Insomia

Sinonim

Lunatisme, noktambulisme, gangguan tidur, insomnia, ketagihan bulan, kesukaran tidur, tidur melalui gangguan, bangun pagi, tidur berlebihan (hipersomnia), gangguan irama tidur-bangun, insomnia (asomnia), tidur malam (ketagihan bulan, somnambulisme), mimpi buruk

definisi

Insomnia didefinisikan oleh kesukaran untuk tidur, kerap bangun pada waktu malam atau bangun awal pada waktu pagi dan yang berkaitan keletihan. Setiap orang menghabiskan sebahagian besar hidupnya dengan tidur. Tidur sangat penting untuk tubuh tumbuh semula dan berehat.

. jantung kadar menurun, bernafas perlahan, darah tekanan menurun. Ini melegakan sistem kardiovaskular. Semasa bermimpi, otak juga dapat memproses perkara yang dialami.

Sekiranya insomnia, prestasi boleh menderita setelah beberapa saat. Sekiranya insomnia berterusan untuk jangka masa yang lebih lama, risiko terkena penyakit tertentu juga dapat meningkat. Malangnya, insomnia seperti masalah tidur atau kesukaran tidur sepanjang malam adalah perkara biasa.

Ini dikira antara yang disebut insomnia. Dengan insomnia, sukar untuk tertidur, walaupun anda letih dan letih. Anda berguling-guling di atas katil, menukar kedudukan setiap minit dan tidak dapat tidur.

Sebaliknya, tidur tidak menjadi masalah dalam kes insomnia, tetapi mereka yang terjejas bangun pada waktu malam dan kemudian tidak dapat tidur. Parasomnias adalah bentuk gangguan tidur yang istimewa. Mimpi ngeri dan jalan tidur tergolong dalam kategori ini.

Rawatan insomnia bergantung terutamanya pada penyebabnya. Sekiranya penyakit lain adalah penyebabnya, ia dianggap sebagai keutamaan. Selain itu, terutama jika tidur “salah”, kebersihan tidur yang disebut dapat ditingkatkan secara aktif.

Klasifikasi pelbagai bentuk insomnia

Insomnia boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama:

  • Insomnia (kesukaran untuk tertidur dan tidur sepanjang malam)
  • Gangguan pernafasan yang berkaitan dengan tidur
  • Gangguan dengan mengantuk yang berlebihan (hipersomnia) asal saraf pusat
  • Parasomnia
  • Gangguan pergerakan yang berkaitan dengan tidur
  • Insomia
  • Berkedut ketika tertidur