vitamin

Sejarah

Kata "vitamin" kembali ke ahli biokimia Polandia bernama Casimir Funk, yang diciptakan pada tahun 1912 semasa penyelidikan intensif ke kekurangan vitamin penyakit beri-beri. Casimir Funk membina istilah "vitamin" dari "vita", yang bermaksud kehidupan dan "amina", kerana sebatian yang diasingkan adalah amina, iaitu sebatian nitrogen. Namun, kemudian menjadi jelas bahawa ada juga sebatian bebas nitrogen yang, walaupun ini, termasuk dalam kumpulan vitamin.

definisi

Vitamin tidak memberi manusia tenaga seperti makanan, tetapi sangat penting untuk hidup kerana sangat penting untuk fungsi proses metabolik. Oleh kerana badan kita tidak dapat menghasilkan vitamin itu sendiri, organisma kita mesti dibekalkan dengan prekursor vitamin atau vitamin itu sendiri melalui makanan. Tahap awal vitamin dipanggil provitamin.

Ini masih tidak aktif dan hanya diubah menjadi bentuk aktif dalam badan kita melalui transformasi. Setiap vitamin mempunyai dua nama yang berbeza. Vitamin boleh dinamakan mengikut struktur kimianya.

Namun, mereka juga dapat dibezakan antara satu sama lain melalui huruf dan angka. Terdapat 20 vitamin yang berbeza, 13 daripadanya sangat diperlukan. Vitamin dibahagikan kepada dua kumpulan mengikut kelarutannya: vitamin larut air (hidrofilik) dan vitamin larut lemak (lipofilik).

Pembezaan ini juga memungkinkan untuk menentukan sama ada vitamin dapat disimpan dalam organisma kita atau adakah ini tidak mungkin dan vitamin mesti dibekalkan secara berterusan. Vitamin larut air tidak dapat disimpan di dalam organisma, yang bermaksud bahawa ia mesti selalu diambil. Satu kes yang luar biasa adalah vitamin B12 (cobalamin), yang dapat disimpan di hati walaupun boleh larut dalam air.

Berbeza dengan vitamin larut air, vitamin larut lemak dapat disimpan dengan baik di dalam organisma. Akibatnya, pengambilan vitamin lipofilik yang berlebihan boleh menyebabkan hipervitaminosis. Hipervitaminosis adalah penyakit yang disebabkan oleh pengambilan vitamin yang sangat tinggi.

Penyerapan vitamin larut lemak di usus kecil bergantung pada bile asid. Sekiranya terdapat kekurangan bile asid, penyerapan lemak dan juga vitamin larut lemak dari usus adalah terhad. Kekurangan bile asid boleh berlaku dalam konteks hati penyakit, seperti sirosis hati, atau setelah melakukan reseksi, iaitu penyingkiran ileum terminal, di mana asid hempedu biasanya diserap kembali ke dalam badan.