Keletihan

Kajian mendakwa bahawa seseorang menghabiskan rata-rata 24 tahun hidupnya tidur. Terutama pada musim luruh dan musim sejuk yang sejuk kita sering merasa letih. Tetapi dari mana datangnya rasa letih ini dan apa penyebabnya?

Telah diketahui bahawa bayi yang baru lahir memerlukan lebih banyak tidur daripada orang dewasa - mereka tidur hingga 16 jam sehari, jadi mereka lelah secara kekal, boleh dikatakan. Bagi kita orang dewasa, 8 jam tidur setiap hari biasanya cukup, walaupun 8 jam ini sangat jarang. Keletihan adalah tanda badan untuk membuat kita memahami bahawa ia memerlukan rehat dan ingin dihindarkan.

Keletihan adalah akibat daripada kurang tidur. Semasa tidur, tubuh akhirnya dimasukkan ke dalam keadaan hibernasi di mana hanya proses asas berlaku: Aktiviti otot, kerana kita memerlukannya untuk berdiri tegak, atau melihat, tidak diperlukan semasa tidur. Keadaan ini membantu tubuh untuk meregenerasi dirinya sendiri dan mendapat kekuatan untuk keesokan harinya.

Tidur dan keletihan berkait rapat dengan hormon kelenjar pineal, atau "epiphysis". Kelenjar pineal terletak jauh di bahagian belakang otak dan menghasilkan hormon melatonin. Walau bagaimanapun, melatonin hanya dilepaskan dalam gelap, iaitu ketika kita berada di bilik gelap, atau ketika - seperti pada musim luruh - ia menjadi lebih gelap di luar dengan lebih cepat.

Badan tahu bahawa tinggi melatonin pelepasan bermaksud bahawa malam jatuh, keletihan masuk dan anda tertidur. Sekitar jam 3 pagi tahap melatonin akhirnya mencapai tahap maksimum, pada waktu pagi kepekatannya menurun lagi. Tidak hairanlah kita cepat letih pada musim sejuk yang gelap!

Tetapi juga pekerja shift dan flyer yang kerap (kata kunci: jet lag!) Harus bergelut dengan melatonin. Lagipun, badan sengaja bertindak secara tidak segerak dengan pelepasan melatonin biasa. Selain melatonin, yang terutama bertanggung jawab untuk keletihan dan tidur, ada beberapa penyebab lain yang dapat menyebabkan keletihan berlebihan.