Herpes

Sinonim

Herpes simplex, HSV (Herpes Simplex Virus), herpes bibir, herpes genital, dermatologi, ensefalitis virus, ensefalitis hepes simplex

Definisi Herpes

Herpes simplex adalah penyakit berjangkit dengan jangkitan khas pada kulit dan selaput lendir. Jangkitan ini disebabkan oleh herpes virus. Terdapat dua jenis herpes simplex virus: jenis 1 menjangkiti kulit dan selaput lendir terutamanya di wajah, sementara jenis 2 terdapat di kawasan kemaluan.

  • Virus herpes jenis 1 dan
  • Virus herpes jenis 2

Ringkasan

Herpes virus dibahagikan kepada tiga subkumpulan: Ciri penting virus herpes manusia adalah bahawa mereka tinggal di tisu badan yang berlainan. Apabila sistem imun dilemahkan, virus diaktifkan semula dan penyakit itu merebak lagi.

  • Α (HSV 1 dan 2 (HSV = Virus herpes simplex); VZV (virus Varicella zoster)
  • Β (Cytomegalovirus (CMV), HHV 6 dan 7 (HHV = virus herpes manusia)
  • Γ (Epstein- Barr- Virus (EBV), HHV 8)

Penyebab herpes

Virus herpes disebabkan oleh virus herpes - simplex - jenis 1 dan 2, yang disebut sebagai virus DNA. HSV 1 menyebabkan jangkitan pada muka (herpes simplex), sedangkan HSV 2 menyebabkan jangkitan pada kawasan genital (herpes kelamin). Sebaik sahaja ia berlaku, HSV 1 kekal di ganglia trigeminal.

Trigeminal ganglia adalah titik pertukaran gentian saraf saraf trigeminal, yang membekalkan wajah dengan kepekaan, iaitu dengan perasaan. Oleh itu, ia menyampaikan sensasi seperti sentuhan. Dari laman jangkitan, virus berpindah di sepanjang yang sensitif saraf ke dalam ganglia (sel sel saraf) dan kekal di sana sepanjang hayat mereka.

Sekiranya terdapat kelemahan di sistem imun, contohnya, virus berpindah ke arah yang berlawanan ke kulit mukosa. Herpes merebak lagi. Pencerobohan penduduk (iaitu hubungan dengan virus) dengan HSV 1 meningkat selama zaman kanak-kanak dan mencapai 80% semasa baligh.

Ini bermakna kira-kira 80% terkena virus herpes 1. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa 80% menderita luka sejuk. Dengan Virus herpes simplex 2, jangkitan pada masa dewasa adalah sekitar 10 hingga 30%.

Penghantaran hanya boleh dilakukan melalui hubungan langsung. Laluan penghantaran utama Herpes 1 adalah air liur. Jangkitan ini berlaku, misalnya, melalui mencium, minum dari gelas yang sama, batuk atau bersin. HSV 2 terutama disebarkan melalui hubungan seksual.