Perubatan sukan - apa itu? | Sukan dan Kecergasan

Perubatan sukan - apa itu?

Perubatan sukan adalah cabang perubatan dan merangkumi perubatan teori dan praktikal. Ia berkaitan dengan atlet tetapi juga dengan orang yang tidak terlatih. Bagi atlet, ini adalah mengenai pemulihan dan pencegahan selepas kecederaan atau pencegahan kecederaan.

Kesan sukan pada organisma manusia disiasat dan dinilai dalam kajian klinikal untuk mendapatkan pengetahuan terkini. Bagi orang yang tidak terlatih, perubatan sukan lebih kepada menentukan sama ada seseorang itu sesuai untuk sukan atau adakah kemungkinan risiko yang berkaitan dengan sukan. Sukan mempunyai banyak kesan yang berbeza pada tubuh manusia, yang boleh berbeza bagi orang yang tidak terlatih daripada atlet terlatih.

Perubatan sukan cuba meminimumkan risiko supaya semua orang dapat mengambil bahagian dalam sukan. Perubatan sukan juga mengkaji pengaruh latihan dan latihan pada tubuh manusia di antara semua peringkat umur. Biasanya, dalam perubatan adalah peraturan untuk menjalankan diagnosis atau berkaitan dengan organ. Dalam perubatan sukan, ini berbeza, kerana lebih berminat dengan kepentingan aktiviti fizikal, kesihatan dan prestasi. Fokus utama minat adalah penyelidikan mengenai kesan kurang bersenam pada tubuh manusia. Secara amnya, perubatan sukan berkaitan dengan masalah perubatan pergerakan dan sukan.

Apa yang dilakukan oleh doktor sukan?

Di Jerman, seseorang boleh memanggil dirinya sebagai doktor sukan jika, setelah menjalani latihan perubatan biasa, setelah pemeriksaan negara, seseorang melanjutkan latihan di mana pengetahuan teori dan praktikal terlibat. Ini termasuk pengetahuan khas mengenai fungsi tubuh manusia di bawah sukan, dan juga kecederaan sukan dan kaedah diagnostik. Sebagai tambahan kepada pengetahuan, pengalaman juga merupakan bagian dari program ini, yang dapat diperoleh dengan mengurus kelab atau kumpulan koronari, misalnya.

Gelaran rasmi doktor sukan diberikan oleh Persatuan Perubatan dan kemudian boleh digunakan sebagai gelaran. Doktor sukan, seperti judulnya juga sering digunakan secara sehari-hari, tidak ada secara rasmi, tetapi hanya dalam bahasa vernakular. Secara amnya, doktor sukan adalah pakar dalam perubatan sukan dan berurusan dengan latihan dan pergerakan atlet serta diagnostik, pencegahan, rawatan dan pemulihan. Rawatan kecederaan sukan adalah sebab yang paling biasa untuk berunding dengan doktor sukan.