Hilang pendengaran

Kehilangan pendengaran adalah kehilangan pendengaran separa akut dan tiba-tiba dengan kehilangan pendengaran bersamaan pada satu, dan dalam kes yang jarang berlaku, kedua-dua telinga. Keparahan kehilangan pendengaran berkisar dari hampir tidak dapat dilihat hingga pekak lengkap. Di Jerman, kira-kira 15,000 hingga 20,000 orang setahun terkena tuli secara tiba-tiba. Kedua-dua wanita dan lelaki sering terkena. Kanak-kanak dan remaja kurang kerap menderita penyakit ini, sementara lelaki dan wanita berusia lebih dari 40 tahun adalah kumpulan penghidap yang paling biasa.

Punca

Untuk menerangkan sebab-sebabnya, seseorang mesti membezakan antara pekak tiba-tiba tanpa gejala dan pekak tiba-tiba idiopatik. Pekak secara tiba-tiba simptomatik boleh disebabkan oleh etiologi seperti tumor atau kerosakan saraf. Antara tumor, yang neuroma akustik adalah salah satu tumor jinak yang paling biasa yang boleh menyebabkan pekak secara tiba-tiba.

Ini adalah percambahan sarung saraf dari saraf vestibulocochleraris. Mampatan saraf boleh menyebabkan pening, rasa tidak selamat berjalan, gegaran mata dan tinnitus selain kehilangan pendengaran. Gejala tidak biasa berlaku secara tiba-tiba, seperti yang dapat dilihat pada kebanyakan pekak tiba-tiba.

Sebab-sebab diagnostik pembezaan lebih lanjut, yang harus dibezakan dari pekak tiba-tiba idiopatik, adalah penyebab pekak tiba-tiba berlipat ganda. Oleh itu, yang lebih penting adalah kemungkinan gejala yang menyertainya dan bentuknya. Walaupun selesema sederhana dengan pembengkakan amandel boleh menyebabkan a pengudaraan masalah di telinga tengah jika tiub tersumbat, yang seterusnya boleh menyebabkan radang telinga tengah dengan gangguan pendengaran.

Kehilangan pendengaran secara tiba-tiba idiopatik, sebaliknya, berlaku secara tiba-tiba dan dalam masa beberapa saat hingga beberapa minit, kehilangan pendengaran sepihak tanpa rasa sakit berlaku. Punca ini belum jelas, disyaki terdapat masalah peredaran darah di telinga dalam. Kerap kali seseorang menjumpai hubungan dengan situasi tekanan.

Dalam keadaan tertekan, badan melepaskan lebih banyak catecholamines (adrenalin, norepinephrine) dan ini mempunyai kesan vasokonstriktif. Diduga bahawa kehilangan pendengaran dalam situasi tertekan mengakibatkan sekunder berkurang darah mengalir ke telinga kerana vasokonstriksi. Penjelasan ini juga digunakan untuk kehilangan pendengaran dalam konteks a sindrom burnout or kemurungan.

Kedua-dua gambar klinikal dikaitkan dengan peningkatan kortison peringkat. Cortisone mempunyai kesan berpusat pada vaskular, iaitu vasokonstriksi berlaku di pinggiran dan vasodilatasi di tengah (organ vital). Untuk darah aliran di telinga ini bermaksud penurunan lebih lanjut.

Andaian lain adalah kaitan antara pekak dan pukulan secara tiba-tiba. Dipercayai bahawa dalam beberapa kes, tuli tiba-tiba boleh menjadi pertanda kemungkinan strok. Namun, ini belum dapat dibuktikan.

  • Penyakit sistem saraf pusat: sklerosis berganda, meningitis, kehilangan cecair serebrospinal
  • Penyakit telinga: Keradangan pada telinga dalam (labirinitis), barotrauma (kerosakan pada telinga tengah atau dalam yang disebabkan oleh perubahan tekanan yang melampau di persekitaran), Penyakit Meniere, perilimfa fistula atau halangan luaran terusan pendengaran by telinga.
  • Mengambil ubat ototoksik, seperti yang dipilih antibiotik.
  • Kehilangan pendengaran dalam pengertian jangkitan virus (seperti gondong, zoster oticus, adenovirus)
  • Kehilangan pendengaran akut psikogenik (biasanya berlaku pada kedua-dua belah pihak)
  • Gangguan peredaran darah akibat badan vertebra pakai pada tulang belakang serviks atau kehilangan pendengaran selepas whiplash trauma yang mempengaruhi tulang belakang serviks.

Kehilangan pendengaran tiba-tiba satu telinga adalah ciri. Selalunya, tidak lama sebelum kehilangan pendengaran / kegagalan pendengaran, pesakit mengalami kebisingan yang lebih lama, seperti bersiul atau bersenandung monoton, juga dikenal sebagai tinnitus. Kesakitan di telinga secara praktikal tidak pernah berlaku semasa kehilangan pendengaran secara tiba-tiba, walaupun dalam beberapa kes terdapat tekanan pada telinga.

Gejala pening serentak juga mungkin terjadi pada waktu-waktu (lihat: Pening disebabkan oleh penyakit telinga). Kehilangan pendengaran satu sisi secara tiba-tiba boleh menyebabkan apa yang disebut pendengaran dua kali ganda (diplacusis) serta perasaan mati rasa dan sensasi gumpalan. Pesakit dengan tuli tiba-tiba biasanya sangat takut dan tidak selamat, kerana banyak yang tidak pernah tiba-tiba kehilangan pendengaran sebelum dan pendengaran telinga tunggal tiba-tiba sama sekali tidak biasa. Pada beberapa pesakit, kehilangan satu telinga secara tiba-tiba juga mencetuskan sindrom pening akut dengan kecenderungan jatuh, kerana tubuh terbiasa menggunakan kedua telinga untuk mengukur seimbang.