Pemeriksaan pendengaran

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Perubatan: Ujian pendengaran audiometri, kehilangan pendengaran, pekak tiba-tiba, tinitus

Ujian Pendengaran Definiton

If hilang pendengaran atau gangguan pendengaran lain disyaki, doktor ENT akan melakukan ujian pendengaran. Semasa pemeriksaan ini, pelbagai ujian dilakukan untuk mengetahui lokasi kerosakan dan sejauh mana. Semua ujian pemeriksaan pendengaran tidak menyakitkan dan hanya memerlukan kerjasama pesakit. Beberapa ujian dilakukan dengan garpu penalaan sederhana dan membenarkan orientasi kasar sama ada konduktif hilang pendengaran (kehilangan pendengaran konduktif; berasal dari luar atau telinga tengahatau kehilangan pendengaran sensorineural (berasal dari kedua-duanya telinga dalam atau saraf pendengaran).

Bentuk ujian pendengaran Ujian pendengaran

Pada asasnya terdapat pelbagai bentuk ujian pendengaran. Ujian pendengaran yang sering digunakan adalah: Ujian Weber dengan garpu penalaan Uji rinne dengan garpu penalaan Uji audiometri suara Weber dengan garpu penala Di sini, pakar ENT memeriksa pendengaran anda dengan garpu penalaan sederhana yang dipegangnya di tengah-tengah anda tengkorak. Yang tengkorak tulang menghantar getaran garpu penala ke telinga anda.

Sekiranya anda sihat sepenuhnya atau jika anda mempunyai yang sama hilang pendengaran di kedua telinga, anda akan merasakan bunyi pada kelantangan yang sama di kedua sisi. Sekiranya bunyi itu dirasakan lebih kuat di satu telinga, ada gangguan konduksi suara di sisi itu atau gangguan sensasi suara di sisi yang lain.

  • Weber bereksperimen dengan garpu penalaan
  • Ujian selokan dengan garpu penalaan
  • Audiometri suara

Ujian selokan dengan garpu penalaan Uji selokan terdiri daripada dua langkah.

Pakar ENT terlebih dahulu akan memegang garpu penalaan pada proses mastoid di belakang telinga anda dan anda akan mendengar bunyi garpu penalaan dengan jelas. Anda dapat merasakan getaran melalui tulang anda, sebab itulah ini disebut ujian konduksi tulang. Sebaik sahaja anda tidak lagi mendengar garpu dan anda memberitahu pakar ENT, dia akan memegang garpu di depan telinga anda tanpa memukulnya lagi.

Orang yang mempunyai pendengaran normal kini dapat mendengar garpu lagi. Langkah kedua ini disebut ujian pengaliran udara. Sekiranya, pada langkah kedua, anda mungkin tidak pernah mendengar garpu penalaan di depan telinga anda atau sama sekali tidak mendengarnya, mungkin ada gangguan konduksi suara (penyebabnya telinga luar or telinga tengah).

Sekiranya anda tidak mendengar garpu penalaan di depan atau di belakang telinga semasa anda meletakkannya, ini mungkin disebabkan oleh gangguan sensasi suara (penyebabnya telinga dalam atau di saraf pendengaran). Audiometri suara Audiometri suara digunakan untuk memeriksa pendengaran anda dengan kaedah elektroakustik. Anda memakai fon kepala dan mendengar bunyi yang berbeza satu demi satu.

Sebaik sahaja anda mendengar bunyi, anda memberi isyarat ini dengan menekan butang pada peranti. Nada frekuensi berbeza dikesan, yang baru dapat anda dengar. Selepas ujian, keluk pendengaran ditunjukkan dalam rajah di mana frekuensi (dalam Hertz, Hz) diplotkan pada paksi-x dan isipadu (dalam desibel, dB) pada paksi-y.

Lengkung standard dalam rajah yang sama menunjukkan kemampuan pendengaran orang pendengaran normal. Sekiranya bunyi hanya dapat dilihat pada kelantangan tinggi, lengkung pendengarannya menyimpang ke atas dari lengkung norma.