Kekejangan Otot

Pengenalan

Otot berkedut adalah penguncupan otot secara tiba-tiba yang berlaku tanpa kawalan sedar (tidak disengajakan). Dalam istilah teknikal ini disebut myoclonia. Semua kumpulan otot badan boleh terjejas.

Kerap a berkedut kaki ketika tertidur atau otot-otot mata yang berkedut. Betapa kuatnya otot berkedut boleh berbeza. Penyebab otot berkedut juga berbeza-beza. Namun, dalam kebanyakan kes, penyebabnya tidak berbahaya. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, penyakit serius, biasanya neurologi, ada di belakangnya.

Punca otot berkedut

Kekejangan otot mengakibatkan pengecutan otot yang tidak dapat dikawal secara sedar. Ini boleh berlaku pada semua kumpulan otot badan. Penyebabnya sangat pelbagai.

Pertama sekali, anda harus tahu bahawa dalam kebanyakan kes, kekejangan otot tidak berbahaya. Terutama kekejangan otot sebelum tertidur biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika kekejangan otot berlaku secara kekal, anda harus berjumpa doktor.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab psikologi seperti tekanan mental atau tekanan, kekurangan magnesium juga boleh menyebabkan otot berkedut. Ubat-ubatan tertentu juga boleh mencetuskan kegatalan otot sebagai kesan sampingan. Sudah tentu, kekejangan otot juga mungkin berlaku setelah pengambilan alkohol atau ubat-ubatan.

Kadang kala jangkitan bakteria atau penyakit virus juga berperanan. Dengan cara yang sama, hipoglikemia juga boleh menjadi pencetus otot berkedut. Walau bagaimanapun, kekejangan otot mesti selalu dipertimbangkan bersamaan dengan penyakit neurologi seperti tics or Sindiket Tourette.

epilepsi juga dapat menjadikan dirinya terasa melalui kekejangan otot. Ini juga berlaku untuk penyakit seperti multiple sclerosis atau penyakit Parkinson. Walaupun pada pesakit diabetes, kerosakan pada saraf sebahagian daripada polyneuropathy boleh menyebabkan otot berkedut.

Akhir sekali, penyebab kekejangan otot dijumpai secara langsung di otak, contohnya dalam kes a otak ketumbuhan atau keradangan otak. (Walaupun begitu, harus dicatat bahawa kedutan otot sama sekali tidak berbahaya. Namun, disarankan untuk berkonsultasi dengan dokter untuk mengesampingkan penyakit yang mengancam.

Walaupun begitu, harus diperhatikan bahawa kedutan otot sama sekali tidak berbahaya dalam kebanyakan kes. Walau bagaimanapun, disarankan untuk berjumpa doktor untuk mengelakkan penyakit yang mengancam. Walaupun otot berkedut biasanya tidak berbahaya, ia juga boleh menjadi petunjuk epilepsi.

Dalam kes epilepsi, gangguan fungsi di otak berulang kali menyebabkan penyebaran kegembiraan patologi secara pasti sel saraf kawasan CNS. Pengujaan yang salah pada kawasan otak tertentu menyebabkan kejang otot seperti kejang yang tidak terkawal. Ini biasanya merupakan gejala utama epilepsi.

Ini juga dikenali sebagai kejang epilepsi atau kejang. Selain kejang umum, perbezaan dibuat antara kejang fokus. Di sini penyebaran kegembiraan patologi terhad kepada kawasan otak yang lebih kecil.

Dalam serangan sawan, selalunya hanya satu kumpulan otot yang terjejas, misalnya di muka atau di tangan sahaja. Multiple sclerosis juga dapat menampakkan dirinya melalui kekejangan otot. Walau bagaimanapun, ini biasanya berlaku pada peringkat akhir penyakit.

In multiple sclerosis, sarung myelin dari serat saraf hancur semasa penyakit autoimun. Walau bagaimanapun, masih utuh sarung myelin adalah prasyarat untuk penyebaran pengujaan. Ini membawa kepada kekurangan neurologi.

Gejala khas semasa diagnosis adalah gangguan penglihatan, seperti saraf optik biasanya terjejas. Walau bagaimanapun, gangguan deria dan kelumpuhan juga boleh berlaku. Kedutan otot tidak biasa untuk penyakit ini pada peringkat awal.

Sekiranya terdapat kekejangan otot yang tidak terkawal, ini pada mulanya menakutkan bagi kebanyakan mereka yang terkena. Walau bagaimanapun, penyebabnya sering kali tidak berbahaya. Terutama kedutan kelopak mata sering berkaitan dengan tekanan.

Tekanan mental seperti kemarahan di tempat kerja atau hubungan juga boleh mencetuskan otot yang tidak disengajakan pengecutan. Ini dapat dijelaskan oleh fakta bahawa semasa tekanan atau tekanan psikologi, seimbang antara impuls rangsangan dan penghambatan di bahagian tengah sistem saraf selalunya tidak begitu utuh. Sekiranya kawalan sukar ini tidak betul, impuls rangsangan kadang-kadang mendominasi dan menyebabkan pengecutan otot.

Walau bagaimanapun, simptom biasanya surut dalam jangka masa. Kekejangan otot juga boleh berlaku pada orang yang sihat dan biasanya dianggap tidak berbahaya. Terutama selepas bersukan, kekejangan otot di hujung kaki tidak jarang berlaku, terutamanya selepas sesi latihan intensif. Dalam kebanyakan kes, kekejangan otot selepas sukan menunjukkan Overtraining.

Ini umumnya tidak mempunyai nilai penyakit. Walau bagaimanapun, mungkin juga terdapat kekurangan magnesium or kalsium di belakangnya, kerana badan kehilangan air dan darah garam (elektrolit) dengan peluh semasa bersukan. Hashimoto ni thyroiditis adalah penyakit tiroid autoimun kronik yang boleh menyebabkan hipotiroidisme.

Gejala penyakit boleh menjadi sangat pelbagai. Walau bagaimanapun, keletihan kronik dan kelalaian berada di latar depan. Peningkatan berat badan, pembekuan yang kerap, keguguran rambut and masalah pencernaan juga dilaporkan lebih kerap.

Kadang-kadang fasa pendek hipertiroidisme berlaku pada awal penyakit. Ini dicirikan oleh degupan jantung yang cepat, tekanan darah tinggi, peningkatan berpeluh dan kegelisahan. Semasa fasa penyakit ini, kekejangan otot juga dapat terjadi.

Pada prinsipnya, bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa kedutan otot bukanlah gejala klasik penyakit Hashimoto. Sekiranya cakera herniated, inti agar-agar dalaman menembusi cincin berserat luar cakera dan dengan demikian dapat menekan struktur saraf yang berdekatan. Gejala itu berlipat ganda dan bergantung pada di mana cakera herniasi itu berlaku, seberapa besar dan mana saraf atau akar saraf terganggu olehnya.

Kadang kala hanya berlaku kekejangan otot. Dalam kes lain, pesakit mengadu sensasi kesemutan pada kulit (gangguan kepekaan). Dalam kes yang teruk, otot yang terjejas bahkan boleh lumpuh.