Kuman

Pengenalan

Kita menghadapi kuman dalam kehidupan seharian kita setiap hari tanpa kita sedari. Hanya apabila kita sakit barulah kita merasakan kesan pelbagai patogen. Selain itu bakteria and virus, kuman termasuk kulat, parasit dan alga.

Kebanyakan jenis kuman boleh dibahagikan kepada subkumpulan. Selalunya satu kumpulan kuman adalah sebahagian daripada flora semula jadi kulit dan membran mukus kita (cth hidung, mulut atau usus), manakala kumpulan lain mempunyai sifat patogenik. Mikroorganisma yang hidup di dalam dan dari tubuh manusia tetapi tidak membahayakannya dipanggil komensal. Berbeza dengan komensal, parasit sentiasa membahayakan tubuh, jadi mereka adalah kuman patogen.

Kuman dalam mulut

Dalam keadaan biasa, selaput lendir dalam mulut dijajah oleh banyak kuman yang berbeza. Yang paling biasa bakteria terdapat di sana. Antaranya, streptokokus and staphylococcus menonjol dalam kuantiti.

Cocci ialah formasi bulat yang membentuk timbunan, rantai atau berpasangan dan oleh itu mudah dikenal pasti di bawah mikroskop. Staphylococci adalah kuman kulit biasa, tetapi juga boleh terlibat dalam jangkitan luka, bergantung pada subkumpulan kuman mana yang dominan. Streptococci juga boleh dibahagikan kepada beberapa subspesies, dan kemudian bertanggungjawab untuk penyakit berjangkit seperti merah demam and angina (Streptococcus pyogenes) atau pneumoniae (Streptococcus pneumoniae, dahulu dikenali sebagai "pneumococcus").

Actinomycetes, kuman berbentuk batang, yang boleh hidup tanpa oksigen atmosfera, juga berlaku di mulut dan boleh menyumbang kepada pembangunan karies. Kuman yang menyebabkan karies dipanggil kariogenik. Kue disebabkan oleh streptokokus atau actinomycetes, di mana streptokokus dalam bentuk patogen Streptococcus mutans adalah yang paling biasa.

Tambahan pula, mulut adalah pintu masuk pelbagai kuman. Kuman masuk ke dalam saluran penghadaman melalui makanan yang tercemar dan titisan kecil di udara boleh menembusi ke dalam saluran pernafasan. Malah pada jantung, keradangan kulit dalaman jantung (endokarditis) boleh disebabkan oleh patogen oral (dalam mulut).

Tidak dirawat, seperti endokarditis membawa kepada kematian. Kuman di dalam mulut seterusnya membawa kepada penyakit seluruh badan. Pergigian dan kebersihan mulut dan pemeriksaan berkala di doktor gigi oleh itu tidak boleh diabaikan.