Panaskan

Sinonim

latihan memanaskan badan, program pemanasan, pemanasan, pemanasan otot, regangan, peregangan, pemecahan, pemanasan, dll Bahasa Inggeris: pemanasan, pemanasan

Pengenalan

Tidak mungkin membayangkan latihan moden tanpa pemanasan. Pemanasan sering disamakan dengan regangan latihan, tetapi ini hanya sebahagian daripada pemanasan. Pemanasan yang disasarkan adalah meningkatkan suhu badan menjadi sekitar 38- 38.5 ° C.

Pada asasnya, empat fungsi ditugaskan untuk pemanasan. Perbezaan dibuat antara pemanasan umum dan spesifik, yang dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah. - Pertama dan terpenting, prestasi organik atau kesediaan untuk melakukan peningkatan.

  • Pemanasan menyebabkan peningkatan kesediaan psikologi untuk melakukan. - Keupayaan koordinat ditingkatkan. - Akhirnya, pemanasan berfungsi sebagai profilaksis kecederaan.

Apa yang dimaksudkan dengan pemanasan?

Pemanasan bermaksud, secara aktif, pengaktifan otot yang akan digunakan semasa beban berikutnya. Namun, kerana tubuh tidak hanya terdiri dari otot, tetapi juga tendon dan ligamen adalah bahagian penting dari sistem muskuloskeletal manusia, ini juga disiapkan untuk beban yang akan datang dengan sebentar regangan dan bergerak melalui mereka. Pemanasan boleh dilakukan dengan meregangkan otot dan ligamen atau lebih baik dengan tambahan beban sederhana.

Latihan memanaskan badan dapat diatur secara fleksibel dan mencapai tujuan untuk mengaktifkan kumpulan otot yang penting untuk sukan yang akan datang. Latihan memanaskan badan biasanya terdiri daripada beban sederhana dan boleh, tetapi tidak semestinya, mengandungi komponen regangan. Latihan latihan memanaskan badan dapat dilakukan dengan sederhana, seperti memanaskan badan atau berbasikal sederhana dengan senaman sederhana atau latihan yang lebih kompleks berkaitan dengan aktiviti berikutnya. Contohnya, memasang bola dengan yang berikutnya berlari selepas mereka - yang mungkin berlaku dalam setiap sukan yang boleh difikirkan. Tujuan latihan memanaskan badan, seperti pemanasan secara umum, adalah untuk mengurangkan kecederaan dan mencapai pengaktifan otot sebaik mungkin dalam tempoh latihan berat selepas latihan pemanasan.

Kaedah operasi program pemanasan

Dengan memanaskan atau meningkatkan suhu badan, daya geseran dalaman organ dan otot dikurangkan. Ini membolehkan kelajuan pengecutan yang lebih tinggi. Di samping itu, pemanasan meningkatkan kelajuan sel saraf pengaliran dan memekatkan reseptor deria untuk memproses rangsangan yang berlaku dengan lebih baik dan pantas.

Kaedah pemanasan yang berbeza

Pemanasan umum bertujuan untuk pemanasan keseluruhan organisma dengan mengaktifkan kumpulan otot yang besar. Bentuk pemanasan ini termasuk longgar berlari. Pemanasan khas / khas menyatukan prestasi koordinat dan dengan itu mempunyai kesan khusus sukan.

Berbeza berlari (larian hop, langkah sisi, larian tuas lutut, tumit buku lali kerja dan lain-lain) dan urutan pergerakan khusus sukan termasuk dalam pemanasan. Tambahan pula, kebolehan atau kekurangan individu boleh dan harus diambil kira dalam program pemanasan.

Selanjutnya, perbezaan dibuat antara tindakan aktif dan pasif. Langkah-langkah aktif termasuk berjalan lancar, senaman regangan Langkah-langkah pasif termasuk pancuran mandian air panas, mobilisasi otot melalui urutan sukan dll.