Nilai makmal

Sebagai peraturan, a darah ujian dilakukan sekali setahun untuk memeriksa parameter rutin yang disebut. Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk memeriksa fungsi organ seperti hati, buah pinggang, kelenjar tiroid. Selain itu, pemeriksaan digunakan sebelum operasi, untuk mengesan penyakit, pemeriksaan perubatan pencegahan tetapi juga untuk memantau terapi, misalnya dengan menentukan tahap ubat. Biasanya hasil bertulis dari a darah ujian sukar difahami oleh orang awam.

Nilai dalam ujian darah

Terdapat banyak nilai yang berbeza yang dapat ditentukan dengan kaedah a darah ujian. Di bawah, nilai dibahagikan kepada kumpulan utama dan nilai terpenting dari kumpulan ini kemudian dijelaskan.

  • Parameter umum: termasuk elektrolit, nilai buah pinggang dan lipid
  • Enzim: terutamanya enzim hati tetapi juga enzim pankreas
  • Nilai pembekuan
  • Kiraan darah kecil: sel darah
  • Kiraan darah besar
  • Faktor keradangan
  • Analisis gas darah
  • Hormon: termasuk hormon tiroid
  • Tahap ubat
  • Protein: termasuk antibodi

Parameter umum

Natrium adalah garam yang sangat penting bagi badan kita. Ia mempengaruhi air seimbang dan juga memainkan peranan penting dalam pengaliran saraf. Penyimpangan nilai boleh menyebabkan kejang.

Penurunan nilai boleh berlaku akibat pengambilan diuretik, cirit-birit atau meningkat muntah. 135-145 mmol / l adalah nilai piawai. Kalium and natrium membentuk pasangan antagonis penting dalam badan kita.

Manakala kalium terutamanya terdapat di dalam sel, natrium boleh dijumpai di luar. Gangguan pada kalium seimbang boleh menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa. Kalium mempunyai fungsi peraturan penting di jantung and saraf.

Akibat daripada gangguan kalium boleh aritmia jantung, otot kejang atau gangguan deria. Nilai kerangka adalah 3.8-5.2 mmol / l. Kalsium penting untuk pembekuan darah, sebagai bahan isyarat dan juga untuk pembentukan tulang.

Pelbagai organ dan hormon terlibat dalam peraturan kalsium, seperti usus kecil, buah pinggang, tulang dan terutamanya kelenjar paratiroid. Kekurangan kalsium boleh menunjukkan gangguan fungsi kelenjar paratiroid. Peningkatan kadar kalsium boleh disebabkan oleh perubahan dalam kelenjar paratiroid, buah pinggang kekurangan, vitamin D kekurangan atau tumor tulang.

Nilai kawalan ialah 2.02-2.60 mmol / l jumlah kalsium. Klorida sering diuji secara rutin. Mungkin ada indikasi perubahan nilai pH, iaitu pengasaman atau alkalosis (pergeseran ke arah asas).

Nilai piawai adalah 95-110 mmol / l. Magnesium digunakan untuk tujuan diagnostik, kerana nilai yang tinggi dapat menunjukkan kekurangan buah pinggang. Nilai rendah biasanya dijumpai dalam kes kekurangan zat makanan, penyalahgunaan julap, atau gangguan penyerapan dalam usus atau buah pinggang.

Nilai standard ialah 0.7-1.0 mmol / l. Fosfat terutama berkaitan dengan manusia sebagai komponen ATP pembawa tenaga. Oleh itu, kekurangan boleh disebabkan oleh kelemahan dan kelumpuhan dan boleh disebabkan oleh kekurangan zat makanan, ketagihan arak atau vitamin D kekurangan.

Seperti magnesium, peningkatan nilai boleh menjadi penyebab kegagalan buah pinggang. Nilainya mestilah 0.84 hingga 1.45 mmol / l. Urea, asid urik, kreatinin serta pelepasan kreatinin memberikan pengecualian mengenai fungsi buah pinggang dan sifat penapisannya.

Urea hendaklah antara 20-45 mg / dl dan kreatinin antara 0.8 dan 1.2 mg / dl pada wanita dan 0.9-1.4 mg / dl pada lelaki. Nilai yang tinggi mungkin disebabkan oleh peningkatan penggunaan protein tetapi juga merupakan petunjuk penurunan fungsi buah pinggang. LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) dan HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi) seperti namanya lipoprotein.

Mereka bertanggungjawab untuk mengangkut lemak tidak larut dalam darah. Dari nisbah LDL and HDL dapat disimpulkan sama ada terdapat peningkatan risiko arteriosclerosis kerana peningkatan kadar lemak dalam darah. LDL dilihat sebagai faktor positif dan HDL sebagai lipoprotein "buruk". dan lipoprotein berketumpatan tinggi HDL