakang mata. Pelebaran ini murid mengurangkan keupayaan untuk melihat (terutamanya di sekitarnya) dan membawa kepada kepekaan yang kuat terhadap cahaya (fotofobia). Antikolinergik juga boleh digunakan untuk merawat inkontinensia kencing, sangat kerap kencing dan terlalu aktif pundi kencing, kerana ia memberi kesan santai pada otot licin.

Ini juga digunakan, misalnya, untuk pembasahan pada waktu malam (Enuresis nocturna) pada anak-anak. Antikolinergik juga berperanan dalam rawatan penyakit Parkinson. Sebagai contoh, mereka digunakan pada pesakit Parkinson untuk melawan kekejangan badan dan kekakuan pandangan.

Atropin dan antikolinergik yang serupa

Bahan aktif antikolinergik yang paling terkenal adalah atropin. Atropine adalah bahan aktif beracun yang terdapat pada tanaman nighthade seperti sangkakala malaikat, jimsonweed dan belladonna. Pada zaman Renaissance, murid-murid besar dianggap sangat cantik di kalangan wanita Eropah (́ donna ́ ́).

Penggunaan belladonna ekstrak mata menyebabkan murid melebar sehingga beberapa hari. Ia masih digunakan dalam oftalmologi hari ini, kerana lebih mudah untuk memeriksa belakang mata semasa murid luas. Walau bagaimanapun, kesan antikolinergik atropin juga digunakan dalam kes kolik saluran empedu atau saluran kencing dan gastrousus kejang.

Kesan antikolinergik atropin juga penting dalam resusitasi selepas kegagalan kardiovaskular dan dalam rawatan degupan jantung yang terlalu perlahan (bradycardia) kerana kadarnya meningkat kesan pada jantung. Antikolinergik, yang berkait rapat dengan atropin dalam struktur kimianya, seperti tiotropium bromida, digunakan dalam perubatan penyakit paru obstruktif kronik (COPD) kerana mereka melebarkan bronkus. Ubat yang berkaitan dengan atropin juga digunakan untuk merawat sakit perjalanan. Sebagai contoh, tampalan scopolamine menekan loya. Atropin juga dapat digunakan terhadap peluh berlebihan (hiperhidrosis) kerana kesan penghambatannya terhadap pengeluaran peluh.