Peregangan

Sinonim

Peregangan otot, peregangan, regangan otot, regangan Otot regangan adalah bahagian latihan dan terapi yang tetap dan sangat diperlukan dalam sukan yang kompetitif dan popular serta fisioterapi. Kepentingan dan keperluan regangan bergantung pada jenis sukan yang diamalkan atau pada aduan yang ada. Ahli sains sukan dan ahli fisioterapi membincangkan pelaksanaan dan kesan teknik peregangan yang berbeza dengan sangat kontroversial, hasil kajian sukar dibandingkan kerana parameter eksperimen yang berbeza.

Terlepas dari semua kajian ilmiah, dalam praktik dan juga oleh atlet dan pesakit, peregangan dilakukan dengan teliti dan dengan yakin akan kesan positifnya. "Mode peregangan" yang dipilih sesuai dengan "kebijaksanaan" saat ini yang sedang beredar di lapangan olahraga. Ahli fisioterapi dan pelatih adalah orang yang paling sering dihubungi untuk pertanyaan mengenai latihan regangan.

Bagaimana mobiliti ditakrifkan?

Mobiliti dalam arti motor bermaksud keupayaan untuk melakukan pergerakan sendi dengan atau tanpa pengaruh luaran yang menyokong dengan jarak getaran (amplitud) yang paling besar yang dapat dilakukan oleh sistem sendi, otot dan tisu penghubung benarkan. Jejari pergerakan bergantung terutamanya pada struktur sendi anatomi dan keanjalan otot. Ketegangan otot adalah keupayaan untuk memanjangkan otot (jarak antara asal dan kemasukan otot) atau kumpulan otot ke titik akhir tertentu.

Mobiliti aktif adalah tahap pergerakan yang hanya dapat dicapai oleh atlet dengan menggunakan kekuatan ototnya sendiri. Mobiliti pasif adalah tahap pergerakan yang dapat dicapai oleh atlet dengan menggunakan berat badannya sendiri atau kekuatan luaran. Ischias foto pasif dengan pembantu "Mobiliti normal" didasarkan pada nilai standard yang ditentukan untuk jarak pergerakan rata-rata setiap sendi.

Kaedah neutral-0 digunakan untuk menentukan sejauh mana pergerakan sendi dalam darjah di sekitar paksi pergerakan tertentu. Mobiliti terutamanya bergantung pada faktor genetik: Mobiliti sekunder ditentukan oleh: Wanita biasanya lebih mudah bergerak berbanding lelaki kerana tahap estrogen yang lebih tinggi dan nada otot yang lebih rendah. Kanak-kanak atau remaja dengan mobiliti terhad kongenital tidak boleh memilih sukan (balet, gimnastik radas) yang menempatkan tuntutan mobiliti yang terlalu tinggi.

Kegagalan dan kekecewaan akan menjadi akibat langsung dari keputusan yang salah dan akhirnya mengakibatkan penolakan untuk turut serta. Tetap penting bahawa terutama kanak-kanak dengan pergerakan terhad digalakkan untuk mengambil bahagian dalam sukan (contohnya sukan bola) yang mereka gemari. Ini mendorong mereka untuk mempertahankan atau meningkatkan mobiliti mereka dengan melakukan regangan sebagai sebahagian daripada latihan mereka.

Mobiliti harus dianggap sebagai unit berfungsi bersama dengan kemahiran motor lain seperti kekuatan, penyelarasan, ketahanan. Sekatan pergerakan struktur kongenital atau diperolehi disebabkan oleh kelumpuhan, spastik atau kecacatan, kecederaan atau imobilisasi dan pemuatan satu sisi berulang. Sekatan pergerakan struktur dicirikan oleh ubah bentuk sendi, tisu parut, otot dan kapsul sendi pengecutan.

Ketiadaan tindakan otot fisiologi seperti pengecutan atau regangan membawa kepada perubahan pada tisu penghubung bahagian otot dan kehilangan serat otot dan pemendekan otot yang berkaitan. Pada peringkat lanjutan, sekatan pergerakan struktur dapat dipengaruhi oleh senaman regangan hanya dengan kesukaran atau tidak sama sekali. Sekatan pergerakan fungsional yang diperoleh disebabkan oleh kecacatan postur, misalnya semasa kerja tidak aktif, tidak bergerak selepas kecederaan, plaster rawatan, pembedahan atau rehat selepas sakit, mengantuk, punggung kesakitan, kemurungan atau berkaitan dengan usia arthrosis.

(Relaksasi biasanya dikontraindikasikan dalam kes punggung kesakitan and kemurunganOtot rangka mempunyai tonik = memegang dan fasa = fungsi bergerak. Perkadaran serat otot tonik dan fasa dalam otot tidak sama pada setiap otot dan pada setiap orang, setiap otot mempunyai fungsi tonik dan fasa dalam taburan yang berbeza.

Kerjasama yang optimum bagi semua otot sendi-sendi menentukan fungsi sendi yang seimbang dan ekonomik. Disebabkan oleh kesakitan dan imobilisasi, terutamanya otot tonik, yang mengekalkan postur tegak kita terhadap graviti untuk jangka masa yang panjang dengan daya yang kurang, cenderung untuk memendek. Serat otot phasic cenderung lemah.

Sekatan pergerakan yang diperoleh ditandai dengan pemendekan otot reflektif dan kehilangan keanjalan tisu penghubung dan mudah dipengaruhi oleh senaman regangan. Ahli fisioterapi dapat membezakan pemendekan otot struktur atau fungsional berdasarkan pilihan pemeriksaan mereka. Hipermobiliti: Mobiliti berlebihan Mobiliti khusus sukan: hanya disebabkan oleh hipermobiliti (patologi) seseorang yang mampu melakukan sukan lasak seperti gimnastik kompetitif, gimnastik berirama, balet, akrobatik ... dalam kesempurnaan, yang mana mobiliti maksimum adalah prasyarat yang sangat diperlukan.

Atlet mengimbangi hipermobiliti dengan kekuatan otot yang baik dan penyelarasan. Malangnya, pergerakan di atas rata-rata tidak sinonim dengan ortopedik yang baik kesihatan, sebenarnya yang sebaliknya sering berlaku. Orang yang terlalu mudah alih (hypermobile) sering menghadapi masalah ketidakstabilan sendi.

Akibatnya boleh menjadi peningkatan kecenderungan untuk kecederaan (mis bahu terkehel sendi), atau sakit belakang kerana disfungsi vertebra berulang. (- kiri) hipomobiliti: pergerakan terhad Mobiliti bawah rata-rata (hipomobil) juga mempunyai kesihatan akibatnya. Sebagai contoh, pergerakan terhad di sendi pinggul dengan "pergerakan berlebihan" kompensasi di tulang belakang lumbar dapat mengakibatkan kerosakan akibat pada alat ligamen atau cakera intervertebral.

Sambungan terhad untuk tulang belakang toraks boleh mengakibatkan sekatan angkat bahu atau dipendekkan kaki otot fleksor boleh menyebabkan sakit belakang di kawasan lumbar. Hyper- atau hypomobility tidak semestinya merujuk kepada seluruh badan, tetapi kumpulan otot atau otot individu dan bahagian sendi atau sendi yang sesuai juga mungkin terjejas. - keadaan sendi

 • Keanjalan otot
 • Tendon
 • pita
 • Kapsul, dan
 • Kekuatan otot. - pergerakan dan ketegangan setiap hari
 • Sukan yang dipraktikkan atau "sport muffle"
 • suhu
 • Masa hari
 • Jantina
 • Umur
 • Tidak bergerak dan
 • Kesakitan