Masalah penghadaman

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

senak, sembelit, kembung perut, sakit perut, sakit perut, cirit-birit, muntah

Pengenalan

Sejumlah gangguan sistem pencernaan diringkaskan di bawah gangguan pencernaan. Gejala gangguan pencernaan yang paling biasa adalah loya, muntah, cirit-birit, sembelit, kekejangan kesakitan dan intoleransi makanan. Pelbagai penyakit boleh menyebabkan gejala ini.

  • Mekanikal atau
  • Mempunyai penyebab kimia.

Alergi boleh disebabkan, antara lain, oleh pengurangan detoksifikasi kapasiti di hati atau oleh usus berlubang. Mereka juga boleh disebabkan oleh bahan kimia berbahaya dalam kehidupan seharian. Terutama apabila ia digabungkan dengan tabiat makan yang buruk dan kekurangan nutrien dan bersenam.

Kedua-dua cirit-birit (cirit-birit) dan sembelit boleh menjadi gejala alergi yang membawa kepada masalah pencernaan. Keradangan di esofagus (esofagitis) biasanya tidak berbahaya. Keradangan akut pada usus kecil, juga dikenali sebagai enteritis akut akut, boleh disebabkan oleh bakteria and virus dan membawa kepada masalah pencernaan.

Gejalanya adalah cirit-birit, serangan perut kesakitan and peningkatan suhu. Apendiks sebab-sebab kesakitan dan hipersensitiviti di sebelah kanan kawasan perut, pergerakan usus yang sekejap-sekejap, loya, sedikit demam, muntah dan hipersensitiviti, yang berlaku semasa anda menekan dan melepaskan tekanan pada kawasan yang terjejas. Sekiranya terdapat keradangan pada apendiks, apendiks dikeluarkan secara pembedahan secepat mungkin.

. kulat yis Candida, wujud secara semula jadi dalam sistem usus, sesuai dengan usus yang berguna bakteria dan diatur oleh mikroorganisma. Walau bagaimanapun, jika usus mengandungi jenis yang salah bakteria, kulat boleh tumbuh tanpa kawalan dan membawa kepada masalah pencernaan. A diet kaya dengan ragi, gula dan produk tenusu dapat memburukkan lagi masalah kerana jamur candida berkembang dalam diet ini.

Ia merosakkan usus dan menyebabkan simptom yang serius dan penyakit sekunder. Penggunaan berlebihan antibiotik, kortison, terlalu banyak gula, salah diet, pil kawalan kelahiran atau pendedahan logam berat - boleh mengakibatkan pertumbuhan kulat yang akhirnya menembusi usus. Ini boleh menyebabkan zarah-zarah dari usus, yang biasanya akan diekskresikan dengan pergerakan usus, menembusi darah sebaliknya.

. sistem imun dibanjiri oleh semua benda asing dan akhirnya menyebabkan alahan. Apabila kulat candida tumbuh, terdapat keinginan kuat untuk memakan makanan yang hidup dari kulat, seperti makanan manis, roti ragi putih, produk tenusu dan alkohol. Mudah marah perut dan kegatalan usus adalah bentuk masalah pencernaan yang paling biasa dan sebab utama lawatan ke doktor.

Kira-kira 25 hingga 30 peratus penduduk, terutama wanita, menderita apa yang disebut "keluhan gastrointestinal berfungsi". Istilah ini dipilih kerana sistem pencernaan tidak lagi berfungsi dengan baik, walaupun tidak dapat ditemukan penyakit organik. Kedua-dua penyakit ini boleh dicetuskan oleh jangkitan, ubat-ubatan, makanan dan tekanan berterusan.

Berat badan yang berlebihan, kurang bersenam dan pengambilan alkohol juga dapat mengganggu fungsi semula jadi sistem pencernaan dan mencetuskan masalah pencernaan. Mudah marah perut dan mudah tersinggung berlaku secara bersendirian atau bersama dan biasanya sangat menyekat kualiti hidup. Kedua-dua penyakit ini menyebabkan kesakitan berulang pada saluran penghadaman.

. sakit perut juga dikenal sebagai "dispepsia berfungsi". Salah satu penyebab utama ialah hipersensitiviti sistem saraf di saluran gastrousus atas, yang seterusnya boleh mempunyai sebab psikologi. Yang biasa adalah masalah pencernaan di perut dan usus kecil, yang berlaku berulang kali selama lebih dari tiga bulan: Perasaan tekanan dan kenyang setelah makan, perasaan kenyang setelah beberapa gigitan dan sakit di bahagian atas perut.

. sakit perut juga sering menyebabkan belching yang tidak menyenangkan dan pedih ulu hati, yang boleh disebabkan oleh pengasidan berlebihan dan kurang. Usus sindrom cepat marah juga dikenal sebagai "sindrom iritasi usus". Seperti dengan sakit perut, masalah mental atau psikologi boleh mengganggu fungsi perut yang disebut otak - yang juga boleh menyebabkan banyak aduan: Sakit dan kekejangan yang teruk di perut, kembung perut, cirit-birit dan sembelit atau pergerakan usus yang tidak biasa. Gejala-gejala ini sangat menyekat pesakit dalam gaya hidup mereka, yang membawa kepada tekanan yang lebih jauh, yang sekali lagi meningkatkan gejala seperti dalam lingkaran setan.

Underacidification sebagai penyebab masalah pencernaan, iaitu kekurangan asid perut, memainkan peranan khusus pada orang tua yang menderita gangguan pencernaan. Sebabnya: hormon pencernaan yang paling penting - gastrin "motor perut" - tidak lagi dihasilkan dalam jumlah yang mencukupi. Ini mengakibatkan pengurangan pelepasan asid gastrik (asid hidroklorik), yang memainkan peranan penting dalam proses pencernaan dalam perut.

Gejala serupa dengan hiperasiditas: pedih ulu hati, bersendawa dan sakit di bahagian atas perut. Mereka yang terjejas dapat melihat pengasidan mereka yang kurang dengan ini sekiranya rawatan yang sering tergesa-gesa dengan perencat asid seperti omeprazole atau pantoprazole tidak menunjukkan kejayaan jangka panjang yang diinginkan. Cirit-birit bukan penyakit itu sendiri, tetapi tanda tekanan fizikal yang disebabkan oleh makanan, bakteria, parasit, jangkitan kulat dan virus yang berlainan, pelbagai keracunan, kesan sampingan ubat-ubatan, tekanan fizikal dan mental atau reaksi perbezaan masa dalam perjalanan jauh.

Berkaitan dengan perjalanan, masalah pencernaan dalam bentuk cirit-birit juga dapat disebabkan oleh jangkitan makanan dari bakteria atau disebabkan oleh virus yang boleh merebak secara wabak. Kawasan yang lemah di dinding usus dapat mengatasi tekanan makanan dan udara di dalam usus, membentuk kantong kecil di mana makanan menembusi dan tidak melangkah lebih jauh, menyebabkan masalah pencernaan. Kedua-dua makanan dan najis boleh berbaring dan membusuk di tempat yang besar, diverticulitis and sakit perut boleh berkembang di sini.

Kita sering bercakap mengenai sebilangan besar diverticula. Bakteria penguraian yang berkembang dalam divertikula ini menghasilkan toksin yang boleh menyebabkan banyak keluhan yang berbeza. Sebilangan besar diverticula usus terletak di kolon.

Mereka juga boleh berasal dari kerongkongan, perut dan usus kecil. Gejalanya termasuk bau mulut.