Sembelit

Sembelit, sembelit, pencernaan lambat Perubatan: sembelit English = sembelit, sembelit Sembelit adalah gangguan dalam pengosongan usus, yang dicirikan oleh kekurangan pergerakan usus. Perbezaan dibuat antara bentuk sembelit akut dan kronik. Jenis sembelit yang pertama bermula secara tiba-tiba (akut) dan hanya berlangsung dalam masa yang singkat, jenis sembelit yang terakhir wujud untuk jangka masa yang lebih lama dan dicirikan oleh ciri-ciri yang berbeza - tidak semua hadir secara serentak.

Ini termasuk a pergerakan usus kekerapan kurang dari tiga kali seminggu, najis keras, penekanan kuat, rasa tersekat atau buang air besar secara tidak lengkap dan bantuan manual (dengan tangan) dengan membuang air besar. Pada kanak-kanak, definisi "sembelit" menimbulkan beberapa kesulitan, kerana buang air besar sangat berbeza dari satu individu ke individu yang lain dan sangat bergantung pada diet. Dengan makanan biasa, bayi yang lebih tua mengalami pergerakan usus sekitar satu hingga tiga kali sehari tanpa sembelit, sementara pada anak kecil frekuensi adalah satu atau dua kali sehari hingga dua kali sehari.

Pelajar sekolah membuang air besar kira-kira sekali atau dua kali sehari jika mereka tidak mengalami sembelit. Secara umum, bagaimanapun, dengan variasi antara individu yang kuat ini, dapat dikatakan bahawa perubahan dalam tabiat najis sebelumnya (frekuensi, konsistensi) memberikan petunjuk untuk sembelit. Selagi bayi minum dengan secukupnya, tidak muntah dan membesar atau menambah berat badan dengan sewajarnya, kecurigaan penyakit tidak berasas.

Sembelit kronik: Bentuk sembelit ini adalah gambaran klinikal yang biasa. Kira-kira 10% populasi orang dewasa di negara perindustrian dipengaruhi oleh sembelit. Secara amnya, lebih banyak wanita daripada lelaki mengalami sembelit.

Orang tua dan kanak-kanak kecil juga lebih kerap terjejas. Pada orang yang berusia lebih dari 60 tahun, sembelit berlaku pada 20 hingga 30%. Jumlahnya meningkat seiring bertambahnya usia dan jumlah kes yang tidak dilaporkan tinggi, kerana tidak semua penghidap sembelit berjumpa doktor.

Pada kanak-kanak, 3% mengalami sembelit, sedangkan pada 90 hingga 95% masalah fungsional (kebanyakannya salah diet) menyebabkan sembelit. Sembelit adalah penyakit peradaban yang disebut (negara-negara Barat); di Afrika ia jarang berlaku. Sembelit akut: Sembelit akut berkembang dalam masa yang singkat dan tiba-tiba muncul.

Sekiranya berlaku sembelit passagonal atau situasional, perubahan jangka pendek dalam diet, perubahan keadaan hidup (contohnya, tidur di tempat tidur atau perjalanan), jangkitan akut atau turun naik hormon boleh menjadi penyebabnya. Ubat-ubatan tertentu juga boleh mencetuskan sembelit akut (sembelit yang disebabkan oleh ubat). Sembelit akut juga boleh menjadi tanda penyumbatan usus (ileus), a strok atau cakera herniated.

Dalam kes a penyumbatan usus, saluran melalui usus tersekat. Penyebabnya boleh menjadi penyumbatan mekanikal (contohnya penyempitan = stenosis; ileus mekanikal), penyempitan usus, pemintalan usus, pencekikan usus atau kelumpuhan peristaltik usus (ileus lumpuh; lumpuh = lumpuh). A strok (apoplexy, gangguan peredaran darah otak dengan kehilangan sel otak) atau cakera herniated (discus prolapse) boleh menyebabkan penyumbatan jika saraf atau pusat asal mereka di otak, yang bertanggungjawab untuk proses pencernaan, terjejas.

Sembelit kronik: Berkenaan dengan sembelit kronik (= berpanjangan), tiga bentuk dapat dibezakan: Dalam kes sembelit, masa pengangkutan sisa makanan dalam usus diperpanjang. Biasanya, masa ini dari pengambilan makanan hingga perkumuhan adalah dua hingga lima hari; jika masa berlalu lebih lama daripada lima hari, ia disebut sebagai sembelit. Kerana peristalsis usus yang berkurang (pergerakan usus), buburan makanan hanya perlahan-lahan bergerak ke hadapan.

Namun, sejak air dikeluarkan, najis keras dihasilkan, menyebabkan sembelit. Mobiliti usus yang berkurang yang mengakibatkan sembelit boleh menyebabkan pelbagai sebab. Kemungkinan penyebabnya adalah gangguan pada saraf atau otot yang membekalkan usus (contohnya di multiple sclerosis), gangguan hormon (contohnya hipotiroidisme, kencing manis mellitus atau mengandung), kesan sampingan ubat (termasuk candu, antikolinergik) atau diet rendah serat.

Bentuk kedua, sembelit anorektal, mempengaruhi Rektal dan juga anus/dubur. dan dicirikan oleh kegagalan membuang air besar walaupun menekan. Sejak otot sfinkter dari Rektal tegang apabila otot perut tegang kerana menekan, buang air besar dicegah, mengakibatkan sembelit. Sebab-sebab sembelit anorektal termasuk penyempitan saluran dubur (stenosis dubur), prolaps Rektal semasa menekan (prolaps rektum), perubahan fungsi motor rektum atau dubur atau otot sfingter, dan gangguan kepekaan rektum. Sembelit idiopatik sebagai bentuk terakhir tidak menunjukkan fungsi usus yang terganggu dan juga perubahan struktur usus. Punca sembelit jenis ini tidak diketahui, tidak terdapat gangguan organik.

  • Sembelit Kologene = gangguan transit perlahan
  • Sembelit anorektal = penyumbatan saluran keluar
  • Sembelit idiopatik = sebab yang tidak diketahui