Tekanan darah rendah dan pening

Pengenalan

Siapa yang tidak mengetahuinya? Pening yang kerap dalam situasi yang paling tidak menyenangkan boleh menjadi tidak menyenangkan dan berpotensi membahayakan. Namun, pening bukan hanya berlaku pada waktu itu, tetapi misalnya setelah bangun dengan cepat.

Sebab-sebab ini banyak dan berbeza-beza dan tidak selalu dapat dikenal pasti dengan jelas. Punca sebenarnya juga boleh ditutup dengan gejala lain. Walau bagaimanapun, rendah darah tekanan adalah penyebab biasa. Sekiranya boleh, rendah darah tekanan harus dijelaskan dan dirawat. Terapi ini merangkumi banyak pilihan dan berkisar dari terapi konservatif, bebas dadah hingga langkah-langkah sokongan seperti stoking mampatan dan terapi ubat.

Mengapa tekanan darah rendah menyebabkan pening?

Yang rendah darah tekanan tidak semestinya menyebabkan pening. Pening juga boleh disebabkan oleh penyakit lain. Juga, rendah tekanan darah tidak dianggap sebagai penyakit di banyak negara.

Walau bagaimanapun, rendah tekanan darah sering dikaitkan dengan pening. Secara kasar, ini disebabkan oleh kenyataan bahawa otak dan organ penting lain tidak dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi untuk jangka masa yang singkat, tetapi kadang kala lebih lama. Sebab-sebab rendah tekanan darah pelbagai dan berkisar dari ketidakaktifan fizikal, penyebab hormon atau jangkitan hingga keupayaan mengepam yang tidak mencukupi jantung atau vegetatif disebabkan kerosakan pada reseptor badan sendiri.

Walau bagaimanapun, dalam semua kes, darah kapal jangan mengepam darah secukupnya ke organ yang terjejas ( otak). Akibatnya, sel-sel kekurangan bekalan untuk sementara waktu, tetapi mereka mempunyai permintaan oksigen yang tinggi dan sangat sensitif terhadap kekurangan bekalan, yang bermaksud bahawa mereka tidak berfungsi sepenuhnya untuk waktu yang singkat. Walaupun begitu, tekanan darah rendah dapat memberi kesan positif pada tubuh dan boleh menjadi tanda gaya hidup sihat dan aktif.

Gejala yang menyertainya masih kerap berlaku?

Mungkin gejala bersamaan pening yang cepat disebabkan oleh tekanan darah rendah adalah tachycardia, ini dapat dijelaskan dengan usaha badan untuk mengimbangi. Gejala lain juga disebabkan oleh kekurangan oksigen. Di samping itu, masalah kepekatan, rasa sesak di dada, suasana hati yang tertekan, deringan di telinga atau selera makan yang berkurang dan kerengsaan yang tinggi juga boleh berlaku.

  • Takikardia,
  • Sesak nafas,
  • Tidak sedarkan diri pendek
  • Sakit kepala,
  • Masalah visual,
  • Ketidakamanan geng,
  • Kesucian dan keletihan.

Nadi cepat, juga dikenali sebagai tachycardia dalam jargon teknikal, adalah gejala khas yang berlaku ketika tekanan darah rendah. Tekanan darah rendah mendahului nadi yang cepat. Sebab denyut nadi yang cepat ini adalah kerana tubuh berusaha mengekalkan bekalan darah ke organ sebagai pampasan tekanan darah rendah.

Apabila tekanan darah rendah berlaku dengan cepat, biasanya disebut sebagai ketepuan darah pada yang lebih kecil kapal badan manusia. Ini bermaksud bahawa hanya sejumlah kecil darah yang mengalir kembali ke jantung dan sebahagian besar darah tidak dapat dipompa melalui jantung kerana berada di sistem vaskular melalui arteri yang tiba-tiba melebar kapal. Walau bagaimanapun, untuk membekalkan organ penting dengan oksigen, jantung dirangsang untuk berdenyut atau berdenyut lebih cepat.

Akibatnya, darah mengalir dari jantung ke aorta sebahagiannya meningkat dan sejumlah besar darah dan dengan itu oksigen tersedia. Bergantung pada sejauh mana tekanan darah rendah atau nilainya, nadi dapat mencapai frekuensi hingga 200 denyut per minit. Loya juga merupakan gejala biasa tekanan darah rendah.

Loya biasanya berlaku berkaitan dengan sakit kepala, gangguan visual, kelemahan atau pening. The loya boleh dihadkan pada masa yang singkat. Walau bagaimanapun, loya dalam konteks tekanan darah rendah juga boleh menyebabkan anda merasa tidak sihat selama beberapa minit atau muntah.

Punca mual yang berlaku juga disebabkan oleh pengurangan aliran darah ke otak. Di sini kekurangan oksigen memainkan peranan utama. Sel-sel otak sangat sensitif terhadap pengurangan bekalan oksigen.

Sekiranya terdapat kekurangan oksigen untuk pengeluaran tenaga mereka, dengan cepat dapat menyebabkan kehilangan sebahagian dari fungsi mereka, sebab itulah pengurangan aliran darah menyebabkan kegagalan sel-sel otak. Keletihan juga merupakan gejala biasa yang berkaitan dengan tekanan darah rendah. Dalam kebanyakan kes, tekanan darah rendah mesti dikekalkan untuk jangka masa lebih lama daripada beberapa jam atau beberapa hari. Walau bagaimanapun, keletihan tidak berlaku pada setiap orang dengan tekanan darah rendah jangka panjang.

Ada kemungkinan ia hanya muncul secara tidak teratur. Punca keletihan masih boleh lebih berbeza daripada tekanan darah rendah sahaja. Walau bagaimanapun, penjelasan untuk keletihan tekanan darah rendah adalah bahawa ia membawa kepada kekurangan otak dan organ.

Contohnya, orang yang terjejas cepat letih setelah bangun atau perlu berehat beberapa kali sehari. Prestasi mereka juga berkurang dengan ketara dan mereka tidak tahan seperti orang yang sihat. Di samping itu, keletihan sering dikaitkan dengan penurunan tumpuan dan reaksi yang kurang baik.

Sekiranya keletihan berterusan dalam jangka masa yang lama dan tidak dapat dijelaskan, doktor harus berjumpa untuk menjelaskan kemungkinan penyebab serius. Sakit kepala adalah gejala yang sering diperhatikan berkaitan dengan tekanan darah rendah. Sakit kepala dapat menampakkan diri dengan pelbagai cara dan dapat bertahan lama atau lama.

Ini juga bergantung pada apakah tekanan darah rendah pendek atau panjang. Sekali lagi, sakit kepala mungkin mempunyai sebab lain. Penjelasan mengenai sakit kepala adalah, seperti gejala lain, pengurangan aliran darah ke otak, yang akhirnya menyebabkan kekurangan oksigen ke sel-sel otak.

Pilihan terapi untuk tekanan darah rendah dan pening yang berkaitan sangat beragam dan berkisar dari terapi konservatif dan bebas ubat hingga langkah-langkah sokongan seperti stoking mampatan dan terapi ubat. Terapi konservatif merangkumi, misalnya, perubahan gaya hidup. Lebih banyak perhatian dapat diberikan kepada aktiviti sukan dan beralih ke ketahanan sukan.

Waktu rehat ketika bangun atau mandi ganti juga dianggap bermanfaat. Anda juga harus minum cukup cecair dan mengambil garam. Kafein juga dapat merangsang peredaran. Sekiranya semua ini tidak membantu, terapi ubat boleh dipertimbangkan. Sebaik sahaja tekanan darah rendah dirawat dengan baik untuk pertama kalinya, pening biasanya tidak berlaku lagi.