Hilang selera makan

definisi

Kehilangan selera makan atau ketidaksediaan bermaksud bahawa keinginan untuk makan tidak ada. Sekiranya ini berlangsung selama beberapa hari, seseorang boleh bercakap anoreksia. Hampir semua orang tahu perasaan kurang selera makan.

Sekiranya ini berlangsung hanya dalam waktu yang singkat, ia sering kali merupakan tanda ketegangan atau jangkitan pada badan. Tetapi penyakit serius juga boleh menyebabkan hilangnya selera makan. Selera makan dipengaruhi oleh pelbagai faktor.

Tidak seperti rasa lapar, ia adalah isyarat psikologi dan bukan isyarat fizikal. Banyak hormon dan bahan utusan lain bertanggungjawab dalam otak untuk perkembangan rasa lapar dan selera makan. Pada pandangan makanan yang enak atau bau dari itu, mereka memberi isyarat pada tubuh "selera makan". Akibatnya, mulut kita mula menyiram. Selera makan juga boleh berlaku ketika tidak ada keperluan fizikal untuk makanan, iaitu tidak lapar.

Punca

Banyak sebab yang berlainan boleh menyebabkan kehilangan selera makan. Selalunya masalah atau tekanan psikologi menjadi punca. Kehilangan selera makan sering berlaku dalam konteks kemurungan.

Migrain serangan juga boleh menyebabkan ini. Terutama golongan tua sering mengalami kehilangan selera makan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kesan deria, seperti rasa dan berbau, menurun seiring bertambahnya usia dan dengan itu keinginan untuk makan berkurang.

Kesepian, sebagai faktor tekanan psikologi, juga boleh menyebabkan hilangnya selera makan. Ini boleh membahayakan jika anda tidak memastikan bahawa anda masih makan makanan yang mencukupi. Di samping itu, terdapat banyak sebab fizikal yang berkaitan dengan kehilangan selera makan.

Penyakit gastrousus adalah sebab biasa untuk ini. Jangkitan gastrousus yang biasa atau keracunan makanan sering menjadi pencetus. Walau bagaimanapun, keradangan pada perut lapisan (gastritis) atau ulser peptik (ulsersaluran gastrointestinal juga boleh menyebabkan ketidakseragaman, seperti penyakit radang kronik seperti Penyakit Crohn or ulser kolitis.

Walaupun organ-organ lain dari rongga perut berpenyakit, ini boleh menyebabkan kehilangan selera makan. Penyakit hati, buah pinggang, keradangan pada hempedu atau pankreas dan apendiks ada di antara mereka. Selain penyakit gastrousus, banyak penyakit lain juga boleh menyebabkan hilangnya selera makan.

A selesemajangkitan seperti sering disertai dengan kehilangan selera makan, kerana perasaan kesejahteraan umum sangat dibatasi. Dalam kes radang amandel atau keradangan lain pada mulut dan tekak, pesakit biasanya juga tidak mempunyai selera makan, kerana berkaitan dengan makan kesakitan. Hampir semua jangkitan pada tubuh boleh, tetapi tidak perlu, menyebabkan hilangnya selera makan.

Kanak-kanak terutamanya disebabkan oleh penyakit kanak-kanak seperti campak, gondok, rubella or cacar air. Heart kegagalan dan penyakit jantung yang lain juga boleh dikaitkan dengan kehilangan selera makan. Kompleks penyebab lain adalah gangguan metabolik yang boleh menyebabkan ketidaksesuaian.

Penyakit seperti kencing manis melitus, hipofungsi hipofisis atau kelenjar tiroid or hipertiroidisme adalah antara kemungkinan penyebabnya. Intoleransi makanan juga boleh menjadi penyebab ketidakcekapan. Di samping itu, selera makan juga boleh dipengaruhi oleh pengaruh luaran, seperti dadah atau ketagihan alkohol atau pengambilan ubat secara berkala.

Kemoterapi khususnya sering mengurangkan selera makan. Secara keseluruhan, boleh dikatakan bahawa sebarang penyakit, terutamanya jika ia mempunyai penyakit kronik atau disertai dengan penyakit kronik kesakitan, dapat mengurangkan selera makan kerana tekanan psikologi yang berat. Sekiranya kehilangan selera makan disertai dengan penurunan berat badan yang tinggi, jika orang yang terkena juga mempunyai demam dan berpeluh malam, ini boleh menjadi tanda penyakit ganas dan doktor harus berunding.

Ketidaksesuaian juga boleh berlaku semasa mengandung. Namun, dalam kes ini, ia mempengaruhi makanan atau hidangan tertentu. The kelenjar tiroid menghasilkan hormon yang pada dasarnya bertanggungjawab untuk mengatur proses metabolik dalam tubuh manusia.

Mereka mempengaruhi bekalan tenaga. Sekiranya kelenjar tiroid adalah hipotiroid, mekanisme pengawalseliaan ini tidak lagi berfungsi dengan betul dan gejala fizikal hipotiroidisme berlaku, yang menampakkan diri terutamanya dalam kelemahan dan keletihan. The jantung kadar dan darah tekanan juga diturunkan.

Kehilangan selera makan dan pembekuan juga antara gejalanya. Sekiranya kehilangan selera makan berterusan berkaitan dengan salah satu daripada gejala ini, doktor harus berunding dan fungsi kelenjar tiroid diperiksa. Sebab-sebab dari hipotiroidisme boleh menjadi penyakit autoimun atau yodium kekurangan. Akut keradangan kelenjar tiroid juga boleh menunjukkan kehilangan selera makan sebagai gejala yang mungkin.