Pil tidur

Sinonim

Hypnotic, Sedative Kumpulan ubat yang biasanya dikenali sebagai pil tidur merangkumi pelbagai jenis bahan aktif yang digunakan untuk merawat insomnia atau gangguan tidur. Di satu sisi, ada ubat herba yang dikatakan mempunyai kesan menenangkan, di sisi lain, ada juga ubat yang digunakan, misalnya, sebagai pra-ubat untuk penenang (pelemahan) sebelum timbulnya anestesia. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan kelas bahan aktif yang sangat berbeza dan kesan serta kesan sampingannya.

Bahan sayur

Ini termasuk bahan yang mengandungi ekstrak valerian, hop, balsem dan bunga semangat. Kesan bahan herba dalam rawatan gangguan tidur sebahagian besarnya tidak terbukti secara saintifik dan mungkin berdasarkan tahap plasebo yang tidak dapat dipertimbangkan. Kesan plasebo bermaksud bahawa fakta bahawa "ubat" diambil memberi perasaan bahawa tidur mesti bertambah baik dan ini berlaku pada tahap yang lebih besar atau lebih rendah.

Ini tidak bermaksud, bagaimanapun, bahawa ubat-ubatan herba secara amnya tidak berkesan dan tidak masuk akal. Dengan beberapa - dan tidak sedikit - manusia kadang-kadang mereka dapat sangat membantu. Oleh itu, sekiranya berlaku gangguan tidur - jika ada pilihan terapi bukan ubat yang mempengaruhi kebersihan tidur tidak membantu - cubaan boleh dilakukan dengan ubat herba untuk merawat gangguan tidur sebelum ubat digunakan.

Oleh kerana pil tidur herba bukan ubat dalam erti kata yang sebenarnya, kelebihan mereka adalah bahawa ia tidak mempunyai kesan sampingan. Jarang berlaku keluhan yang tidak spesifik seperti sakit kepala, mengantuk ringan dan perut aduan usus. Secara amnya, kesan ubat-ubatan yang menyebabkan tidur dapat ditingkatkan apabila ia diambil bersama dengan alkohol.

Ini agak kurang bermasalah dengan cara sayur-sayuran, namun harus tetap disimpan di mata. Bagi pesakit yang mengalami gangguan tidur dalam konteks kemurungan, Wort St. John kadang-kadang digunakan - selalunya sebagai ubat sendiri. Perkara ini harus selalu dilaporkan kepada doktor yang merawat Wort St. John mempunyai banyak interaksi dengan ubat lain - terutamanya ubat psikotropik.

Pesakit sering tidak menyedari hal ini, kerana mereka menganggap ubat herba yang ada tanpa resep tidak berbahaya dan tidak perlu disebutkan. Tidak ada kontraindikasi khusus untuk mengambil ubat herba. Walaupun begitu, doktor yang hadir mesti selalu dimaklumkan mengenai penggunaan bahan-bahan herba supaya dia dapat melihat kemungkinan adanya interaksi dan kontraindikasi.

Pil tidur herba tidak memerlukan preskripsi dan hanya terdapat sebahagiannya di farmasi, jadi sebahagian daripadanya juga boleh dibeli di kedai ubat. Sebagai contoh harga, tablet yang mengandungi valerian ekstrak disebutkan di sini. Harga termurah untuk 60 tablet di sini ialah sekitar 7 euro.

120 kapsul bunga semangat tersedia dengan harga sekitar 17 Euro. Sebilangan ubat dari kumpulan antihistamin - seperti pil tidur herba - boleh didapati tanpa resep di farmasi, tetapi - berbeza dengan ubat - dianggap ubat dalam pengertian konvensional dan mempunyai kesan yang terbukti secara saintifik. Antihistamin bertindak dengan menyekat tertentu histamin reseptor dan dengan itu menyebabkan, antara lain, penenang (pelemahan).

Pada asalnya, mereka dikembangkan untuk mengandungi reaksi alergi - misalnya, di rumput kering demam. Ubat pelali berlaku di sini sebagai kesan sampingan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, terutama generasi pertama antihistamin, iaitu yang lebih tua, kini digunakan terutamanya dalam rawatan gangguan tidur.

Bahan aktif yang tersedia tanpa preskripsi termasuk diphenhydramine dan doxylamine. Kedua-dua bahan aktif juga sebahagiannya digunakan untuk merawat loya. Mereka jarang digunakan dalam rawatan reaksi alahan, kerana bahan aktif yang lebih baru seperti cetirizine atau loratadine boleh didapati hari ini.

Oleh kerana antihistamin generasi pertama tidak hanya bertindak pada histamin reseptor, kesan sampingan antikolinergik tidak biasa. Ini termasuk kering mulut, kesukaran membuang air kecil (gangguan mitosis), sembelit dan kesukaran dalam reaksi dekat mata (tempat tinggal). Sakit kepala, pening dan mengantuk mungkin juga berlaku. Keupayaan untuk bertindak balas dikurangkan, oleh itu sangat disarankan untuk tidak mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas jalan raya setelah tertelan dan dalam beberapa jam berikutnya (memandu kereta).

Oleh itu, disarankan untuk meminumnya pada waktu petang sebelum tidur. Ini biasanya berlaku untuk semua pil tidur, tanpa mengira kumpulan mana mereka tergolong. Oleh kerana bahaya meningkatkan kesan penenang, antihistamin tidak boleh diambil bersama dengan alkohol.

Gabungan beberapa ubat penenang juga harus dielakkan atau hanya diambil setelah berunding dengan doktor yang merawat. Kombinasi dengan ubat-ubatan yang juga boleh menyebabkan kesan sampingan antikolinergik juga harus dikaji secara kritis, kerana ini dapat menyebabkan peningkatan yang signifikan terhadap kesan sampingan ini. Oleh kerana profil kesan sampingan antikolinergik, pesakit dengan pembesaran prostat (hiperplasia prostat) dan pesakit dengan glaukoma (glaukoma) harus mengelakkan pengambilan antihistamin sejauh mungkin atau hanya mengambilnya setelah berunding dengan doktor yang merawatnya.

Jika tidak, terdapat risiko peningkatan gejala hingga akut pengekalan kencing or glaukoma serang. Terdapat banyak persediaan yang mengandungi bahan aktif yang disebutkan di atas, hanya sebilangan kecil yang disebutkan di sini sebagai contoh. Tidur Vivinox mengandungi bahan aktif diphenhydramine.

20 drage berharga sekitar 6.50 euro. Persediaan Betadorm juga mengandungi diphenhydramine. Di sini 20 Dragees berharga lebih kurang 7.50.

Untuk penyediaannya, bahan aktif Doxylamin mengandungi peringkat antara lain tab tidur, di sini 20 Dragees berharga sekitar 4 euro. Benzodiazepin adalah antara ubat yang paling biasa diresepkan sebagai pil tidur atau ubat penenang. Namun, ini tidak semestinya baik untuk dipanggil, kerana mereka - berbeza dengan pil tidur yang lain - mempunyai potensi kuat untuk bergantung.

Benzodiazepin selalu tersedia hanya dengan preskripsi; dos yang lebih tinggi dikenakan Narkotik Undang-undang (BtM). Perbezaan dibuat antara lakonan pendek, sederhana dan panjang benzodiazepin. Semua bertindak pada apa yang dipanggil reseptor GABA dan dengan itu meningkatkan aktiviti arus ion redaman.

Mereka mempunyai kesan redaman (penenang), mendorong tidur (hipnotik), menghilangkan kegelisahan (anxiolytic) dan, dalam dos yang lebih tinggi, melegakan otot (nada otot menurun). Ini menjelaskan penggunaannya dalam banyak bidang, termasuk rawatan gangguan tidur jangka pendek, gangguan kecemasan, kegelisahan dan seperti ramalan sebelumnya anestesia. Oleh kerana kesan anticonvulsant (anticonvulsive atau antiepileptic) mereka, mereka juga digunakan dalam rawatan kejang akut.

Dalam kes insomnia, benzodiazepin bertindak pendek seperti triazolam atau nitrazepam digunakan secara khusus. Bergantung pada jangka hayat zat masing-masing, mungkin terdapat apa yang disebut mabuk, iaitu keletihan sehari selepas mengambil ubat. Perkara ini biasa berlaku apabila menggunakan bahan bertindak lebih lama seperti diazepam atau lorazepam.

Setiap benzodiazepin boleh membuat anda sementara tidak layak untuk memandu (penyertaan aktif dalam lalu lintas) kerana peningkatan masa reaksi. Dalam dos yang tinggi, pernafasan kemurungan mungkin berlaku. Walaupun begitu, keracunan dengan benzodiazepin sahaja sangat jarang berlaku dan sukar dicapai.

Walau bagaimanapun, kombinasi benzodiazepin dan bahan penenang lain berbahaya (lihat interaksi). Benzodiazepin mempunyai potensi ketergantungan yang tinggi, jadi penggunaannya tidak boleh berlangsung lebih lama dari 3-6 minggu. Gabungan benzodiazepin dengan bahan penenang atau hipnotik lain, seperti beberapa antidepresan (terutamanya trisiklik), pil tidur lain, beberapa neuroleptik dan terutamanya alkohol, boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, termasuk penahan pernafasan.

Kontraindikasi terhadap benzodiazepin termasuk kebergantungan benzodiazepin semasa dan masa lalu dan ketagihan lain, mabuk alkohol akut, myasthenia gravis (penyakit otot) dan apnea tidur. Antara benzodiazepin bertindak pendek yang digunakan dalam rawatan gangguan tidur adalah triazolam. Ini tersedia dengan nama dagang Halcion ®. Dengan preskripsi tunai terdapat yuran preskripsi 5 Euro untuk 10 tablet dengan masing-masing 25 mg bahan aktif.

10 tablet dengan preskripsi peribadi berharga 12.82 Euro. Bahan aktif Nitrazepam boleh didapati dalam bentuk pelbagai persediaan. Sebagai contoh, sebagai Nitrazepam 5 mg, 10 tablet berharga 5 Euro yuran preskripsi tunai, 11.80 Euro pada preskripsi peribadi.

Kumpulan bahan aktif ini mempunyai profil yang serupa dengan benzodiazepin, tetapi strukturnya berbeza. Mereka dipanggil Z-Dadah kerana namanya: Zolpidem, Zopiclon dan Zaleplon. Masih dipertikaikan adakah Z-ubat mempunyai potensi yang sama untuk ketergantungan seperti benzodiazepin.

Bagaimanapun, ada potensi yang jelas untuk ketergantungan, walaupun mungkin tidak begitu jelas. Ubat-ubatan Z bertindak pada reseptor yang sama dengan benzodiazepin, reseptor GABA, dan dengan demikian menguatkan arus ion penghambat yang mempunyai kesan penenang dan menyebabkan tidur. Kesan sampingan termasuk mabuk sehari selepas pengingesan, logam atau pahit rasa dalam mulut, masalah gastrointestinal seperti loya and muntah, Dan lain-lain.

Terdapat potensi peningkatan ketagihan yang ketara, oleh itu aplikasi tidak boleh digunakan selama lebih dari 3-6 minggu. Kombinasi Z-Ubat dengan bahan hipnotik penenang lain seperti beberapa antidepresan, beberapa neuroleptik, pil tidur dan alkohol lain harus dielakkan, jika tidak, kesan penenang boleh meningkat dengan ketara sehingga tahap yang mengancam nyawa. Agonis bukan benzodiazepin juga dianggap sangat ketagihan dan tidak boleh digunakan pada orang yang mempunyai sejarah ketagihan semasa atau masa lalu, kerana mereka berisiko meningkat untuk mengalami ketagihan baru.

Kontraindikasi lain adalah sindrom apnea tidur dan cacat teruk hati fungsi. 10 tablet dengan bahan aktif Zopiclon, masing-masing mengandungi 7.5 mg Hexal, berharga 5 Euro yuran preskripsi tunai dan 13.23 Euro untuk preskripsi peribadi. 10 tablet yang mengandungi zolpidem bahan aktif dalam jumlah 10 mg setiap tablet berharga 5 € yuran preskripsi untuk preskripsi tunai dan 13.23 Euro untuk preskripsi peribadi. Persiapan yang disenaraikan adalah contoh, ada banyak lagi yang setara.