Ujian darah

Pengenalan

Bagi doktor, ia adalah sebahagian daripada urusan harian, bagi pesakit ia boleh mengeluarkan keringat pada kening: a darah ujian. Ia selalunya merupakan sebahagian daripada program asas aktiviti perubatan. Tetapi mengapa ujian darah dilakukan begitu kerap dan dalam pelbagai kesempatan?

Apa yang tersembunyi di sebalik darah ujian? Bilakah nilai darah mana yang ditentukan dan kesimpulan apa yang dapat diambil oleh doktor? Artikel berikut bertujuan untuk memberikan beberapa jawapan kepada soalan-soalan ini.

Aktiviti

Sebab-sebab a darah ujian boleh banyak dan pelbagai. Dalam beberapa kes, nilai darah ditentukan untuk membuat diagnosis penyakit. Sebab biasa untuk ujian darah diagnostik adalah disyaki jangkitan, disfungsi tiroid, buah pinggang, hati dan penyakit metabolik atau disyaki perubahan pada kiraan darah, iaitu dalam sel darah. Ujian darah terus dilakukan selama penyakit ini untuk memantau perkembangannya dan tindak balas terhadap langkah-langkah terapi. Pemeriksaan susulan juga sangat penting ketika mengambil ubat-ubatan tertentu, kepekatannya dalam darah mesti dijaga dalam had yang sempit sehingga dapat berfungsi, tetapi menyebabkan sebilangan kecil kesan sampingan yang mungkin.

Ujian darah semasa kehamilan

Mengandung mewakili keadaan khas untuk tubuh, kerana perubahan dalam proses tubuh yang paling pelbagai berlaku. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa terdapat perubahan dalam nilai darah. Untuk beberapa nilai darah, penyimpangan dari julat normal selama mengandung diketahui.

Oleh itu, doktor mesti mengambil kira perkara ini semasa menafsirkan hasil darah. Contohnya merangkumi perubahan bilangan sel darah putih, kalsium kepekatan, lipid darah dan nilai pembekuan. Ujian darah tertentu boleh menjadi lebih masuk akal selama ini mengandung.

Ini termasuk memeriksa kiraan darah untuk mengesan kekurangan pigmen darah merah (hemoglobin) dan sel darah merah (erythrocytes). Keadaan seperti itu, yang dikenali sebagai anemia, sering berlaku semasa kehamilan disebabkan oleh kekurangan zat besi. Untuk menentukan ini, apa yang disebut feritin, pemindahanin dan ketepuan transferrin juga dapat ditentukan.

Penentuan kumpulan darah wanita hamil juga memainkan peranan penting dalam pemeriksaan perubatan pencegahan semasa kehamilan, kerana dalam keadaan tertentu masalah dapat timbul disebabkan oleh kumpulan darah ibu. Sebagai sebahagian daripada pemeriksaan perubatan pencegahan, pemeriksaan standard juga dilakukan untuk virus jenis B hati keradangan (hepatitis B) pada ibu, kerana ini juga boleh menjangkiti anak. Juga disarankan untuk memiliki Ujian HIV dilakukan selewat-lewatnya, tetapi sebaiknya sebelum mengandung.

Ujian lebih lanjut untuk patogen yang boleh menyebabkan masalah semasa kehamilan dilakukan secara rutin atau ketika disyaki jangkitan. Ini melibatkan ujian untuk antibodi dalam darah ibu. Pemeriksaan pencegahan secara berkala termasuk, misalnya, pengujian kekebalan terhadap rubella virus.

Untuk soalan khas, darah juga boleh diambil dari tali pusat. Dalam kes ini, yang tali pusat dicucuk melalui kulit wanita hamil di bawah ultrasound kawalan. Darah yang diperoleh dari anak yang belum lahir kemudian dapat diperiksa untuk perubahan pada kromosom (Dalam Sindrom Down dan gangguan genetik lain), untuk antibodi sekiranya disyaki jangkitan, atau kerana disyaki anemia kanak-kanak.

Nasib baik, prosedur ini jarang diperlukan. Pada masa akan datang, ujian darah ibu mungkin juga menjadi lebih penting ketika mengesan gangguan genetik pada anak. Pada masa ini, ini sering memerlukan pemeriksaan yang rumit dan rawan komplikasi: Dengan menguji darah ibu sahaja, kaedah yang sesuai dapat dikeluarkan.