Heartburn

Definisi Pedih ulu hati

Dalam pedih ulu hati (refluks penyakit) terdapat refluks asid yang berlebihan perut kandungan (asid gastrik) ke dalam esofagus. Kerengsaan kimia berterusan yang disebabkan oleh perut asid menyebabkan keradangan membran mukus esofagus (refluks esofagitis).

Sinonim

esofagitis refluks, penyakit refluks, refluks, penyakit gastroesofagus

Epidemiologi

Dalam amalan gastroenterologi (penyakit gastrousus) pedih ulu hati adalah gambaran klinikal yang paling biasa. 6-20% penduduk menderita refluks penyakit (pedih ulu hati). 10% pesakit dengan pedih ulu hati berkembang esofagitis refluks lebih masa. Daripada pesakit ini dengan esofagitis refluks, 10% menghidap esofagus yang teruk ulser (ulser berett) 10% ulser mengalami tumor esofagus (karsinoma esofagus).

Punca pedih ulu hati

Pedih ulu hati adalah gejala biasa. Pada sesetengah orang ia kronik - iaitu berulang - dan pada orang lain ia jarang berlaku. Pedih ulu hati disebabkan oleh perut asid berlari dari perut kembali ke esofagus.

Ini berlaku sama ada melalui lebihan asid gastrik kerana terlalu banyak pengeluaran atau penutupan otot esofagus bawah yang tidak mencukupi yang biasanya menutup esofagus ke perut. Pencetus khas untuk pedih ulu hati adalah alkohol dan nikotin penyalahgunaan, pengambilan makanan berlemak, pedas, sangat manis, pengambilan kopi berlebihan, berat badan berlebihan dan tekanan. Ini merangsang pengeluaran asid gastrik, lebih banyak asid gastrik dihasilkan daripada yang sebenarnya diperlukan dan lebihan asid mengalir kembali ke esofagus.

Perut - tidak seperti esofagus - dirancang untuk bersentuhan dengan asid secara berkala, kerana selaput lendir mempunyai struktur yang berbeza daripada esofagus. Ini bermaksud bahawa apabila asid perut memasuki esofagus, ini menyebabkan kerengsaan membran mukus yang ketara. Sekiranya ini berlaku lebih kerap, keradangan membran mukus esofagus berlaku, yang disebut esofagitis refluks.

Tekanan adalah penyebab pedih ulu hati. Sambungan tepat tidak jelas. Sejauh ini, dua korelasi telah diperhatikan dalam kajian: di satu pihak, tekanan menyebabkan otot sfingter bawah esofagus mengendur.

Ini membuka jalan masuknya asid perut tekak. Sebaliknya, tekanan menyebabkan peningkatan pengeluaran asid gastrik. Sambungan neuronal (iaitu berdasarkan saluran saraf) belum dapat dijelaskan secara meyakinkan.

Walau bagaimanapun, semakin menjadi tumpuan bahawa vegetatif (autonomi) sistem saraf, yang mengawal sistem pencernaan, mungkin telah dipandang rendah dalam semua pertimbangan perubatan sebelumnya. Mekanisme serupa dalam tekanan yang disebabkan cirit-birit telah lama dikenali, tetapi tidak ada alasan saintifik untuk itu. Sekiranya tekanan dapat dikenal pasti sebagai pencetus pada pesakit, pendekatan terapi dapat dipertimbangkan di sini.

Orang yang terjejas, bersama dengan doktor keluarganya, ahli psikoterapi atau ahli fisioterapi, dapat mengenal pasti dan mengurangkan tekanan pencetus untuk mencari kelegaan. Sekiranya ini tidak menyebabkan kebebasan dari gejala, penyebab fizikal (somatik) harus dipertimbangkan lagi. Perubahan kedudukan seperti membongkok dan berbaring sering menyebabkan pedih ulu hati, kerana lebih banyak tekanan kemudian diberikan oleh isi perut pada otot sfingter bawah esofagus.

Sekiranya kedudukan badan seperti itu diambil semasa bersukan, ia juga akan memperburuk pedih ulu hati. Perut kuat bernafas atau tegang otot perut juga menyebabkan tekanan meningkat. Pada masa yang sama, pergerakan berulang-ulang menyebabkan jus gastrik "merosot" ke bahagian atas perut, yang juga dapat memicu pedih ulu hati jika otot sfingter tidak mencukupi.

Untuk mengelakkan ini, dua hingga tiga jam setelah makan dan kemungkinan mulas, aktiviti sukan dalam bentuk yang disebutkan di atas harus dielakkan, dan pergerakan yang lebih lembut harus dilakukan (berjalan kaki, berbasikal). Pengambilan alkohol boleh memburukkan lagi gejala gastritis, pertama kerana mengandungi banyak gula sederhana yang merangsang pengeluaran asid gastrik dan kedua kerana ia adalah minuman dengan pH berasid. Oleh itu, ia menguatkan persekitaran berasid perut.

Oleh itu, minuman beralkohol pedas (schnapps) yang berkualiti tinggi harus dielakkan. Kopi adalah minuman berasid, yang, seperti alkohol, biasanya membuat pedih ulu hati menjadi lebih teruk. Ini dapat diatasi dengan menambahkan sedikit susu ke kopi dan lebih baik tidak ada gula. Walau bagaimanapun, jika gejala seperti pedih ulu hati dan loya berlaku sebaik sahaja pengambilan kopi, makanan ini harus dielakkan sepenuhnya sehingga gejala-gejala itu bertambah baik secara kekal. Alternatif yang lebih mesra perut adalah teh hitam atau hijau dengan susu rendah lemak.