Sejuk

maklumat am

Gigi pipi berfungsi terutamanya untuk penggilingan makanan yang telah dihancurkan oleh gigi pemotong. Geraham dibahagikan kepada dua kumpulan:

  • Geraham depan (Dentes premolares, premolar) dan
  • Geraham belakang (geraham Dentes)

Geraham depan (premolar)

Molar anterior / premolar juga disebut premolar atau bicuspid (dari lat hingga "dua kali" dan cuspis "runcing"). Berbeza dengan geraham posterior, premolar juga memiliki pendahulunya yang gugur, yang berfungsi menggiling makanan sebelum perubahan gigi.

Hari ini, manusia hanya mempunyai 2 premolar (geraham depan) per setengah rahang, yang disebut sebagai 14, 24, 15, 25, 34, 44, dan 35, 45. Nenek moyang mamalia kita pada awalnya mempunyai dua kali lebih banyak premolar, iaitu empat geraham depan setiap separuh rahang. Pada manusia, premolar individu mempunyai dua hingga tiga tongkol mahkota gigi, yang memungkinkan fungsi pengisaran.

Premolar bawah menunjukkan penjajaran mahkota yang sangat ketara. Bilangan akar gigi dan saluran akar berbeza antara premolar individu. Gigi 14 dan 24 biasanya mempunyai dua akar gigi dan dua saluran gigi serta dua batang gigi di permukaannya.

Gigi 15 dan 25, sebaliknya, hanya mempunyai satu akar gigi dan satu atau dua saluran gigi. Ini juga mempunyai dua cusps di permukaannya. Gigi 34 dan 44 mempunyai satu saluran akar dan satu akar, jarang juga dua saluran akar.

Mereka juga mempunyai dua cusps. Gigi 35 dan 45 hanya mempunyai satu akar dan satu saluran akar, tetapi dua atau tiga cusps. Penyimpangan dari skema ini adalah mungkin.

Geraham belakang (molar)

Geraham belakang tergolong dalam geraham besar dan tidak dijumpai pada anak gigi. Atas sebab ini, mereka juga dikenali dalam vernakular sebagai gigi kenaikan. Mereka juga disebut geraham dan sangat besar dan kuat.

Mereka mempunyai cusps (tubercula) dan lesung pipit (fisur). Pada manusia, gigi ke-6, ke-7 dan ke-8 tergolong dalam geraham, yang bermaksud bahawa manusia mempunyai tiga geraham besar per setengah rahang, sebanyak 12 geraham posterior. Geraham posterior pertama (gigi ke-6) biasanya pecah pada usia 6 tahun dan oleh itu disebut molar enam tahun.

Geraham belakang kedua (gigi ke-7) tidak muncul sehingga usia 12 tahun, geraham terakhir (gigi ke-8) tidak menembusi sehingga dewasa antara usia 18 dan 25 tahun. Atas sebab ini ia juga dipanggil gigi kebijaksanaan. Seperti halnya premolar, bilangan akar gigi dan saluran akar serta bilangan celah gigi antara geraham individu berbeza-beza.

Dua gigi 16 dan 26 mempunyai tiga akar gigi, empat saluran akar dan empat batang gigi. Gigi 17 dan 27 masing-masing mempunyai tiga akar dan saluran akar dan empat cusps. Gigi 36 dan 46 mempunyai dua akar gigi dan tiga saluran akar, tetapi lima batang gigi.

Gigi 37 dan 47 mempunyai struktur yang sama, tetapi hanya empat batang gigi. Gigi 18, 28 dan 38, 48 tidak mempunyai bilangan akar, terusan dan cusps yang tetap dan berbeza secara individu. Penyimpangan dari corak ini juga mungkin berlaku untuk geraham posterior yang besar.