Pendidikan geraham bayi | Molar

Pendidikan geraham bayi

Semasa perkembangan gigi pada kanak-kanak kecil, kesakitan sering berlaku. Penting untuk mengetahui bahawa gigi seri menyebabkan sedikit atau tidak kesakitan apabila mereka menerobos gusi. Lebih menyakitkan adalah pertumbuhan atau pembentukan geraham pada anak kecil, kerana mereka mempunyai permukaan yang besar dan tumpul.

Geraham biasanya mula bergerak dari rahang sehingga masih lembut gusi antara bulan ke-12 dan ke-15 kehidupan. Proses ini boleh berlangsung sehingga bulan ke-18 kehidupan. Sekiranya molar datang melalui gusi, lebih banyak tekanan yang menyebabkan kesakitan.

Pembengkakan pipi juga dapat dilihat. Kesan sampingan yang sering berlaku adalah demam. Ini adalah kerana kuman sebab itu demam (pirogen) kini memasuki organisma dengan lebih mudah, kerana pada masa inilah kanak-kanak meletakkannya jari atau tangan dalam mereka mulut.

Penting untuk bertenang dan memberi banyak perhatian kepada anak selama ini. Sebagai peraturan, geraham dapat dilihat sepenuhnya selepas bulan ke-24 kehidupan.