Indeks Jisim Badan

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

BMI, Indeks Jisim, Kelebihan berat badan-Indeks Quetelet, kegemukan, kegemukan, lemak badan

Apakah indeks jisim badan?

BMI adalah angka utama yang boleh digunakan untuk menilai sama ada seseorang itu berat badan berlebihan dan, jika ya, berapa banyak, dan membolehkan pengelasan. Indeks Jisim Badan disarankan oleh Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO) sebagai garis panduan. BMI tidak mengambil kira jantina, umur dan perawakan dan hanya sah untuk orang dewasa.

Bagi orang yang berumur di bawah 18 tahun, kurva persentil yang disebut (kurva rujukan) telah dibuat berdasarkan BMI. Di sini, pertumbuhan, umur dan jantina dimasukkan dalam perhitungan dan diringkaskan dalam jadual. Jadual ini digunakan untuk menilai berat badan kanak-kanak dan remaja.

Pengiraan BMI

Rumus untuk mengira BMI pada orang dewasa kembali ke ahli matematik Belgia Adolph Quetelet dan adalah: berat / kgBMI = ————————————————————— Tinggi x tinggi Berat berikut hasil klasifikasi: Oleh kerana formula yang diberikan mengabaikan kandungan otot dan lemak orang yang dimaksud, pertimbangan komposisi badan yang lebih berbeza akan disarankan untuk digunakan, antara lain, analisis impedans bioelektrik (BIA). Dengan membezakan antara lemak dan tisu otot, ini dapat memberikan pernyataan yang lebih berkualiti mengenai latihan dan kesihatan status seseorang daripada BMI sahaja. - Kekurangan berat badan: <18.5

  • Berat normal: 18,5 - 25,0
  • Berat badan berlebihan:> 25,0
  • Kekosongan: 25.0 - 30.0
  • Obesiti gred I: 30.0 - 35.0
  • Obesiti gred II: 35.0 - 40.0
  • Obesiti gred III:> 40.0

Kekurangan berat badan

Kekurangan berat badan didefinisikan sebagai mempunyai BMI kurang dari 18.5. Ini pada mulanya bukan patologi keadaan, tetapi ia melibatkan kesihatan risiko dan pemeriksaan perubatan adalah perlu. Kekurangan bekalan nutrien penting boleh merosakkan kesihatan. Dalam konteks ini, sebuah gangguan makan mesti dipertimbangkan, terutama di kalangan orang muda. Penyakit serius juga boleh menyebabkan kurang berat badan.

Berat normal

Menurut BMI (Indeks Jisim Badan), julat berat badan normal adalah antara 18.5 dan 25.0. Pengelasan ini tidak kritikal. Atlet dengan peningkatan berat badan kerana peningkatan jisim otot (otot lebih berat daripada tisu lemak) dan “berat badan berlebihan BMI ”juga harus mengukur lilitan perut dan menentukan peratusan lemak badan.

BMI (Indeks Jisim Badan) hanya mengambil kira berat badan dan tinggi badan, tetapi bukan komposisi badan. Secara amnya, orang yang terlatih mempunyai berat badan lebih tinggi daripada orang yang tidak terlatih kerana peningkatan jisim otot. Berat badan yang biasa disebut juga meningkat seiring bertambahnya usia.

Walaupun BMI optimum untuk kanak-kanak berusia 19 hingga 24 tahun adalah antara 19 dan 24, "julat hijau" untuk kanak-kanak berumur 45-54 tahun beralih ke 22 hingga 27 dan orang tua yang berumur lebih dari 65 tahun mungkin mempunyai BMI 24 hingga 29. Oleh kerana lelaki pada amnya mempunyai jisim otot lebih banyak daripada wanita, Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) juga membezakan mengikut jantina. Contohnya, BMI 20 hingga 25 adalah normal bagi lelaki muda.

BMI (indeks jisim badan) dari 25.0 hingga 30.0 secara amnya disebut sebagai berat badan berlebihan atau, dalam bahasa perubatan, sebagai preadiposity. Namun, kriteria yang telah disebutkan di atas, seperti umur, jantina, latihan keadaan dan faktor risiko harus diambil kira dalam penilaian. Keputusan mengenai apakah pengurangan berat badan perlu dilakukan berdasarkan terutamanya pada adanya faktor risiko tertentu seperti tekanan darah tinggi, ditinggikan gula darah, peningkatan tahap lipid darah, peningkatan kadar asid urik atau masalah sendi.

Orang yang mempunyai BMI lebih dari 25 dan di bawah 30 biasanya belum terdedah kepada risiko yang dinyatakan. Namun, ada kemungkinan mereka suatu hari akan mempunyai BMI di atas 30. Anggapan ini berdasarkan fakta bahawa orang di negara perindustrian memperoleh purata sekitar 5 kg dalam jangka masa 10 tahun.