Sindrom Mulut Terbakar

Pembakaran mulut sindrom (BMS) - dipanggil secara kolokial membakar mulut dan lidah sindrom - (sinonim: Glossalgia, glossodynia, glossopyrosis; stomatopyrosis; ICD-10-GM K14.6: glossodystrophy) dicirikan oleh ketidakpekaan lidah atau lisan mukosa, termasuk bibir. Ini juga termasuk ketidakselesaan seperti gatal atau kesemutan di mulut.

Pembakaran mulut sindrom dikira sebagai orofacial kesakitan sindrom.

Tiada perubahan dalam lidah atau lisan mukosa dapat dikenal pasti dalam sindrom pembakaran mulut, kerana istilah ini merujuk secara eksklusif kepada bentuk idiopatik. Penyakit yang disenaraikan di bawah diagnosis pembezaan mesti dikesampingkan sebelum membuat diagnosis sindrom mulut terbakar. Sekiranya penyakit muncul sebagai penyebab pembakaran mulut, ia disebut sebagai BMS sekunder. Sebelum membuat diagnosis BMS primer - sindrom mulut terbakar sebenar - BMS sekunder harus selalu dikesampingkan.

BMS primer, yang berkaitan dengan pembakaran dan kesakitan daripada mukosa, biasanya berterusan selama lebih dari 4 hingga 6 bulan dan berlaku hampir setiap hari.

Nisbah jantina: Wanita lebih kerap dipengaruhi berbanding lelaki (3.5-13: 1).

Puncak frekuensi: Penyakit ini berlaku terutamanya antara tahun ke-45 hingga ke-50 kehidupan.

Kelaziman (kekerapan penyakit) adalah sekitar 5% (di Jerman); di seluruh dunia 0.7-15%.

Kursus dan prognosis: Sindrom mulut terbakar boleh berlaku sebagai gejala penyakit umum yang menyertainya atau juga sekiranya berlaku perubahan pada mukosa mulut. Sensasi terbakar biasanya dirasakan di dua pertiga lidah anterior, di bahagian anterior lelangit keras, dan di bibir bawah. Apabila hari semakin meningkat, rasa tidak selesa biasanya meningkat. Semasa makan, insensasi bertambah baik. Selalunya terdapat gangguan selari rasa sensasi serta air liur.

Komorbiditi (penyakit bersamaan): kebanyakan pesakit dengan BMS juga mengalami gangguan psikologi atau psikiatri (kegelisahan, kemurungan).