Pembentukan otot - latihan kekuatan untuk pertumbuhan otot

Pengenalan

Pembentukan otot adalah proses fizikal yang disebabkan oleh ketegangan pada otot. Latihan otot yang berlebihan memberi tahu tubuh bahawa otot yang ada tidak mencukupi untuk tugas ini dan oleh itu otot harus tumbuh agar dapat bersiap dengan lebih baik untuk ketegangan seterusnya. Pembentukan otot berdasarkan prinsip sederhana ini. Walaupun nenek moyang kita memerlukan penumpukan otot sebagai kelebihan bertahan hidup, pada masa ini badan berotot dianggap sebagai kecantikan yang ideal dan memberikan tahap penstabilan batang dan sendi.

Apakah kaedah terbaik untuk membina otot?

Menguatkan dan mengembangkan otot anda, pendeknya, bukan seni yang hebat dan berfungsi sehingga tahap tertentu melalui latihan apa pun. Walau bagaimanapun, ada faktor yang jelas menyokong pembinaan otot. Untuk menamakan komponen utama dalam interaksi ini: Jenis latihan, intensiti latihan, tempoh pemulihan, pemakanan.

Berikut ini, komponen yang sesuai untuk latihan pembinaan otot kini akan dipertimbangkan:

  • Jenis latihan: Latihan berat adalah jenis latihan yang menjanjikan pertumbuhan otot yang paling besar. Memang betul bahawa pertumbuhan otot juga dapat dicapai pada tahap tertentu dengan berat badan anda sendiri. Walau bagaimanapun, untuk melampaui ini, anda harus berusaha dengan berat tambahan.
  • Keamatan latihan: Ini harus disesuaikan dengan kemampuan fizikal pengguna.

    Keamatan latihan yang berbeza disyorkan untuk pemula daripada pengguna lanjutan. Walaupun pada awal penumpukan otot, fokus utama adalah pada latihan yang betul, kerana peningkatan kekuatan dan pertumbuhan otot hampir secara automatik, pengguna yang lebih maju memerlukan rancangan latihan penumpukan otot yang lebih tepat. Di sini penumpukan otot dicapai terutamanya oleh atlet yang menambahkan kelainan pada latihannya untuk menghantar impuls pertumbuhan baru ke otot berulang-ulang kali.

  • Tempoh pemulihan: Walaupun pemula khususnya sukar untuk memberi rehat pertumbuhan semula otot, atlet berpengalaman tahu betapa pentingnya masa ini.

    Bagaimanapun, otot hanya dapat tumbuh pada waktu tidak bersenam. Sudah tentu, dengan syarat anda telah mendorongnya dengan betul melalui latihan. Penting juga untuk tidak membiarkan keletihan fizikal menjadi terlalu hebat, kerana jika tidak, prestasi akan menurun.

    Oleh itu atlet memasukkan a kelonggaran fasa sejurus sebelum titik penurunan prestasi ini, di mana mereka hanya berlatih dengan berat ringan untuk membolehkan otot tumbuh semula. Di samping itu, sintesis protein dalam otot ditingkatkan hingga tiga hari setelah beban latihan, sehingga melatih otot yang sama setiap empat hari akan mencukupi untuk mencapai pertumbuhan otot.

  • Pemakanan: Perkara ini tidak boleh diabaikan, kerana makanan yang kita makan adalah bahan asas untuk komponen otot. Oleh kerana otot terdiri daripada protein, dan ini pada gilirannya terdiri dari asam amino, tubuh mesti dibekalkan dengan jumlah protein atau protein yang mencukupi untuk membesarkan otot. Satu lagi asas asas pemakanan adalah pengambilan kalori harian. Walaupun penting untuk makan dengan cukup kalori untuk memenuhi keperluan tubuh agar otot yang ada tidak dipecah, terlalu banyak kalori bermaksud lebihan tenaga disimpan dalam bentuk lemak badan.