Pemakanan vegan

Definisi - Apa itu pemakanan vegan?

Pemakanan vegan dicirikan oleh fakta bahawa orang tersebut tidak mengambil produk haiwan untuk diri mereka sendiri. Bertentangan dengan vegetarianisme, di mana tidak ada daging yang dimakan, orang Vegan tidak memakan makanan lain yang berasal dari haiwan. Sebagai tambahan, produk susu seperti telur atau makanan gelatinehaltige.

Sebaliknya Veganer menyuburkan diri secara eksklusif berdasarkan sayur-sayuran. Sementara itu terdapat banyak makanan tambahan untuk produk haiwan. Contohnya, sosej vegetarian atau vegan, dan juga keju vegan ada di antara mereka. Juga yogurt dan susu disediakan secara sayuran.

Kelebihan pemakanan vegan

Kelebihan terbesar pemakanan vegan biasanya dilihat pada aspek mesra alam di diet. Contohnya, penggunaan daging jauh lebih berbahaya bagi alam sekitar daripada bebas daging diet. Di samping itu, rawatan haiwan dalam pengeluaran besar-besaran makanan haiwan memainkan peranan utama bagi banyak orang.

Oleh itu, kebanyakan Veganer juga menjaga keselamatan haiwan daripada pemakanan bebas produk haiwan mereka. Dengan penolakan produk haiwan, kemasukan makanan sihat biasanya meningkat sangat banyak. Pemakanan vegan berasaskan tumbuhan dan sangat kaya dengan bahan pemberat dan Vitaminen yang penting.

Sebaliknya, tidak ada lemak haiwan, yang berkaitan dengan banyak penyakit seperti penyakit kardiovaskular, pelbagai jenis kanser dan penyakit metabolik (mis kencing manis mellitus = diabetes), dimakan. Sumber lemak dari nutrien veganen juga berasal dari makanan sayur-sayuran, biasanya mengandungi sebahagian besar asid lemak tak jenuh yang sihat dan membawa kepada kesan yang berlawanan seperti makanan haiwan yang biasanya tepu. Kelebihan, yang biasanya disertakan dengan pemakanan veganen, adalah pekerjaan sedar dengan makanan dan makanan sebenarnya. Oleh itu, pemakanan yang lebih sihat disebabkan kebanyakannya. Selain itu kesan positif dari pengambilan makanan secara sedar telah terbukti.

Kekurangan pemakanan vegan

Pemakanan vegan membawa banyak sisi positif kepada dirinya sendiri, namun ia juga mempunyai beberapa kekurangan. Contohnya, orang bergantung pada yang seimbang diet, yang harus terdiri dari sekitar 50 hingga 60 persen karbohidrat, 25 peratus lemak dan 20 peratus protein. Cara termudah untuk mencapai komposisi ini adalah dengan memakan makanan tumbuhan dan haiwan.

Sebaliknya, sesiapa yang benar-benar melepaskan produk haiwan mesti memilih makanan nabati mereka dengan berhati-hati untuk mengambil nutrien yang diperlukan. Perhatian khusus harus diberikan kepada jumlah protein yang mencukupi dalam diet vegan. Ini biasanya memerlukan perbelanjaan masa yang lebih besar dan dalam kebanyakan kes juga lebih membebankan dompet.

Oleh kerana metabolisme manusia mempunyai spesialisasi dalam diet campuran produk haiwan dan tumbuhan, tubuh juga memerlukan beberapa nutrien yang dapat diperolehnya dengan baik dari makanan haiwan. Ini termasuk kalsium, misalnya, yang kebanyakannya terdapat dalam susu dan produk tenusu. Selain itu, banyak manusia mempunyai masalah pemakanan vegan untuk mengambil zat besi dan Vitamin B12 dengan secukupnya. Bahan-bahan ini sering harus diambil sebagai tambahan dalam bentuk makanan tambahan atau tablet.