stroke

Sekiranya berlaku strok (sinonim: strok, penghinaan, apoplexy), gangguan peredaran darah darah kapal dalam otak mengakibatkan bekalan darah dan oksigen berkurang ke kawasan otak hilir. Bergantung pada lokasinya, gangguan peredaran darah membawa kepada pelbagai kekurangan neurologi, seperti hemiplegia atau hemiplegia, kelemahan atau bahkan kelumpuhan anggota badan individu, kelemahan atau kelumpuhan setengah bahagian muka, gangguan kepekaan satu anggota badan atau keseluruhan separuh badan (contohnya, kebas), gangguan penglihatan or gangguan pertuturan. Biasanya, aduan tersebut berlaku secara tiba-tiba.

Dalam 80% kes, strok disebabkan oleh penyumbatan a darah kapal, yang disebut iskemia (iskemia strok). Dalam kira-kira 20% kes, pendarahan serebrum adalah penyebab gangguan peredaran darah (strok hemoragik). Sejak terjejas otak kawasan mati tanpa bekalan darah dan oksigen, diagnosis mesti dibuat dengan cepat dan terapi segera mesti dimulakan. Bergantung pada genesis strok, konsep terapi yang berbeza dapat dipertimbangkan.

Punca

Strok menyebabkan a gangguan peredaran darah di otak dan dengan itu kekurangan bekalan darah dan oksigen ke tisu otak. Dalam lebih daripada 80% kes, gangguan peredaran darah disebabkan oleh akut oklusi a saluran darah. Ini dikenali sebagai strok iskemia.

Selalunya alasan untuk oklusi a saluran darah adalah kalsifikasi yang sangat ketara (arteriosclerosis, di mana plak yang disebut secara besar-besaran menyempitkan lumen a saluran darah. Sekiranya plak ini terkoyak dalam perjalanan penyakit ini, gumpalan darah, yang disebut trombi, dapat membentuk dan menyempitkan saluran darah atau menyekatnya sepenuhnya. Sekiranya trombus telah terbentuk di luar otak dan telah disusupi ke dalam saluran otak melalui aliran darah, ini disebut sebagai embolisme.

Penyebab serebrovaskular yang jarang berlaku oklusi termasuk perubahan keradangan dalam darah kapal otak, dikenali sebagai vaskulitis. Dalam kira-kira 20% kes, strok disebabkan oleh a pendarahan otak. Strok akibat a pendarahan otak dipanggil strok hemoragik.

Penyebab strok hemoragik yang paling biasa adalah hipertensi arteri (tekanan darah tinggi), yang dalam jangka panjang membawa kepada kerosakan pada yang kecil kapal dan menjadikan mereka berliang. Salah satu penyebab yang paling biasa adalah aneurisma yang disebut, pembengkakan saluran darah, yang terkoyak menyebabkan pendarahan besar-besaran ke otak. Tambahan pula, pengambilan ubat penipisan darah, seperti Marcumar® dari kumpulan antikoagulan, boleh menjadi penyebab pendarahan otak. Dalam kes yang jarang berlaku, gangguan pembekuan kongenital, malformasi vaskular atau tumor otak adalah penyebab strok hemoragik. Faktor risiko penting untuk strok adalah, selain hipertensi arteri, obesiti (berat badan berlebihan), kencing manis mellitus (meningkat gula darah), perangsang seperti nikotin dan alkohol, tekanan dan keadaan yang sudah ada seperti a jantung menyerang atau aritmia jantung, Terutamanya fibrilasi atrium.