Sistem saraf

Sinonim

otak, CNS, saraf, serat saraf

definisi

Sistem saraf adalah sistem pertukaran dan komunikasi superordinat yang terdapat pada semua makhluk hidup yang lebih kompleks. Sistem saraf digunakan dengan cara yang mudah untuk menyatukan dan menyelaraskan maklumat untuk organisma:

  • Penyerapan rangsangan (maklumat) yang mempengaruhi tubuh dari persekitaran atau timbul di dalam badan itu sendiri (mis kesakitan, kesan deria…)
  • Transformasi rangsangan ini menjadi kegembiraan saraf (impuls saraf, apa yang disebut potensi tindakan), transmisi dan pemprosesannya
  • Penghantaran kegembiraan saraf atau dorongan ke organ, otot dan lain-lain (iaitu ke pinggiran) badan.

Untuk setiap subtugas ini terdapat kemudahan khas dalam sistem saraf: Pembahagian fungsi sistem saraf ini kepada tiga bahagian - penerimaan rangsangan, proses rangsangan dan reaksi terhadap rangsangan - juga sesuai dengan struktur spatialnya: Satu komponen dalam sistem saraf dipanggil arka konduksi.

Arka konduksi adalah hubungan fungsional yang bermakna bagi dua atau lebih neuron (= sel saraf dengan peluasannya).

  • Untuk penyerapan maklumat, alat rakaman atau penerimaan tertentu, reseptor dalam sistem saraf, bertanggungjawab. Seperti organ deria (contohnya telinga, hidung, mata, dll.

    ), ia dibatasi pada bahagian tubuh tertentu dan dikhususkan untuk rangsangan tertentu, misalnya cahaya atau gelombang bunyi (lihat misalnya topik penglihatan). Ia sangat banyak terdapat pada kulit untuk penyerapan sensasi sentuhan, getaran atau suhu, tetapi juga pada organ lain (fikirkan perut or sakit kepala).

  • Semua maklumat (pengujaan saraf) yang dihasilkan dalam alat penerima ini mengalir melalui aferen saraf ke pusat pengumpulan pusat, otak dan juga saraf tunjang, juga dikenali sebagai sistem saraf pusat (CNS).

    Di sana mereka dikumpulkan, diproses dan dihubungkan secara bermakna antara satu sama lain sehingga kedua organ pusat ini dapat difahami sebagai pusat kawalan unggul dari semua kejadian di dalam badan kita.

  • Hasil pemprosesan pusat ini dalam sistem saraf dan hubungan impuls saraf kini dihantar oleh terkemuka (atau efferent) saraf sebagai maklumat kepada organ (biasanya disebut pinggiran) badan. Di sana mereka menimbulkan reaksi yang sepadan, seperti pergerakan (ketika impuls mengarah ke otot), pengembangan atau pengecutan kapal (mis. pucat dengan ketakutan) atau pengaruh pada aktiviti kelenjar (misalnya ketika kita melihat makanan atau memikirkan sebiji lemon, air di mulut kita bersatu kerana kelenjar air liur diaktifkan).

Seseorang dapat membayangkan busur konduksi sederhana dalam sistem saraf sebagai kabel yang memberikan maklumat, titik suis pusatotak or saraf tunjang), dan kabel yang mengalirkan maklumat.

Berkaitan dengan refleks sederhana, contohnya refleks tendon patellar, ini bermaksud: persepsi rangsangan (rangsangan pemanjangan pada tendon) hubungan dengan pelaksanaan pergerakan otot yang sesuai (kaki sambungan). Selalunya banyak "kabel" ini diikat bersama dan mengalir ke seluruh badan sebagai satu saraf. Namun, tidak mungkin untuk mengetahui dari saraf mana bahagian yang membawa masuk dan yang membawa maklumat keluar dari otak.