Autoantibodies

Apa itu autoantibodi?

Sistem pertahanan badan kita sendiri secara berterusan menghasilkan apa yang disebut antibodi, kecil protein yang menyokong sel-sel imun dalam pertahanan mereka terhadap patogen dan kanser sel. Malangnya, sistem ini tidak sempurna dan dihasilkan oleh beberapa orang antibodi yang menjadikan sel tubuh kita sendiri terasa asing dan mengancam. Ini membawa kepada sel-sel imun yang merosakkan sel-sel ini, mengakibatkan penyakit seperti rheumatoid artritis or kencing manis jenis melitus 1. Ini antibodi, yang diarahkan terhadap sel-sel tubuh sendiri, disebut autoantibodi.

Autoantibodi ini wujud

Terdapat sebilangan besar autoantibodi yang diketahui. Berikut adalah gambaran umum mengenai autoantibodi khas dan penyakit yang berkaitan dengannya:

  • Antibodi reseptor asetilkolin (AChR-Ak) di myasthenia gravis
  • Antibodi antimitochondrial (AMA) pada sirosis bilier primer
  • Antibodi antinuklear (ANA) dalam pelbagai penyakit (contohnya lupus erythematosus, scleroderma)
  • Antibodi DNA dua helai (anti-dsDNA) dalam lupus eritematosus sistemik dan kolagenosis lain
  • Antibodi antiphospholipid (aPL) dalam sindrom antiphospholipid
  • Antibodi Anti-Neutrophil Cytoplasmic (c-ANCA) dalam penyakit Wegener
  • Antibodi Anti-Neutrophil Perinuclear (pANCA) dalam poliangiitis mikroskopik dan penyakit lain
  • Faktor reumatoid (RF) pada artritis reumatoid
  • Antithyroglobulin (Anti-Tg)
  • Antibodi Thyeroperoxidase (TPO-AK) dan TSH autoantibodi reseptor dalam penyakit tiroid autoimun.

Gejala ini menyebabkan autoantibodi

Autoantibodi boleh mencetuskan pelbagai penyakit hampir di mana-mana di badan kita dan oleh itu mempunyai pelbagai gejala. Apa yang mereka semua mempunyai kesamaan adalah bahawa tisu berfungsi musnah oleh tubuh kita sendiri sistem imun. Walau apa pun, ini membawa kepada batasan fungsi kawasan badan yang terjejas.

In sendi, sebagai contoh, ini membawa kepada sekatan pergerakan yang menyakitkan (misalnya pada rheumatoid artritis), pada organ-organ mengalami penurunan prestasi (mis. pengeluaran hormon tiroid yang berkurang di Hashimoto's) thyroiditis atau dikurangkan insulin pengeluaran oleh pankreas in kencing manis mellitus jenis I) atau kelemahan otot seperti pada myasthenia gravis. Penyakit autoimun seperti itu sering disertai oleh keletihan umum, keletihan dan kelemahan.

Ramai pesakit menunjukkan anemia relatif. Beberapa penyakit juga dapat dilihat dari luar badan, seperti sakit, meradang sendi in rematik atau perubahan kulit in lupus erythematosus. Penyakit lain menampakkan diri melalui kemerosotan organ atau bahkan kegagalan organ.

Oleh itu, dapat dilihat bahawa banyak autoantibodi yang berbeza adalah penyebab banyak penyakit, yang, bergantung pada tisu yang rosak, muncul dengan gejala yang sangat berbeza. Faktor reumatoid yang disebut (RF) mungkin merupakan salah satu autoantibodi yang paling terkenal. Ia digunakan dalam diagnosis rheumatoid artritis, penyakit keradangan kronik sendi dan sering juga dari organ dalaman.

Keradangan kecil yang menyakitkan jari sendi adalah khas, disertai dengan parah kekejangan pagi. Ramai pesakit juga mengalami kerosakan pada organ dalaman, seperti radang pada menangis or perikardium. Jika rheumatoid arthritis disyaki, beberapa parameter dapat ditentukan dengan a darah ujian, termasuk faktor reumatoid.

Sekiranya faktor rheumatoid muncul dalam kepekatan tinggi, ini boleh menjadi petunjuk untuk rheumatoid arthritis. Malangnya, faktor reumatoid tidak menunjukkan kekhususan yang sangat tinggi, yang bermaksud bahawa ia juga dapat meningkat pada banyak orang yang sihat atau pada jangkitan kronik. Selalunya hanya dapat dikesan semasa penyakit ini.

Oleh itu, penentuan tambahan antibodi anti-CCP, yang mempunyai kekhususan yang lebih tinggi, dapat membantu. Walau bagaimanapun, gejala fizikal pesakit sangat menentukan untuk diagnosis rheumatoid arthritis. Sebagai contoh, faktor rheumatoid positif tanpa aduan sendi tidak dianggap sebagai rheumatoid arthritis.

Artikel berikut mungkin menarik bagi anda pada ketika ini: Rheumatism Antibodi antinuklear, juga dikenal sebagai ANA, dapat meningkat dalam banyak penyakit autoimun, tetapi ia khas untuk kumpulan kolagenosis. Kolagenosis adalah istilah kolektif untuk penyakit autoimun yang mempengaruhi terutamanya tisu penghubung dan lebih biasa pada wanita. Wakil terkenal kumpulan ini adalah lupus erythematosus, scleroderma or Sindrom Sjögren.

Dalam semua penyakit ini, antibodi antinuklear biasanya dapat dikesan di darah, jadi mereka tidak khusus untuk penyakit. Walau bagaimanapun, prosedur makmal yang lebih kompleks dapat digunakan untuk membezakan autoantibodi dengan lebih jelas antara satu sama lain dan untuk mencari corak khas untuk setiap penyakit. Penting untuk diperhatikan bahawa ANA positif tidak boleh membawa kepada terapi tanpa gejala fizikal.

Sebaliknya, kolagenosis yang disyaki dengan gejala khas tidak boleh ditolak kerana autoantibodi negatif. Oleh itu, ANA positif darah ujian boleh memberi petunjuk penyakit, tetapi tidak boleh membawa diagnosis sendiri. Antibodi sitoplasma antineutrophil, atau ANCA untuk jangka pendek, biasanya meningkat pada penyakit vaskulitis kumpulan.

Dalam kumpulan penyakit autoimun ini, sistem imun secara tidak sengaja menyerang darah badan kita sendiri kapal. Penggunaan diagnostik ANCA melibatkan pemeriksaan darah untuk pelbagai jenis autoantibodi ini. Sebagai contoh, autoantibody cANCA sering meningkat dalam apa yang disebut granulomatosis dengan polyangiitis (penyakit Wegener).

Penyakit rematik ini menampakkan diri pada peringkat awal melalui jangkitan yang tidak spesifik pada bahagian atas saluran pernafasan atau telinga tengah dan boleh mengakibatkan komplikasi yang mengancam nyawa di seluruh badan. Sebaliknya, pANCA autoantibodi meningkat dalam apa yang disebut sindrom Churg-Strauss dan polyangiitis mikroskopik. Kedua-duanya adalah penyakit yang mempengaruhi darah kecil kapal dan, bergantung pada kawasan badan, membawa kepada pelbagai gejala hingga kegagalan organ.

Akhirnya, ANCA atipikal juga dapat dikesan. Ini boleh berlaku pada banyak penyakit autoimun di luar vaskulitis, seperti penyakit usus radang kronik seperti Penyakit Crohn or ulser kolitis. Antibodi antimitochondrial, AMA, adalah tipikal dari penyakit autoimun kolangitis bilier primer (PBC).

Ini adalah keradangan kronik yang kecil bile saluran yang terletak di hati. Dalam perjalanan penyakit ini, ini membawa kepada pembentukan semula struktur hati dan akhirnya dipanggil sirosis hati, yang dikaitkan dengan kemerosotan fungsi organ yang ketara dan peningkatan risiko hati kanser. Kepentingan AMA agak baik dan positif pada sekitar 90% pesakit PBC.

Sebagai tambahan, autoantibodi antinuklear khas (PBA-khusus ANA) sering dapat dikesan. Sayangnya, terapi kolangitis bilier primer masih sukar hingga kini, tetapi dengan diagnosis awal, perkembangan penyakit ini dapat diperlahankan. Antibodi antiphospholipid adalah autoantibodi khusus untuk sindrom antiphospholipid.

Dalam penyakit autoimun ini, tidak normal pembekuan darah berlaku, yang membawa kepada pembentukan bekuan darah yang berulang. Ini boleh menyebabkan ulser pada kulit, tetapi juga boleh mengganggu bekalan darah ke organ dan dengan itu merosakkannya (contohnya jika terjadi strok). Untuk membuat diagnosis sindrom antiphospholipid, antibodi antiphospholipid positif mesti ada di dalam darah selain adanya pembekuan darah.

Yang anti-asetilkolina antibodi reseptor (AChR-AK) meningkat dalam penyakit autoimun myasthenia gravis. Dalam penyakit ini, autoantibodi menyekat transmisi pengujaan antara saraf dan otot - hasilnya adalah keletihan otot yang terlalu cepat, yang memerlukan rehat yang lama untuk pemulihan. Gejala awal yang biasa adalah kelopak mata yang terkulai, penglihatan berganda, kesukaran menelan dan bercakap.

Sebagai tambahan kepada anti-asetilkolina antibodi reseptor, terdapat autoantibodi lain yang boleh mencetuskan penyakit. Hari ini, myasthenia gravis boleh dirawat dengan baik. The TSH antibodi reseptor, juga dikenali sebagai TRAK, khas untuk penyakit tiroid penyakit Graves '.

Dalam penyakit autoimun ini, autoantibodi mengaktifkan sel-sel tiroid dan merangsang mereka untuk menghasilkan lebih banyak hormon. Hasilnya adalah jelas hipertiroidisme dengan gejala seperti berdebar-debar, penurunan berat badan dan berpeluh berlebihan. TSH antibodi reseptor terdapat di lebih daripada 90% daripada penyakit Graves ' pesakit dan oleh itu sangat sesuai untuk diagnosis hipertiroidisme.

Autoantibodi lain yang sering berlaku ialah antibodi thyroperoxidase (TPO-AK). Autoantibodi anti-CCP sering dijumpai pada artritis reumatoid. Penyakit autoimun yang terkenal ini menyebabkan keradangan kronik pada sendi, tetapi juga boleh mempengaruhi organ.

Diagnosis asas rheumatoid arthritis juga merangkumi penentuan autoantibodi dalam darah. Di sini, antibodi anti-CCP positif pada kira-kira. 60% pesakit dengan rheumatoid arthritis.

Autoantibodi ini sangat spesifik, yang bermaksud bahawa hampir semua pesakit dengan anti-CCP positif sebenarnya menderita rheumatoid arthritis. Ini adalah kelebihan berbanding faktor reumatoid autoantibodi khas yang lain. Harus diingat bahawa tidak semua pesakit rheumatoid arthritis mesti mempunyai autoantibodi dalam darahnya.

Antibodi DNA dua helai (antibodi anti-dsDNA) tergolong dalam kumpulan antibodi antinuklear (ANA), yang biasanya meningkat pada penyakit autoimun tisu penghubung, yang disebut kolagenosis. Di sini, antibodi anti-dsDNA sangat spesifik untuk lupus erythematosus, penyakit autoimun yang boleh menyerang tisu penghubung ke seluruh badan. Ini boleh menyebabkan perubahan kulit, radang sendi dan buah pinggang kegagalan.

Antibodi anti-dsDNA tidak hanya dapat menunjukkan lupus erythematosus, tetapi juga dapat mengekspresikan aktiviti penyakit - semakin tinggi autoantibodi, semakin aktif penyakit kambuh-kambuh pada masa ini. Antibodi sel endotel khas untuk sindrom Kawasaki yang disebut. Penyakit autoimun ini disebabkan oleh keradangan darah menengah yang teruk kapal dan terutamanya mempengaruhi kanak-kanak.

Gejala khas adalah tinggi demam, konjunktivitis, bibir merah terang dan lidah, pembengkakan limfa nod di leher dan ruam di seluruh badan. Antibodi sel endotel dapat dikesan pada ujian darah.