Penyekat Lemak

Apa itu penyekat lemak

Penyekat lemak adalah ubat yang bertujuan untuk menyokong penurunan berat badan. Mereka tidak bertindak seperti penekan selera makan di otak, tetapi di saluran gastrousus. Di sana mereka menghalang enzim lipase, yang biasanya memecah lemak yang diserap (trigliserida) menjadi komponen kecil.

Dengan menghalang enzim, pemisahan lemak tidak mungkin dilakukan. Tetapi, kerana lemak hanya dapat diserap oleh tubuh dalam bentuk perpecahan, penyekat lemak mencapai kadar pengambilan dan penyerapan lemak yang ditelan dengan makanan yang dikurangkan sekitar 35%. Penyekat lemak tidak mengubah selera makan, ia tetap sama atau bahkan meningkat.

Penyekat lemak yang ada?

Satu-satunya penyekat lemak "sebenar" adalah bahan aktif Orlistat. Ia ditawarkan dalam dos yang berbeza dan oleh itu mempunyai nama dagang yang berbeza: Antara ubat yang diiklankan sebagai penyekat lemak adalah produk yang dikenali dengan nama dagang Formoline ®.

  • Xenical ®
  • Orlistat ®
  • Alli Orlistat ®

Xenical mengandungi bahan aktif Orlistat dalam dos tertinggi yang terdapat di pasaran farmaseutikal.

Ubat itu mengandungi 120 mg orlistat. Ia mesti diambil 3 kapsul sehari dengan makanan utama dengan sedikit air. Ia harus digunakan bersama dengan kalori rendah diet dengan BMI sekurang-kurangnya 30 kg / m2 atau berat badan berlebihan dengan faktor risiko seperti kencing manis melitus dengan BMI sekurang-kurangnya 28 kg / m2. Xenical boleh didapati dalam pakej 42 atau 84 keping. Ubat ini hanya boleh didapati dengan preskripsi, tetapi hanya preskripsi peribadi yang boleh dikeluarkan, bukan kesihatan preskripsi insurans, jadi dalam kebanyakan kes kosnya ditanggung oleh pesakit.

Adakah penyekat lemak boleh didapati hanya dengan preskripsi?

Satu-satunya penyekat lemak sebenar yang terdapat di pasaran dengan ramuan aktif orlistat tidak tersedia secara preskripsi dalam dos rendah (60 mg). Walau bagaimanapun, dalam dos yang lebih tinggi (120 mg), ia hanya boleh didapati dengan preskripsi. Walau bagaimanapun, tidak kesihatan preskripsi insurans boleh dikeluarkan, kerana kosnya harus ditanggung sendiri oleh pesakit. Oleh itu hanya preskripsi peribadi yang dikeluarkan.