Ruam

Sinonim

Exanthema

definisi

Ruam kulit atau eksanthema adalah kerengsaan kulit yang berterusan atau surut, menyakitkan, gatal atau rendah dengan pelbagai sebab.

Punca

Ruam kulit (lat. Exanthem) boleh mempunyai banyak sebab. Ini berkisar dari penyebab tidak berbahaya hingga penyakit berjangkit hingga penyakit ganas, yang juga dapat menampakkan diri melalui kulit.

Ruam kulit boleh berlaku pada orang yang sensitif walaupun dengan sedikit perubahan tabiat. Sebagai contoh, reaksi kulit boleh berlaku jika gel mandi diganti, bahan pencuci baru tidak ditoleransi atau kain pakaian baru menjengkelkan kulit. Pada prinsipnya, ruam harus diperhatikan dan, jika perlu, diperiksa dengan lebih teliti walaupun penyebabnya tidak berbahaya.

Alahan selalu menjadi penyebab ruam kulit dari pelbagai jenis. Faktor pencetus adalah seperti ubat, haiwan rambut, habuk rumah, tumbuh-tumbuhan / debunga, makanan dan bahan kimia. Sekiranya terdapat reaksi yang sangat kuat terhadap agen pencetus, gatal-gatal (sarangboleh berlaku, di mana besar, berisi cecair yang membentuk cecair pada kulit.

Peningkatan kepekaan terhadap pendedahan cahaya matahari juga boleh menyebabkan ruam pada kulit (alergi matahari). Selaran matahari itu sendiri juga merupakan bentuk ruam kulit. Sejumlah penyakit kulit menyebabkan ruam kulit kadang kala teruk.

Penyakit yang paling terkenal adalah neurodermatitis, psoriasis dan terutamanya jerawat, yang berlaku di semua bahagian badan, tetapi lebih disukai di muka, belakang dan décolleté. Setiap orang bertindak balas secara berbeza terhadap tekanan, beberapa orang mendapat sakit kepala, yang lain tidur dengan teruk dan bagi yang lain tekanan itu muncul dalam bentuk reaksi kulit, yang boleh sangat berbeza. Tidak ada peraturan untuk ini, beberapa orang mendapat lebih banyak jerawat, yang lain cenderung mempunyai ekzema.

Bagi orang yang sudah mempunyai masalah kulit, tekanan yang meningkat boleh memberi kesan penguat yang menentukan. Contoh penyakit tersebut adalah turun-temurun psoriasis, juga dikenali sebagai psoriasis, dan neurodermatitis. Walaupun tidak ada masalah selama bertahun-tahun, neurodermatitis boleh muncul semula disebabkan oleh tekanan.

Hives juga merupakan faktor psikologi yang signifikan, dalam beberapa kes hingga 80%. Walau bagaimanapun, ruam tidak semestinya dilihat; bagi banyak orang, masalah kulit hanya menampakkan diri dalam bentuk gatal yang teruk. Ini sangat biasa berlaku pada orang yang biasanya mempunyai kulit kering.

Penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan ruam, misalnya, rubella, campak, merah demam, cacar air, sirap, kudis, sifilis dan juga HIV. Kemunculan ruam boleh berbeza dengan ketara dalam setiap kes. Dengan cacar air, lepuh gatal berada di latar depan, sementara campak memanifestasikan dirinya terutamanya melalui bintik-bintik merah, tumbuh dan bergabung.

Terdapat juga penyakit kulit autoimun yang menyebabkan ruam. Ini sering menyebabkan melepuh dan melepaskan lapisan kulit (contohnya pemphigoid). Akhir sekali, tumor kulit, seperti karsinoma sel basal dan malignan melanoma, juga menampakkan diri mereka melalui perubahan kulit yang pada mulanya mungkin muncul sebagai ruam. Kanser lain yang mungkin berkaitan dengan ruam adalah Sarkoma Kaposi dan ketumbuhan payudara Paget.