Tompok usia di tangan

Istilah tempat umur menerangkan perubahan pigmentasi kulit, coklat gelap, kebanyakannya tidak berbahaya. Seperti yang ditunjukkan oleh istilah, perubahan ini berlaku lebih kerap dengan usia, itulah sebabnya antara 40 dan 50 sebahagian besar populasi sudah tempat umur. Oleh kerana perubahan ini lebih kerap berlaku di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari, tempat umur di tangan adalah perkara biasa. Walaupun perubahan pigmen ini biasanya tidak berbahaya, banyak orang terganggu oleh bintik-bintik di tangan mereka.

Rupa

Bintik-bintik di tangan tidak berbeza rupa dari bintik-bintik usia lain di badan. Tompok usia boleh sangat berbeza dari segi bentuk, ukuran dan kecerahan. Diameter bintik usia individu berkisar dari pecahan milimeter hingga beberapa sentimeter.

Tepi bintik-bintik dapat digambarkan dengan mudah, sehingga bintik-bintik biasanya terpisah dengan baik dari kulit di sekitarnya. Kecerahan biasanya berkurang secara berterusan kerana pigmentasi berterusan pada kawasan kulit. Bentuknya juga dapat sangat berbeza dari satu tempat ke tempat berikutnya. Bentuk bujur adalah khas, tetapi bintik-bintik juga dapat memiliki bentuk yang sama sekali berbeda. Perhatian harus diambil sama ada bintik-bintik berubah dalam perjalanan waktu kerana perubahan ukuran, bentuk dan warna harus selalu diperiksa secara dermatologi.

Punca

Dua faktor dalam kombinasi mereka sangat menyumbang kepada berlakunya bintik-bintik usia. Di satu pihak, seperti namanya, usia orang yang terjejas memainkan peranan utama. Sebaliknya, kejadian tersebut sangat berkaitan dengan pendedahan UV jangka panjang pada bahagian badan yang terjejas.

Oleh kerana sarung tangan terhadap paparan cahaya jarang dipakai di dunia barat, pengumpulan bintik-bintik usia di tangan tidak mengejutkan. Faktor lain yang dikaitkan dengan berlakunya bintik usia adalah pengambilan alkohol dan rokok. Nampaknya logik bahawa penggunaan salon penyamakan sangat meningkatkan risiko munculnya bintik-bintik usia.

Sunbeds sengaja terkena Radiasi UV untuk menyihatkan kulit. Namun, pada masa yang sama, risiko menyebabkan perubahan pigmen pada kulit, seperti bintik-bintik usia, meningkat. Yang dipanggil melanin adalah bahan yang dihasilkan oleh kulit kita lebih banyak apabila terdedah Radiasi UV.

Melanin bertanggungjawab untuk tan yang sering diinginkan pada musim panas, tetapi juga berperanan dalam perkembangan bintik-bintik usia. Biasanya, melanin sepatutnya melindungi sel-sel kulit dari bahaya Radiasi UVitulah sebabnya ia dihasilkan dalam kuantiti yang lebih banyak apabila kulit bersentuhan dengan sinaran. Kerana pendedahan UV jangka panjang pada kulit tangan, sel-sel penghasil melanin terdapat dalam jumlah yang meningkat. Deposit bahan lipofuscin terbentuk, yang muncul secara dangkal sebagai bintik usia. Dari sudut pandang biologi semata-mata, tidak ada bahaya bintik usia, kerana ini bukan sel degenerasi yang dapat merosakkan tubuh melalui metastasis atau sejenisnya.