Cirit-birit

Sinonim

Med. = cirit-birit, cirit-birit

definisi

Cirit-birit ditakrifkan sebagai kerap buang air besar dengan konsistensi cacat atau cairan dan peningkatan jumlahnya. Terdapat bentuk akut dan kronik, dengan cirit-birit kronik ditakrifkan sebagai cirit-birit lebih dari 2 minggu. Sekiranya cirit-birit berlaku dalam hubungan sementara dengan pengambilan makanan, ada petunjuk kuat bahawa ia adalah reaksi intoleransi langsung terhadap makanan yang dimakan.

Cirit-birit selepas makan tidak biasa dan kadang-kadang "mengehadkan diri" (berakhir dengan sendirinya). Doktor secara amnya membezakan antara maldigestion dan malabsorption. Dalam kedua proses pencernaan dan penyerapan, air kemudian diambil dari sel-sel usus ke bahagian dalam usus, yang kemudian menyebabkan cirit-birit.

Sekiranya cirit-birit selepas makan, yang berlaku hanya sekali atau dua kali, penyebabnya mungkin jangkitan yang lebih berbahaya dan toksin patogen dibuang secara langsung. Doktor membahagikan ini kepada kumpulan cirit-birit sekretori, yang lebih dikenali sebagai “keracunan makanan”(Contohnya oleh E. coli). Lebih jarang, penyebab cirit-birit selepas makan juga boleh berlaku di organ yang terletak lebih jauh: The kelenjar tiroid, dengan metabolisme aktif hormon, dapat merangsang usus agar berlebihan.

Ini disebut cirit-birit hypermotile dan tidak ada kaitan dengan jenis makanan atau komposisi usus mukosa. Sekiranya cirit-birit selalu berlaku hanya berkaitan dengan pengambilan makanan tertentu, ini boleh dihilangkan secara eksperimen.

 • Maldigestion menerangkan keadaan apabila makanan tidak dapat dipecah dengan betul.

  Ini dapat terjadi, misalnya, dengan kekurangan enzim, yang pada gilirannya dapat terjadi setelah operasi pada dan dengan penyakit kronik organ-organ saluran gastrointestinal.

 • Malabsorption menerangkan proses apabila penyerapan makanan yang sudah dibelah melalui saluran usus tidak terjamin. Ini berlaku dengan intoleransi makanan biasa, seperti laktosa intoleransi, intoleransi gluten, tetapi juga dengan penyakit radang usus kronik (dan lebih jarang, dengan tumor ganas yang aktif hormon). Semua ini berdasarkan fakta bahawa selaput lendir usus rosak sehingga penyerapan komponen makanan tidak mungkin dilakukan.

Cirit-birit selepas pengambilan antibiotik sangat menunjukkan jangkitan dengan patogen "Clostridium bertingkah".

Gambaran klinikal usus kemudian disebut "pseudomembranous kolitis". Ini bukan jangkitan baru dengan patogen luaran, tetapi jangkitan endogen, iaitu jangkitan yang berasal dari dalam dan disebabkan oleh patogen yang sudah tertelan. Clostridium bertingkah berlaku "di mana-mana", iaitu di mana sahaja di persekitaran.

Ia disebarkan "fecal-oral", misalnya melalui pengambilan makanan usus bakteria. Jalan penularan yang biasa dilakukan adalah melalui tangan kakitangan hospital, sebab itulah pesakit di hospital mempunyai risiko jangkitan yang lebih tinggi. Walaupun patogen ini sangat biasa pada kanak-kanak dan tidak menimbulkan gejala, ia jarang berlaku pada orang dewasa.

Bila antibiotik diberikan (contohnya selepas operasi atau dalam kes radang amandel), flora usus diubah sedemikian rupa sehingga ketidakseimbangan diciptakan memihak kepada clostridia. Patogen "tumbuh" yang lain, kini ditekan bakteria, sehingga boleh dikatakan, dan kemudian berlaku dalam jumlah yang tinggi sehingga orang yang terkena mengalami cirit-birit (apa yang disebut "kelebihan pilihan" patogen). The antibiotik dengan risiko paling tinggi menyebabkan cirit-birit jenis ini ialah Sekiranya PPI dan NSAID (misalnya pantozol dan ibuprofen) diambil pada masa yang sama, mereka mempunyai kesan tambahan yang bermanfaat pada cirit-birit.

Cirit-birit jenis ini dicirikan oleh sifatnya yang berdarah dan berbau busuk. Mereka yang terjejas juga menderita tinggi demam dan kekejangan sakit perut. (Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, Clostridium bertingkah jangkitan tanpa gejala).

Sebagai terapi, kadangkala sudah sesuai untuk menghentikan antibiotik atau ubat penyebab dan menggantikan cecair yang hilang. Jika tidak, ubat pilihan adalah satu atau dua antibiotik khusus yang bertindak tepat bakteria: metronidazole dan vancomycin. Mereka harus diambil terutama sebagai tablet dan hanya diberikan sebagai rencana B melalui vena.

Kemungkinan ketiga, yang selalu tersedia sebagai pilihan tambahan, adalah membangun flora damar semula jadi dengan transplantasi najis. Cirit-birit Clostridium difficile boleh menjadi mengancam nyawa sekiranya kehilangan cairan yang teruk atau perkembangan gambaran klinikal "megacolon toksik". Oleh itu, penjelasan mengenai keadaan dan gejala yang dinyatakan dan terapi segera sangat diperlukan.

 • Fluoroquinolones,
 • Sefalosporin,
 • Clindamycin dan A
 • Asid Moxicillin-clavulanic.

Sukan merangsang aktiviti usus secara umum, tetapi tidak berkaitan dengan cirit-birit.

Sebaliknya, seseorang harus mengkaji secara kritis apa yang berlaku di sekitar sukan sebagai kemungkinan penyebabnya. Oleh itu, banyak minuman sukan mengandungi pemanis dan bukannya gula, yang mempunyai kesan pencahar. Juga alat bantu makanan boleh menyebabkan komponen dan bahan pekatnya menjadi tindak balas hipersensitiviti.

Dalam bahagian ini kita tidak membicarakan fakta bahawa pil boleh menjadi pencetus cirit-birit, tetapi sekiranya cirit-birit yang teruk pil boleh memberi kesan yang lemah atau bahkan dibatalkan. Selain cirit-birit, muntah mempunyai kesan yang serupa. Pil diambil secara lisan untuk perancang keluarga dan bahan aktif pil diserap melalui selaput lendir dalam sistem gastrointestinal sehingga boleh memasuki aliran darah dan diedarkan ke seluruh badan.

If muntah atau cirit-birit berlaku sejurus selepas mengambil pil, dalam masa kira-kira tiga hingga empat jam, proses ini tidak lagi dapat berjalan dengan baik kerana bahan aktif pil kemudian hilang dengan cirit-birit atau muntah. Sekiranya ini berlaku, anda harus bertindak sedemikian, iaitu sama ada anda terlupa mengambil pil tersebut. Sebagai peraturan, pil baru harus diambil - tetapi ini berbeza dari satu persiapan ke persediaan yang lain.

Biasanya terdapat juga maklumat mengenai cirit-birit dan muntah sambil mengambil pil pada sisipan bungkusan pil. Namun, jika pil itu diminum lebih dari empat jam sebelum bermulanya cirit-birit, dapat diasumsikan bahawa tubuh sudah cukup waktu untuk menyerap zat aktif dan tidak perlu pengambilan tambahan. Sekiranya cirit-birit lebih parah dan pengambilan pil berikutnya mungkin tidak berkesan, pakar sakit puan harus dimaklumkan mengenai tindakan selanjutnya.

Kopi merangsang aktiviti usus besar, sehingga pengambilan kopi hanya satu tegukan boleh mendorong untuk membuang air besar. Kopi tidak boleh mencairkan pergerakan usus sehingga seseorang boleh bercakap mengenai cirit-birit yang sebenar. Walau bagaimanapun, mereka yang terkena sering menyebut pergerakan usus yang sangat lembut sebagai cirit-birit.

Sebaliknya, seseorang harus mempertimbangkan sama ada kopi itu diambil dengan susu dan apakah orang itu mungkin lebih cenderung laktosa tidak bertoleransi. Dalam dos yang tinggi, magnesium menyebabkan lembut pergerakan usus, tetapi bukan cirit-birit berair sebenarnya, yang berlaku beberapa kali sehari. Dalam hal ini, lembut pergerakan usus disebabkan oleh magnesium oleh itu tidak akan menjadi perhatian.

Sekiranya pada masa yang sama terdapat masalah berterusan pada orang yang terkena, najis lembut ini boleh memburuk masalah lemah kawalan kencing dan menjadi hujah balas untuk mengambil magnesium. Sebagai alternatif, serbuk epal boleh diambil, yang menjadikan pergerakan usus lebih keras lagi. Warna cirit-birit dapat memberikan maklumat mengenai penyebab cirit-birit.

Pemeriksaan warna pergerakan usus hanya dapat disertakan dalam pertimbangan yang berkaitan dengan diagnostik lain, tetapi jarang sekali menunjukkan jalan keluar.

 • Cirit-birit kuning sangat menunjukkan pengeluaran berlebihan bile, yang berlaku dalam sindrom kehilangan asid hempedu atau dalam kes kekurangan enzim untuk pembelahan lemak.
 • Sekiranya najis hanya berubah warna, penyebabnya juga boleh berlaku hati kawasan (keradangan hati, batu karang).
 • Cirit-birit hijau boleh disebabkan oleh pengambilan makanan hijau yang berlebihan atau dengan mengambil tablet zat besi, yang cenderung berubah warna hitam-hijau.
 • Cirit-birit seperti kacang yang berkaitan dengan perjalanan ke negara tropika dengan kebersihan yang buruk sangat menunjukkan taun jangkitan. Di sini, terdapat 20 kes cirit-birit yang berlaku setiap hari dan penampilan seperti bubur kacang mereka sangat mengejutkan untuk diagnosis yang disyaki.