Pemeriksaan semasa mengandung

Pemeriksaan semasa mengandung sangat penting kerana mereka menyediakan cara untuk memantau anak yang belum lahir dalam pertumbuhan dan perkembangannya. Berikut ini anda akan mendapat gambaran keseluruhan dan penjelasan ringkas mengenai peperiksaan yang paling penting selama ini mengandung. Untuk maklumat lanjut, anda akan menemui pautan ke artikel utama mengenai penyakit masing-masing di bawah setiap bahagian.

Pemeriksaan awal

Pemeriksaan berkala semasa mengandung diperlukan untuk mengenal pasti risiko kehamilan pada peringkat awal dan merawatnya jika perlu. Semasa pemeriksaan awal, pas bersalin dikeluarkan kepada wanita hamil. Ini mendokumentasikan semua pemeriksaan dan peristiwa penting semasa kehamilan.

Sehingga dua kehamilan boleh dimasukkan dalam satu pas bersalin. Pemeriksaan awal merangkumi perbincangan terperinci antara wanita hamil dan pakar sakit puan yang bertanggungjawab. Semasa perbualan ini, setiap penyakit wanita hamil dan persekitaran keluarganya dibincangkan.

Sekiranya terdapat kehamilan yang lalu, doktor juga akan menanyakannya dan sebarang komplikasi. Selepas itu, keadaan sosial wanita hamil dan profesionnya dibincangkan supaya doktor dapat menilai sama ada ini merupakan risiko kehamilan. Dalam banyak kes, semasa pemeriksaan awal, wanita hamil juga diberi nasihat mengenai topik seperti pemakanan, selesema vaksinasi dan ujian HIV.

Di samping itu, tarikh lahir dikira dengan bantuan maklumat wanita hamil dan ultrasound. Pemeriksaan ginekologi yang terperinci juga harus dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan awal. Penilaian alat kelamin dalaman dilakukan dengan menggunakan spekulum.

Pada peringkat awal doktor mungkin menemui perubahan warna kebiruan pada vagina mukosa, yang merupakan tanda kehamilan. Sebagai tambahan, pada akhir penyesuaian spekulum, smear diambil, yang diproses di makmal. Antara lain, bahan tisu diperiksa untuk pengesanan awal kanser dan untuk jangkitan klamidia.

Chlamydia adalah bakteria dan, jika tidak dirawat sebelumnya, dapat menular ke bayi yang baru lahir dan menyebabkan pelbagai jangkitan, seperti radang paru-paru. Ini diikuti oleh palpasi dari uterus, tiub fallopio and ovari. Semasa pemeriksaan ini, ukuran, kedudukan dan konsistensi uterus dinilai.

Dari minggu ke-6 kehamilan dan seterusnya, uterus boleh berdebar membesar dan kelihatan lebih santai berbanding dengan rahim yang tidak hamil. Seterusnya, serviks dinilai dengan cara palpasi. Ini penting untuk menentukan sama ada serviks telah dibuka sebelum waktunya, yang memerlukan intervensi cepat.

Semasa peperiksaan, perhatian diberikan kepada panjang serviks dan ketekalannya, antara lain. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini pada pemeriksaan Ginekologi Semasa pemeriksaan awal, pasti darah ujian dijalankan. Hasil atau prestasi ujian dicatatkan dalam pasport ibu.

Pertama, darah kumpulan dan faktor Rhesus wanita hamil ditentukan. Dalam kes wanita rhesus negatif, mungkin ada keperluan untuk apa yang disebut profilaksis rhesus, jadi penting untuk menentukan faktor rhesus. Selanjutnya, ujian saringan antibodi dipanggil.

Ujian saringan antibodi diulang antara minggu ke-24 dan ke-27 kehamilan. Antibodi adalah protein yang mengikat ciri permukaan tertentu darah sel, sebagai contoh. Ujian digunakan untuk menentukan sama ada antibodi terdapat dalam darah ibu hamil yang boleh mengikat sel darah anak yang belum lahir.

. hemoglobin kandungan darah juga ditentukan pada setiap temu janji saringan. Hemoglobin adalah pigmen darah merah yang mengangkut oksigen dalam darah. The hemoglobin kandungan dapat memberikan maklumat mengenai sama ada anemia hadir.

Tahap rendah harus diperhatikan dan pakar sakit puan harus mempertimbangkan sama ada prosedur diagnostik lebih lanjut diperlukan untuk menentukan penyebabnya anemia. Dengan menggunakan sampel darah yang diambil pada pemeriksaan awal, ujian dilakukan di makmal untuk memeriksa kehadiran patogen berbahaya. Ujian saringan untuk agen penyebab sifilis dilakukan.Selain itu, ditentukan sama ada terdapat kekebalan yang mencukupi untuk rubella, kerana jangkitan semasa kehamilan membawa risiko kepada bayi yang belum lahir.

Sekiranya, pada minggu ke-32 kehamilan, terdapat keraguan mengenai apakah ada kekebalan yang mencukupi untuk hepatitis B, protein dalam darah ditentukan yang terletak di permukaan Hepatitis B virus. Sekiranya ujian itu positif, bayi yang baru lahir mesti diberi vaksin terhadap virus ini sebaik sahaja dilahirkan. Sebagai tambahan kepada ujian yang ditetapkan ini, ujian lain dapat dijalankan.

Pakar sakit puan harus memberi nasihat kepada setiap wanita hamil mengenai penyakit Ujian HIV dan juga harus mendokumentasikan ini dalam rekod bersalin. Wanita hamil memutuskan sama ada ujian harus dijalankan. Bagi wanita hamil yang selalu bersentuhan dengan kucing, disarankan untuk melakukan ujian untuk toksoplasmosis, kerana patogen dapat menular ke manusia melalui kotoran kucing dan juga daging mentah.