Sistem Imun

Sinonim dalam erti kata yang luas

pertahanan imun bawaan, pertahanan imun yang diperoleh, sistem pertahanan endogen, antibodi, sumsum tulang, timus, limpa, kelenjar getah bening, sistem pelengkap, monosit, granulosit, sel mast, makrofag, sel pembunuh, sel limfa, limfosit, sel B, sel T, Sel CD8 +, sel pembantu T, sel dendritik, sistem limfa

definisi

Sistem kekebalan tubuh adalah sistem yang dikembangkan selama berjuta-juta tahun untuk melindungi manusia daripada patogen seperti bakteria, kulat, virus atau parasit (contohnya cacing patogenik tertentu). Seperti manusia secara keseluruhan, sistem kekebalan tubuh juga telah berkembang sepanjang evolusi. Perbezaan dibuat antara sistem imun bawaan dan yang diperoleh. Kedua-dua bahagian sistem imun dihubungkan oleh mekanisme yang kompleks, sehingga pemisahan yang ketat antara kedua-dua bahagian itu sukar dan sederhana.

klasifikasi

Sistem kekebalan tubuh adalah interaksi yang rumit antara organ yang berlainan, seperti timus, limpa, limfa nod, lampiran, sumsum tulang dan putih darah sel. Sel-sel kekebalan sistem kekebalan tubuh terbentuk di organ-organ ini atau "direkrut" untuk melawan patogen yang menyerang. Pencapaian evolusi yang sangat penting adalah kemunculan sistem kekebalan tubuh "memori".

Ini bermaksud bahawa patogen yang menyerang dapat dihilangkan dengan lebih cepat ketika mereka memasuki tubuh untuk kedua kalinya, kerana sel-sel "mengingat" mereka. Tubuh pada mulanya dapat melindungi dirinya daripada penembusan patogen kuman dengan pelbagai rintangan. Komponen penting dalam sistem kekebalan tubuh adalah (dan sering diabaikan) kulit (kebetulan organ terbesar di dalam badan).

Kerana kulit agak berasid (disebut nilai pH antara 4. 0-6. 5), kebanyakan virus, bakteria, kulat dan parasit tidak dapat menembusi penghalang ini.

Ia serupa dengan tembok kota lama yang melindungi penduduk dari penyerang. Tembok kota lama ini mempunyai sejumlah tentera yang mempertahankannya. Kulit juga mempunyai kulitnya sendiri kuman, yang dapat mengatasi persekitaran berasid dengan baik dan juga membantu memusnahkan penceroboh.

Apabila patogen memasuki badan melalui mulut, akhirnya mereka sampai di perut asid, yang merupakan penghalang yang sangat berkesan terhadap patogen. Tubuh / sistem imun juga berusaha sekuat tenaga untuk membebaskan dirinya secara mekanikal dari patogen terlebih dahulu. Di saluran udara, misalnya, silia kecil memastikan bahawa penceroboh diangkut ke luar.

Dengan batuk dan bersin, patogen juga dilepaskan, sehingga boleh dikatakan. Oleh itu badan pada mulanya berusaha mempertahankan diri dengan cara yang sangat tidak spesifik. Selama berjuta-juta tahun, bagaimanapun, sistem telah berkembang di mana terdapat sel-sel khas untuk pertahanan melawan virus, bakteria, parasit atau bahkan sel tumor. Berikut ini, pertahanan imun semula jadi dan perolehan sistem imun dijelaskan.