Sakit mental

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

penyakit mental, kelainan mental, penyakit mental, vulg. : sakit mental

Definisi dan maklumat umum

Istilah "gangguan mental" adalah istilah yang kini digunakan dalam kalangan profesional untuk menggambarkan penyakit jiwa manusia. Itu dipilih karena dianggap kurang (devaluasi) daripada istilah seperti "penyakit" atau "penyakit" dan untuk menghindari stigmatisasi mereka yang terkena, yang sering terjadi pada masa lalu. Namun, pada halaman berikut, istilah "penyakit mental", "kelainan mental" dan "penyakit mental" juga digunakan tanpa penilaian.

Jiwa manusia sukar dipahami secara keseluruhan, dan oleh itu sukar juga untuk menentukan gangguan jiwa secara ringkas. Salah satu sebab untuk ini adalah kerana sebilangan besar gangguan ini menghindari pemerhati atau pemeriksa kerana ia berlaku "di dalam" orang yang bersangkutan. Berbeza dengan somatik, seperti fizikal, perubatan, "nilai yang diukur" umumnya kurang untuk menyatakan gangguan tersebut. Definisi halus dari "normal" secara psikologi juga memainkan peranan penting, yang banyak ditentukan oleh idea dan toleransi masyarakat masing-masing. Atas sebab ini, psikiatri, sebagai disiplin perubatan moden yang menangani gangguan mental, tidak tumpang tindih dengan sains sosial.

Kekerapan

Gangguan mental pada amnya sering terjadi, beberapa kajian menganggap bahawa setiap orang kedua pada suatu ketika dalam kehidupan menunjukkan sekurang-kurangnya gejala ketidaknormalan mental yang ringan. Kekerapan gangguan yang memerlukan rawatan diberikan kira-kira. 1/10 untuk Jerman. Gangguan mental adalah salah satu penyebab rawatan yang biasa dilakukan oleh pengamal am dan sebab untuk (sementara) kecacatan.

Punca

Sains telah mengenal pasti banyak faktor yang mempengaruhi perkembangan gangguan mental, seseorang berbicara tentang "genesis multifaktorial". Hampir mustahil untuk menyusun faktor-faktor yang mempengaruhi ini secara sistematik tanpa jurang dan kawasan yang bertindih. Oleh itu, senarai berikut agak teladan.

  • Penyebab fizikal: gangguan metabolik (mis hipotiroidisme or hipertiroidisme), otak kerosakan misalnya disebabkan oleh kemalangan, penyakit atau jangkitan otak seperti penyakit Alzheimer atau meningitis, keracunan (alkohol, ubat-ubatan), gangguan metabolisme utusan di otak, penyakit penyimpanan seperti M. Wilson.
  • "Penyebab psikologi": pengalaman traumatik (PTSD) misalnya pengalaman keganasan, penyakit serius, peristiwa hidup yang tertekan.
  • Penyebab genetik: Untuk sejumlah gangguan mental, sekelompok keluarga telah ditunjukkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menunjukkan adanya faktor risiko keturunan.