Antibiotik

Sinonim

terhadap kehidupan

definisi

Antibiotik adalah sebilangan besar ubat yang digunakan terutamanya untuk memerangi penyakit (jangkitan) yang disebabkan oleh bakteria. Antibiotik merujuk kepada kumpulan besar ubat dan zat yang, jika seseorang menerjemahkan namanya, digunakan "melawan kehidupan" (bios = kehidupan).

Bidang permohonan

Antibiotik selalu digunakan ketika ada jangkitan bakteria di dalam tubuh, atau ketika ada peningkatan risiko jangkitan bakteria yang akan terjadi, misalnya setelah operasi. Oleh itu, antibiotik digunakan secara terapeutik dan profilaksis untuk jangkitan bakteria. Antibiotik tidak membantu virus.

Kesan

Bergantung pada kumpulan antibiotik, kesannya pada bakteria juga berbeza. Kumpulan glikopeptida, penisilin, sefalosporin dan karbapenem mempunyai kesan penghambatan terhadap pembentukan bakteriadinding sel dan dengan itu menyebabkan mereka mati. Lincosamines, tetrasiklin, makrolida dan aminoglikosida menghalang sintesis protein bakteria dan dengan itu mengganggu proses biologi mereka yang diatur. Inhibitor gyrase, nitroimidazoles dan rifampicin mengganggu proses genetik bakteria dan menjadikan hidup tidak mustahil. Akhirnya, Cotrimoxazol bertindak pada asid folik metabolisme, yang penting untuk bakteria, sehingga menyebabkannya mati.

klasifikasi

Terdapat banyak persediaan antibiotik, semuanya dibahagikan kepada kumpulan tertentu. Kumpulan ini biasanya berbeza dalam cara tindakan mereka, spektrum kuman mereka dan dengan itu di kawasan aplikasi mereka. Ketiga-tiga kumpulan penisilin, sefalosporin dan karbapenem dikumpulkan bersama di bawah istilah payung antibiotik beta-laktam.

Antibiotik yang paling terkenal dan juga yang paling tua adalah penisilin. Mereka menghalang dinding sel bakteria dan digunakan terutamanya untuk merawat jangkitan: Oleh itu, jangkitan teruk seperti radang paru-paru (pneumokokus), erisipelas (streptokokus) Atau sifilis (gonococcus) boleh dirawat. Carbapenems, di mana meropenem dan imipenem, digunakan untuk jangkitan teruk, kebanyakannya diperoleh di hospital (contohnya anaerob, pseudomonas dll).

Cephalosporins membentuk kumpulan antibiotik yang besar. Mereka dibahagikan kepada subkumpulan yang sepadan. Cefazolin (kumpulan 1) digunakan dalam rawatan radang paru-paru diperoleh secara pesakit luar dan juga dalam profilaksis selepas operasi.

Cefuroxime dan cefotiam (kumpulan 2) juga digunakan dalam rawatan pesakit luar yang diperoleh radang paru-paru dan sebagai profilaksis semasa pembedahan, tetapi juga untuk jangkitan saluran kencing yang disebabkan oleh kuman E. coli. - Streptococci

  • Staphylococci atau
  • Gonokokus. Cefotaxime dan ceftriaxone (kumpulan 3a) digunakan untuk keradangan bernanah pada pundi hempedu, meningitis dan borreliosis.

Ceftazidim tergolong dalam kumpulan 3b. Ia mempunyai spektrum aktiviti yang luas dan digunakan untuk jangkitan teruk yang disebabkan oleh pseudomonas. Sebagai tambahan kepada antibiotik beta-laktam, terdapat juga aminopenicillins (ampisilin, amoksisilin), yang digunakan dalam rawatan radang paru-paru streptokokus, jangkitan ENT dan jangkitan saluran kencing, terutamanya semasa mengandung.

Acylaminopenicillins (mezlocillin, piperacillin) digunakan untuk jangkitan teruk. Vancomycin tergolong dalam kumpulan glikopeptida. Spektrum kuman sangat penting sekiranya gram positif kuman, yang boleh, misalnya, mencetuskan apa yang disebut pseudomembranous kolitis.

Perencat Betalactamase termasuk kombinasi antibiotik ini sering digunakan di klinik untuk rawatan jangkitan radang paru-paru dan saluran kencing, tetapi juga untuk jangkitan yang tidak diketahui patogennya. Ciri khas clindamycin (dari kumpulan lincosamine) adalah mobiliti tisu yang baik. Oleh itu, bahan ini selalu digunakan semasa jangkitan tulang atau gigi.

Cotrimoxazol kurang kerap digunakan. Ia digunakan untuk penyakit jarang seperti granulomatosis Wegner atau pneumonia Pneumocystis jiroveci. Doxycycline tergolong dalam kumpulan tetrasiklin.

Bidang aplikasi khas adalah rawatan pencegahan malaria. Erythromycin, clarithromycin dan roxithromycin tergolong dalam kumpulan makrolida. Kawasan permohonan adalah radang paru-paru yang diperoleh berdasarkan pesakit luar, jangkitan THT sekiranya berlaku penisilin alahan dan semua yang mungkin jangkitan semasa kehamilan, yang terdapat kontraindikasi untuk kebanyakan antibiotik lain.

Aminoglikosida (gentamisin+ streptomisin) digunakan dalam penyakit teruk seperti darah keracunan, keradangan dinding dalaman jantung atau jangkitan tulang. Bidang aplikasi khas adalah batuk kering, yang menjadi jarang hari ini. Inhibitor Gyrase (ciprofloxacin, moxifloxacin) digunakan untuk jangkitan saluran kencing, jangkitan pseudomonas dan radang hempedu.

Akhirnya, metronidazole harus disebutkan, yang tergolong dalam kumpulan nitroimidazoles. Ia digunakan untuk gastritis Helico-Bacter, jangkitan kelamin dan disentri amuba. - Sulbactam,

  • Tazobaktam dan
  • Asid clavulanic. - Ornitosis,
  • Trachoma, atau
  • Lyme penyakit ke kawasan aplikasi.