Penyakit jantung koronari (PJK)

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Penyakit jantung iskemia, stenosis arteri koronari, angina pectoris, sindrom koronari, sesak dada, sakit dada dada kiri Hipertensi, serangan jantung

definisi

Koronari jantung penyakit (PJK) adalah keadaan di mana arteri koronari yang membekalkan oksigen dan nutrien ke otot jantung menyempit. The darah aliran di koronari dikurangkan, sehingga jantung kurang dibekalkan dengan baik. Penyebab koronari yang paling biasa jantung penyakit di negara perindustrian adalah aterosklerosis (yang disebut arteriosclerosis) daripada arteri koronari.

Dinding dari kapal mengeras, kapal kehilangan keanjalan dan diameter kapal menurun. Sekatan untuk darah aliran membawa kepada kekurangan koronari, iaitu koronari kapal tidak lagi dapat memenuhi permintaan oksigen jantung; terdapat ketidakcocokan antara bekalan oksigen dan permintaan otot jantung, mengakibatkan iskemia miokard, iaitu kekurangan atau pengurangan bekalan oksigen ke jantung.

Kekerapan PJK dan kejadian dalam populasi

Penyakit jantung koronari dan akibatnya adalah penyebab kematian yang paling biasa di negara industri barat. Kebarangkalian seumur hidup dijangkiti CHD adalah 30% untuk lelaki dan 15% untuk wanita. Sakit dada (angina pectoris) atau a serangan jantung selalunya merupakan gejala pertama koronari arteri penyempitan.

Punca

Koronari arteri penyakit adalah proses penyakit pelbagai sebab. Ini bermaksud bahawa perkembangan penyakit ini disebabkan oleh pelbagai faktor. Faktor risiko kardiovaskular yang disebut memainkan peranan penting.

merokok, berat badan berlebihan, kencing manis melitus dan tinggi darah tahap lipid meningkatkan risiko menghidap penyakit jantung koronari. Kalsifikasi arteri (ini dikenali sebagai arteriosclerosis) dianggap sebagai penyebab utama penyakit ini. Akhirnya, penyakit jantung koronari menyebabkan penyempitan arteri.

Arteri koronari adalah darah kapal yang terletak di sekitar jantung seperti karangan bunga dan membekalkannya dengan oksigen. Penyempitan dinding jantung disebabkan oleh simpanan lemak dan kalsium, yang disebut plak. Oleh kerana penyempitan ini, bahagian jantung yang terkena tidak lagi dapat dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi.

Ini sering dinyatakan di bawah tekanan fizikal dan menyebabkan gejala. Merokok Sedikit bersenam Diet yang tidak sihat Berat badan berlebihan Meningkatkan nilai lipid darah secara kekal (terutamanya kolesterol LDL yang tinggi dan menurunkan kolesterol HDL) Diabetes (diabetes mellitus) Tekanan darah tinggi (hipertensi arteri) Tekanan, ketegangan emosi Peningkatan usia Kecenderungan keturunan terhadap arteriosklerosis

  • merokok
  • Pergerakan kecil
  • Pemakanan yang tidak sihat
  • Berat badan yang berlebihan
  • Nilai lipid darah yang meningkat secara kekal (terutamanya kolesterol LDL yang meningkat dan menurunkan kolesterol HDL)
  • Kencing manis
  • Tekanan darah tinggi (hipertensi arteri)
  • Tekanan, tekanan emosi
  • Peningkatan usia
  • Kecenderungan keturunan untuk pengerasan arteri (arteriosklerosis)

Pengambilan alkohol pada umumnya tidak dilarang dalam kes penyakit jantung koronari. Penggunaan sederhana antara 1 hingga 2 gelas wain atau bir kadang-kadang sesuai dengan penyakit ini.

Peningkatan pengambilan alkohol tidak langsung menyebabkan a serangan jantung, tetapi tetap tidak sihat. Alkohol mendorong perkembangan berat badan berlebihan dan mempunyai pengaruh terhadap beberapa ubat. Beberapa saintis mengesyorkan pengambilan alkohol sekali-sekala, kerana mengurangkan risiko kardiovaskular. Seseorang bercakap tentang 25 gram dengan lelaki dan 15 gram dengan wanita pada hari itu, yang mana setiap hari mesti diminum.