Painkillers

Kesakitan adalah isyarat penggera badan kita, yang seharusnya menyedarkan kita tentang bahaya dan memberitahu kita bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Namun, sebelum kita merasa kesakitan agar dapat bertindak balas terhadapnya, pelbagai proses mesti berlaku di dalam badan. The kesakitan bermula di suatu tempat di badan, contohnya di jari semasa kita menusuk jarum.

Pada jari, kecederaan menyebabkan pelepasan pelbagai bahan dari sel yang cedera dan menyebabkan kerengsaan saluran saraf ke arah otak. Walau bagaimanapun, saluran saraf tidak langsung menuju ke otak, tetapi hanya untuk saraf tunjang. Di sana ia beralih ke jalan lain, yang akhirnya menuju ke jalan otak.

Di otak, saluran saraf dari saraf tunjang berakhir di kawasan khas yang kemudian mencetuskan persepsi dan perasaan "sakit" dalam diri kita. Kesakitan, bagaimanapun, tidak sama dengan kesakitan dan oleh itu seseorang dapat merasakan kesakitan seperti menikam, kusam, berdenyut, mengetuk, terang, atau bahkan seperti menarik. Jenis kesakitan sering kali menjadi petunjuk penyebabnya.

Kesakitan juga boleh kehilangan fungsi amarannya dan berlaku tanpa sebab atau bahkan kuat secara tidak seimbang tanpa badan mengalami kecederaan serius. Sekiranya kesakitan berlangsung lebih lama daripada enam bulan tanpa sebab, ia disebut sakit kronik. Ini harus dirawat secara berbeza daripada sakit akut dan sering mengambil jalan berlarutan dan sering memerlukan rawatan oleh doktor sakit terlatih.

Sekiranya pencetus pertama adalah kecederaan sebenar yang telah sembuh tetapi setelah itu rasa sakit itu tetap ada, otak telah mengembangkan apa yang disebut "sakit memori"Dan merasakan kecederaannya masih ada. Fungsi pelindung sebenarnya berubah di sini menjadi keadaan tekanan fizikal dan mental dan menjadi penyakit. Selain kesakitan yang dijelaskan di atas, yang merupakan isyarat amaran yang harus diambil, ada jenis kesakitan lain, seperti sakit saraf, apabila saluran saraf yang seharusnya melakukan kesakitan itu sendiri cedera dan dengan itu menghantar isyarat berterusan ke otak. Bergantung pada tempat asal rasa sakit, ubat membezakan antara kesakitan dangkal dan kesakitan pada kita organ dalaman, yang kita rasakan, misalnya, ketika kita ada sakit perut.