Protein

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

protein, protein, protein, pengambilan makanan

definisi

Protein juga dipanggil protein dan terdapat di banyak makanan kita dalam kepekatan yang berbeza-beza. Seperti yang disebut makromolekul, mereka terdiri dari blok bangunan kecil, asid amino, dan mempunyai cara tindakan yang berbeza bergantung pada komposisi hingga dua puluh asid amino yang berbeza. Protein membentuk sebahagian besar otot kita dan oleh itu juga terlibat dalam menjaga dan membina otot.

Protein juga merupakan blok bangunan penting dalam fasa pemulihan semasa regenerasi selepas latihan fizikal. Asid amino membentuk rantai panjang dan dengan demikian membentuk protein yang berbeza. Struktur dan susunan tiga dimensi asid amino menentukan cara tindakan dan fungsi protein yang berbeza.

Bahan genetik setiap organisma juga terkandung dalam protein dalam bentuk kod. Protein boleh terdiri daripada asid amino penting dan tidak penting. Asid amino penting tidak boleh dihasilkan oleh badan dan oleh itu mesti diambil bersama makanan.

Protein biasanya terdiri daripada atom karbon, hidrogen, oksigen dan nitrogen dan juga mengandungi sulfur, besi, fosforus dan zink. Kira-kira separuh daripada bahan kering manusia terdiri daripada protein, menjadikannya blok bangunan organisma yang paling penting. Protein juga bertanggungjawab untuk pengangkutan cecair di dalam badan dan oleh itu merupakan komponen penting bagi manusia darah.

Asas kimia

Secara amnya, protein disebut makromolekul (zarah kimia yang sangat besar), yang terdiri daripada asid amino yang disatukan bersama. Asid amino dihasilkan oleh organel sel, yang ribosom, dalam badan. Dalam fungsinya dalam tubuh manusia, protein sebanding dengan mesin kecil: mereka mengangkut bahan (metabolisme antara dan akhir produk), ion pam (zarah bermuatan) dan, sebagai enzim, menggalakkan tindak balas kimia.

Terdapat 20 asid amino yang berbeza, yang seterusnya digunakan untuk membina protein dalam pelbagai kombinasi. Asid amino dibahagikan kepada dua kumpulan: Pada dasarnya mereka mempunyai struktur yang sama, semua asid amino terdiri daripada kumpulan amino (NH2) dan kumpulan karboksil (COOH). Kedua-dua kumpulan ini terikat pada atom karbon dan dengan itu saling berkaitan.

Di samping itu, terdapat atom hidrogen (H) dan rantai sisi (kumpulan sisa) pada atom karbon pusat. Perbezaan antara asid amino kemudian ditentukan oleh atom mana yang melekat pada kumpulan sisa ini. Sebagai contoh, glisin adalah asid amino termudah, kerana hanya satu atom hidrogen yang melekat pada rantai sisinya.

Sekiranya sekurang-kurangnya 100 asid amino disatukan, kita bercakap mengenai protein. Kurang daripada 100 asid amino dipanggil peptida. Namun, strukturnya tidak selalu harus berbentuk rantai murni, tetapi juga dapat terdiri dari beberapa rantai yang berdekatan.

Oleh itu, pelbagai protein sangat besar. Fungsi akhir protein ditentukan oleh strukturnya. Struktur protein dapat dijelaskan dengan empat cara yang berbeza.

  • Asid amino yang boleh dihasilkan oleh badan itu sendiri
  • Asid amino yang mesti diambil bersama makanan (= asid amino penting).
  • Struktur utama (hanya urutan asid amino dalam protein)
  • Struktur sekunder (susunan spatial tempatan (alpha-helix) asid amino dalam skru atau helai yang dilipat)
  • Struktur tersier (keseluruhan struktur ruang rantai, termasuk rantai sisi)
  • Struktur kuaternari (keseluruhan keadaan ruang semua rantai)