Penyakit kronik

definisi

Penyakit kronik adalah penyakit yang menimpa kesihatan dalam jangka masa yang lebih lama atau akan hadir seumur hidup. Walaupun penyakit ini dapat dan biasanya harus dirawat oleh doktor, penyakit itu tidak dapat disembuhkan. Sebilangan penyakit sudah disebut kronik sejak saat diagnosis, kerana menurut keadaan penyelidikan sekarang, masih belum mungkin untuk merawat penyebab penyakit tersebut.

Ini sering menjadi penyakit kongenital. Penyakit lain hanya menjadi kronik dalam jangka masa. Sekiranya penyakit tidak sembuh dari akut keadaan, misalnya melalui rawatan yang tidak mencukupi atau jika rawatan tidak memberi tindak balas, ia menjadi proses kronik.

Contohnya, akut hepatitis (keradangan hati) boleh berubah menjadi kronik hepatitis. Malah kesakitan yang telah lama wujud boleh berubah menjadi sindrom kesakitan kronik. Pada ketika mana seseorang bercakap mengenai penyakit kronik berbeza dari pola penyakit ke pola penyakit.

Walau bagaimanapun, sering ditakrifkan bahawa penyakit akut berubah menjadi kursus kronik selepas 14 hari. Kadang-kadang, bagaimanapun, empat atau enam minggu juga ditetapkan sebagai had. Gambaran penyakit yang berwarna-warni tergolong dalam penyakit kronik. Penyakit kronik boleh, misalnya, penyakit organik seperti jantung kegagalan, kencing manis, penyakit pernafasan kronik, penyakit tumor, penyakit mental seperti kemurungan atau penyakit genetik kongenital. Pergantungan alkohol juga merupakan penyakit kronik.

Tinjauan penyakit kronik di Jerman

Di Jerman, penyakit kronik yang paling biasa termasuk penyakit yang berkaitan dengan sistem kardiovaskular. Ini disebabkan oleh pelbagai faktor risiko seperti rokok, berat badan berlebihan, Miskin diet dan kekurangan aktiviti fizikal. Penyakit kronik yang paling biasa di Jerman adalah tekanan darah tinggi.

Ini diikuti oleh gangguan metabolisme lipid, seperti peningkatan kolesterol tahap. Kedua-dua penyakit ini meningkatkan risiko a jantung serang. Kedua-dua penyakit ini disusuli dengan punggung kronik kesakitan, kerana pelbagai sebab.

Belakang kesakitan adalah sebab yang paling biasa untuk berunding dengan pakar bedah ortopedik dan cenderung menjadi kronik. Di tempat keempat dan kelima di antara sepuluh penyakit kronik yang paling biasa di Jerman, terdapat dua penyakit lagi yang memberi kesan kepada penyakit tersebut sistem kardiovaskular, iaitu jenis 2 kencing manis (diabetes yang menghidap dewasa) dan koronari jantung penyakit (PJK). Dalam penyakit jantung koronari, pelbagai faktor risiko menyebabkannya arteri koronari menjadi sempit kerana deposit vaskular, sehingga jantung tidak dapat dibekalkan dengan oksigen dan berfungsi lebih teruk.

Ini juga boleh menyebabkan a serangan jantung. Pembesaran kelenjar tiroid juga merupakan penyakit kronik yang biasa. Ia juga tidak boleh dilupakan bahawa makhluk itu berat badan berlebihan adalah penyakit kronik dan boleh menyebabkan penyakit kronik lebih lanjut.

Selain gangguan kardiovaskular, penyakit pernafasan juga memainkan peranan utama. Penyakit pernafasan kronik yang paling biasa adalah asma dan COPD (= penyakit paru obstruktif kronik). COPD disebabkan oleh kronik tinggi nikotin penggunaan.

Ia tidak mundur walaupun selepas itu nikotin penggunaan telah berhenti. Hati penyakit adalah antara penyakit kronik yang paling biasa; ini sering disebabkan oleh pengambilan alkohol yang berlebihan atau tinggi lemak diet. Penyakit mental tidak boleh dilupakan dalam penyakit kronik.

Kemurungan khususnya memainkan peranan utama di sini. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan yang drastik dalam kejadian penyakit ini. Diandaikan bahawa jumlah kemurungan akan meningkat pada tahun-tahun mendatang dan bahawa penyakit kardiovaskular akan menggantikan kedudukan utama. Dementia dan penyakit Parkinson juga antara penyakit kronik yang berlaku tidak jarang di Jerman.