Penyakit kelamin

Penyakit kelamin (STD) adalah antara penyakit tertua manusia. Di setiap tempat di mana orang hidup dalam masyarakat dan mengekalkan hubungan seksual, akan ada satu atau satu lagi penyakit menular seksual. Pelbagai patogen, beberapa daripadanya boleh dikaitkan dengan virus, beberapa ke bakteria, tetapi juga kepada kulat, boleh dianggap sebagai pencetus.

Apa yang mereka semua mempunyai persamaan ialah mereka berasa sangat selesa dalam persekitaran yang gelap, hangat dan lembap di mana mereka mendapati keadaan optimum untuk pertumbuhan. Penyakit kelamin yang paling biasa di Jerman adalah jangkitan Chlamydia, Gonorea, Sifilis dan jangkitan dengan HI-Virus; HI-Virus mengambil kedudukan istimewa kerana keterukan penyakit dan konsep terapi intensif. Oleh itu, ia akan memainkan peranan bawahan.

Kekerapan berlakunya penyakit kelamin secara amnya telah menurun dengan ketara sejak kebelakangan ini berikutan peningkatan pendidikan dan kondom kempen. Hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini terdapat peningkatan baru dalam bilangan jangkitan seksual. Fenomena ini boleh dijelaskan di atas semua dengan perubahan dalam persepsi dan kesedaran yang berkurangan tentang masalah tersebut.

Sejak penyakit kelamin tidak lagi ada di mana-mana dan pilihan rawatan (dalam kebanyakan kes!) agak berkesan, ramai orang memandang rendah risiko jangkitan dan memaparkan tingkah laku seksual yang agak berisiko. Paling berisiko adalah orang muda yang aktif secara seksual yang mengalami perubahan pasangan yang kerap.

Untuk kebanyakan penyakit kelamin, risiko jangkitan juga lebih tinggi bagi lelaki berbanding wanita pada umur yang sama. Bahaya wujud jika penyakit kelamin tidak dikesan atau tidak dirawat; bagaimanapun, kebanyakan kes biasanya boleh diurus dengan baik. Kebanyakan mereka boleh dibawa ke pemulihan lengkap di bawah terapi yang mencukupi.

Gejala

Gejala penyakit kelamin yang berbeza adalah pelbagai. Beberapa tanda boleh diperhatikan dengan kerap dan biasa kepada hampir semua jangkitan. Ini akan disenaraikan di sini untuk gambaran keseluruhan pada permulaan.

Ini diikuti oleh beberapa ciri khas mengenai perjalanan penyakit di kawasan kemaluan, yang biasa di Jerman. Senarai berikut sudah tentu tidak lengkap. Sekiranya terdapat keraguan, doktor harus sentiasa berunding secara langsung.

Selalunya penyakit kelamin menampakkan diri sebagai ulser pada organ kemaluan. Kesakitan di kawasan kemaluan, yang boleh berlaku semasa rehat dan sebagai a membakar sensasi atau kejang yang membuat hubungan seksual tidak menyenangkan, serta ketidakteraturan dalam kencing adalah gejala yang jelas. Keadaan menjadi berbahaya jika tiada gejala berlaku.

Dalam kes yang paling teruk, jangkitan menaik boleh menyebabkan lekatan pada tiub fallopio pada wanita atau kronik keradangan zakar pada lelaki, yang boleh menyebabkan orang yang terjejas tidak subur. Pada wanita, perekatan yang disebutkan di atas juga meningkatkan risiko extrauterine mengandung, iaitu a mengandung yang tidak berlaku dalam uterus. Jika simptom muncul kemudian, terdapat juga risiko telah menjangkiti orang hubungan lain pada masa ini.

Gejala utama pada wanita yang dijangkiti penyakit kelamin ialah sakit perut dan keputihan (fluorida). Ini boleh menjadi sangat purulen dan likat, atau lebih tepatnya cair dan ringan. Dalam kebanyakan kes, bau busuk akan berlaku.

Malangnya, disebabkan oleh STD, keputihan tidak selalunya dapat dibezakan dengan jelas daripada keputihan biasa yang dialami oleh ramai wanita disebabkan oleh kitaran mereka. Pelepasan yang berubah dengan kuat, bagaimanapun, sentiasa menunjukkan penyakit yang mendasari dan harus diperiksa oleh pakar sakit puan. Di samping itu, pesakit kerap melaporkan simptom yang serupa dengan a pundi kencing jangkitan atau a jangkitan pada saluran kencing; mereka berasa a membakar dan rasa gatal apabila mereka membuang air kecil, mereka melawat tandas lebih kerap daripada biasa.