Radiologi

Pengenalan

Radiologi adalah cabang perubatan yang menggunakan radiasi elektromagnetik dan mekanikal untuk tujuan saintifik atau dalam amalan klinikal sehari-hari untuk tujuan diagnostik dan terapi. Radiologi adalah bidang yang berkembang pesat dan berkembang yang bermula dengan Wilhelm Conrad Röntgen pada tahun 1895 di Würzburg. Pada mulanya, hanya sinar-X yang digunakan.

Seiring berjalannya waktu, lain-lain yang disebut "sinar pengion" juga digunakan. Pencitraan resonans magnetik adalah aspek lain dari radiologi. Ia tidak menggunakan sinaran pengion, tetapi medan elektromagnetik.

Radioterapi dalam perubatan terapeutik juga merupakan sub-bidang radiologi. Ia digunakan, sebagai contoh, di kanser rawatan. Radiologi diagnostik mengambil bahagian terbesar radiologi dalam amalan klinikal sehari-hari.

Ultrasound juga merupakan sub-bidang radiologi dan merupakan prosedur pencitraan radiologi yang paling kerap digunakan. Pengimejan termudah dengan sinaran pengion adalah radiografi konvensional. Seorang Sinar X rasuk dihasilkan dengan menggunakan dua elektrod.

Sebuah filamen, "katod", melepaskan elektron kecil dan mempercepatnya dengan kuat. Elektron memukul elektrod kedua yang bertentangan, "anod", dan bertabrakan dengan begitu kuat sehingga apa yang disebut "sinaran brek" dihasilkan. Sinaran brek adalah Sinar X rasuk, yang kini ditujukan kepada pesakit.

Sinar melewati pesakit dan ditangkap dan direkodkan di sisi lain. Pada masa lalu, ini berlaku pada Sinar X filem; hari ini terdapat pengesan digital untuk rakaman. Dengan bantuan radiasi, seseorang memanfaatkan fakta bahawa struktur dalam badan mempunyai ketumpatan yang berbeza dan terbuat dari bahan yang berbeza.

Apabila sinar memukul mereka, mereka menyerap bahagian radiasi. Bergantung pada bahagian tubuh yang dilalui sinar, semakin kuat atau lemahnya ia dirasakan dan direkodkan di sisi lain badan. Bayangan ini kemudian bertindih untuk membentuk gambar dua dimensi dan anda mendapat gambaran dari bahagian dalam badan.

Tomografi terkomputer (CT) berfungsi mengikut mekanisme yang sangat serupa. Walau bagaimanapun, ia memberikan lebih banyak gambar dari pesawat yang berbeza dan dengan itu lebih banyak maklumat mengenai bahagian dalam badan. Pencitraan resonans magnetik (MRT) juga sering digunakan di klinik.

MRI berfungsi dengan mekanisme yang berbeza dan lebih sihat dan memberikan maklumat terperinci mengenai tisu lembut manusia. Ultrasound, Sinar-X, CT dan MRI menjadi sangat diperlukan sebagai prosedur diagnostik pengimejan dalam perubatan moden. Dalam beberapa kes, mereka boleh ditambah dengan agen kontras untuk membolehkan pemeriksaan kawasan dan struktur organ yang lebih berbeza.