Kesakitan

definisi

Kesakitan adalah sensasi yang kompleks. Ia disebabkan oleh pengaktifan reseptor kesakitan (nociceptors). Ini terletak di semua tisu sensitif sakit dan diaktifkan sekiranya berlaku kerosakan tisu (berpotensi).

Mereka kemudiannya menghantar maklumat melalui saraf tunjang kepada otak. Di sana maklumat diproses dan dianggap sebagai kesakitan. Kebanyakannya, sakit adalah gejala yang berlaku berkaitan dengan penyakit atau kecederaan tertentu. Kadang-kadang, bagaimanapun, kesakitan juga menjadi tumpuan gambaran klinikal, seperti dalam sindrom kesakitan kronik, sebagai contoh.

Kenapa ada rasa sakit?

Soalan ini boleh dijawab dengan mudah. Walaupun kesakitan selalunya tidak menyenangkan dan kadangkala sukar untuk ditanggung, ia memenuhi fungsi penting untuk tubuh manusia. Mereka melindungi badan daripada kecederaan serius.

Sesiapa yang pernah menyentuh pinggan dapur panas segera memahami kaitannya. Sakit adalah isyarat amaran, ia melindungi tubuh daripada kerosakan tisu selanjutnya. Ini terpakai sekurang-kurangnya untuk kesakitan akut.

Dalam kes dengan hotplate, kesakitan diproses secara langsung dalam arka refleks di saraf tunjang tahap. Ini mencetuskan tindak balas motor, tangan ditarik ke belakang. Kami hanya menyedari kesakitan dan tindakan ini selepas itu. Oleh itu, adalah penting untuk badan merasa sakit dan dapat bertindak balas dengan sewajarnya. Ini terpakai kepada semua makhluk hidup.

Apakah maksud sakit?

Kesakitan dalam bentuk akut mempunyai kepentingan yang penting untuk badan. Ia menunjukkan (berpotensi) kerosakan tisu, yang mana pusat sistem saraf kemudian boleh bertindak balas. Oleh itu, kesakitan sering dilihat sebagai isyarat amaran.

Walau bagaimanapun, kesakitan juga boleh mempunyai makna yang berbeza. Sekiranya kesakitan hilang fungsinya sebagai isyarat amaran dan berlaku selama lebih daripada 3 hingga 6 bulan tanpa sebab yang akut, ia dipanggil sindrom kesakitan kronik. Di sini, sakit mempunyai nilai penyakitnya yang tersendiri dan bukan lagi sekadar simptom sesuatu penyakit.

Ini sentiasa membawa kepada perubahan psikologi pada orang yang terjejas dan merupakan beban yang tinggi juga untuk persekitaran peribadi. Secara amnya, kesakitan harus sentiasa diambil serius, terutamanya jika ia berterusan dalam jangka masa yang lebih lama tanpa sebab yang dapat dikenalpasti. Dalam kes ini, anda harus berunding dengan doktor keluarga anda untuk alasan keselamatan.