Titisan mata estetik (anestetik)

Kesan

Perencatan natrium saluran pada saluran saraf menyebabkan pengurangan potensi tindakan dan dengan itu menjadi berkurang kesakitan penularan. Anestetik titis mata digunakan dalam oftalmologi setiap kali pesakit mengadu kesakitan-menyebabkan penyakit. Keradangan kornea atau kecederaan pada permukaan kornea sangat menyakitkan.

Juga tinggal yang lebih lama dan tidak dilindungi di tempat tinggi atau di bawah sinar matahari atau semasa kimpalan kerja boleh menyebabkan sangat kuat kesakitan (keratoconjunctivitis photoelectrica). Dalam kes ini, pesakit hanya boleh diberi penahan sakit titis mata sekali dan tidak boleh membawanya pulang bersama, kerana setelah kesannya berkurang, pesakit akan mengulangi ubat sakit dengan tetes mata sendiri dan dengan itu memperpanjang masa pemulihan. Dalam amalan oftalmologi harian, anestetik titis mata juga digunakan untuk mengukur tekanan intraokular, di mana tekanan diberikan pada kornea dengan bejana plastik kecil.

Dalam kes ini, titisan mata anestetik tidak hanya mengurangkan rangsangan kesakitan, tetapi juga refleks kornea, yang tidak memungkinkan pemeriksaan jenis ini. Titisan mata berikut digunakan: Oxybuprocaine (Conjucain, Novesine), Oxybuprocaine + fluorescein (Thilorbin), Proxymetacain (Proparacain-POS). Semua ubat harus diberikan 1 hingga 2 tetes pada mata yang terkena. Kesannya berlaku dalam masa kira-kira 30 saat.

Kesan-kesan sampingan

Penggunaan yang berpanjangan boleh menyebabkan kerosakan permukaan kornea dan reaksi alergi. Pesakit juga harus diberitahu bahawa refleks kornea pelindung dikurangkan beberapa saat selepas pemberian titisan dan aktiviti seharian, seperti menggosok mata, boleh menyebabkan kecederaan.

Kontraindikasi

Kepekaan dan reaksi alahan yang diketahui pada mata terhadap ubat yang diberikan.