Batuk kering

Sinonim dalam erti kata yang luas

penggunaan, penyakit Koch (setelah penemu Robert Koch), Tbc

Definisi Tuberkulosis

Tuberkulosis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria kelas mikobakteria. Wakil yang paling penting dalam kumpulan ini adalah mycobacterium tuberculosis, yang bertanggungjawab untuk lebih dari 90% penyakit, dan mycobacterium bovis, yang bertanggungjawab untuk sebahagian besar baki 10%. Yang terakhir adalah penting kerana ia adalah satu-satunya mikobakteri yang mampu bertahan dalam inang haiwan.

Terdapat kira-kira dua bilion (!) Orang di seluruh dunia yang dijangkiti bakteria, dengan tumpuan utama di Afrika dan negara-negara blok Timur. Oleh itu, tuberkulosis adalah penyakit berjangkit yang paling biasa. Kira-kira lapan juta orang mati akibat tuberkulosis setiap tahun, yang jumlahnya sedikit berbanding dengan jumlah orang yang dijangkiti (kematian rendah). Di Jerman, pada masa ini terdapat kurang dari 10,000 orang yang sakit, walaupun jumlah orang yang dijangkiti telah berkurang secara berterusan selama beberapa tahun.

Penyebab batuk kering

Bakteria biasanya (dalam lebih daripada 80% kes) disebarkan dari orang ke orang oleh jangkitan titisan (air liur). Jalan penularan lain melalui kulit (hanya jika kulit cedera), kencing atau najis adalah mungkin, tetapi pengecualiannya. Sekiranya lembu dijangkiti patogen mycobacterium bovis, mereka boleh menjangkiti manusia melalui susu mentah mereka.

Namun, di negara-negara barat penyakit batuk kering ternak telah dibasmi dan dengan demikian bahaya dijangkiti tuberkulosis melalui penggunaan susu telah dihindari. Sekiranya orang yang sihat mempunyai hubungan dengan bakteria, dia dapat menangkis penyakit ini pada sekitar 90% kes. Dengan kata lain: infektiviti patogen rendah.

Pada orang yang mengalami imunosupresi (semakin teruk sistem imun, Sebagai contoh, AIDS pesakit, alkoholik, teruk kencing manis penyakit melitus, orang yang kekurangan zat makanan) risiko jangkitan meningkat dengan ketara. Tuberkulosis adalah penyebab utama kematian orang yang dijangkiti HIV! Mycobacteria dicirikan oleh fakta bahawa mereka dikelilingi oleh lapisan lilin tebal selain struktur normal bakteria dengan dinding sel.

Lapisan lilin ini adalah alasan untuk banyak ciri khas: Manusia sistem imun melawan bakteria dengan cara khas. Sekiranya sistem pertahanan badan tidak berjaya membunuh semua bakteria ketika masuk ke dalam badan, sel-sel pertahanan berusaha untuk dinding di dalam patogen. Ini mempunyai kelebihan bahawa bakteria tidak dapat menyebar lebih jauh, tetapi juga kelemahan bahawa mereka tidak dapat melawan lebih jauh dalam struktur ini.

Sebaliknya, patogen dapat bertahan selama bertahun-tahun dalam struktur ini, juga dikenali sebagai granuloma atau batuk kering, dan jika pertahanan tubuh merosot, mereka boleh mencetuskan lonjakan baru penyakit ini (jangkitan semula endogen, jangkitan sekunder). Dari masa ke masa, kalsifikasi granuloma ini berlaku, yang dapat dilihat pada Sinar X toraks (gambar sinar-X toraks). Pada prinsipnya, bakteria tuberkulosis dapat menyerang semua organ manusia.

Oleh kerana laluan utama jangkitan tuberkulosis adalah penyedutan, paru-paru juga terkena pada lebih daripada 80% kes. Organ lain yang sering terjejas adalah menangis, yang otak dan juga hati. Sekiranya beberapa organ terjejas, seseorang juga bercakap mengenai tuberkulosis miliary, kerana nodul seperti kacang di organ yang terjejas dapat dikesan dengan mata kasar (misalnya semasa operasi atau autopsi).

Gambaran keseluruhan terperinci mengenai semua penyakit tropika boleh didapati di bawah artikel: Gambaran keseluruhan penyakit tropika

  • Pertukaran nutrien dengan persekitaran (penyebaran) sangat terhad. Inilah sebab mengapa tuberkulosis sukar ditangani antibiotik (ubat khas yang bertindak selektif terhadap bakteria), kerana mereka juga mesti terlebih dahulu memasuki sel agar berkesan.
  • Mycobacteria membahagi dengan sangat perlahan. Walaupun beberapa bakteria, seperti Escherichia coli, yang terdapat di dalam usus, mempunyai masa penjanaan 20 minit (iaitu dua kali ganda setiap 20 minit), patogen penyebab tuberkulosis memerlukan sekitar satu hari.

    Ini bermaksud bahawa terdapat jangka waktu yang panjang (kira-kira enam minggu) antara jangkitan dengan patogen dan wabah penyakit

  • Sel-sel imun (sel pertahanan) tubuh manusia hampir tidak dapat mengenali bakteria setelah mereka menjangkiti badan dan dengan itu sukar untuk melawannya. Sebaliknya, mikobakteria bahkan dapat bertahan dalam sel-sel pertahanan tertentu, yang disebut fagosit, dan menyebar ke seluruh badan.
  • Oleh kerana lapisan lilinnya, mereka dapat bertahan walaupun dalam persekitaran yang sangat berasid (misalnya dalam jus gastrik).