Tulang Ethmoid: Struktur, Fungsi & Penyakit

Oleh tulang etmoid, doktor bermaksud tulang kranial multi-unit orbit tulang. Tulang etmoid terlibat dalam struktur anatomi orbit, serta rongga hidung dan sinus frontal, dan berfungsi sebagai titik lampiran sistem penciuman. Tulang etmoid boleh terkena patah tulang, keradangan, dan kerosakan saraf.

Apakah tulang etmoid?

Tulang etmoid adalah tulang kecil, ringan, dan tidak kelihatan secara luaran tengkorak. Struktur anatomi ini juga dikenali sebagai os ethmoidale dan terletak di hujung rongga hidung. Di sana, pada kedalaman, ia membentuk sempadan dengan rongga kranial. Oleh itu, tulang etmoid adalah bahagian pangkal tengkorak, tetapi juga dari bumbung hidung dan orbit. Tulang terdiri daripada beberapa bahagian: lamina cribrosa, lamina perpendicularis, dan labirin berpasangan. Setiap bahagian ini menjalankan fungsi yang berbeza. Tulang etmoid sering disebut sebagai plat tulang berlubang, yang melalui lubang sarafnya penciuman otak memanjang ke arah hidung. Dalam konteks ini, pemisahan antara rongga hidung dari rongga kranial sering disebut sebagai fungsi utama struktur anatomi.

Anatomi dan struktur

Lamina cribrosa adalah salah satu daripada empat bahagian tulang etmoid. Projek penonjolan bertulang dari pusatnya. Unjuran ini juga dikenali sebagai cockscomb. Salah satu tepi cockscomb ini berartikulasi dengan tulang frontal. Oleh itu, kedua sayapnya sesuai dengan penekanan tulang frontal, membentuk bukaan hujung buta pada tisu-tisu sinus frontal. Lamina perpendicularis adalah struktur kedua tulang etmoid. Lamina tulang ini membentuk septum hidung. Tulang kedua etmoid juga diartikulasikan dengan tulang hidung, tulang sphenoid, dan tulang ploughshare. Labirin bipartit dan tersusun secara simetri adalah struktur ketiga tulang etmoid, yang membawa pelbagai jenis sel etmoid yang disebut. Labirin terlibat sebagai struktur pada dinding orbeitae dan dinding hidung, serta pada tulang sphenoid. Secara keseluruhan, permukaan tulang etmoid agak licin. Hanya titik-titik lampiran individu saraf dan darah kapal bukan dari struktur licin.

Fungsi dan tugas

Tulang etmoid terutamanya memberikan kestabilan ke orbit tulang. Ia berfungsi sebagai penghubung antara struktur individu anda dari mentol penciuman, orbit, dan kawasan frontal. Walau bagaimanapun, tulang etmoid juga bertanggungjawab untuk pemisahan struktur. Sebagai contoh, struktur tulang etmoid memisahkan rongga kranial dari rongga hidung. Tepi cockscomb juga merupakan titik penyambung bagi struktur pemisahan kedua belahan otak. Begitu juga dengan dua sisi hidung dibahagi dengan tulang etmoid. Ini memainkan peranan penting dalam persepsi mengenai bau. Hanya melalui dua rongga hidung, misalnya, manusia dapat menilai ke arah mana sumber bau berada, seperti yang dilihat dari sudut pandangan mereka. Bukan hanya kerana fungsi ini, tulang etmoid memainkan peranan penting untuk keseluruhan sistem penciuman dan persepsi penciuman umum. Tulang etmoid kedua berfungsi sebagai titik lampiran bagi banyak penciuman saraf di rantau atas. Lebih-lebih lagi, tanpa lubang di plat etmoid, saraf penciuman dan darah kapal daripada mukosa bahkan tidak dapat melalui ke hidung. Di sisi cockscomb tulang etmoid pertama membawa tambahan satu lubang masing-masing untuk sokongan mentol penciuman kanan dan kiri dan oleh tubulus tulang halus dalam struktur ini gentian saraf dari bau persepsi menarik diri hanya ke dalam mentol penciuman keluar. Di samping itu, saraf nasociliary, iaitu bahagian saraf kranial kelima, melewati takaran tulang etmoid pertama. Saraf kranial kelima bertanggung jawab, antara lain, untuk penghantaran rangsangan antara mata, rahang atas, yang Rahang bawah dan juga otak dan dengan demikian memungkinkan, misalnya, pergerakan mengunyah semasa makan.

Penyakit

Salah satu keadaan tulang etmoid yang paling biasa adalah patah. Apabila terdapat patah kepada salah satu struktur yang terlibat, biasanya berkaitan dengan pukulan ke orbit. Tulang etmoid mungkin berada dalam bahaya penurunan kerana ini. Sekiranya risiko ini berlaku, maka orbit tulang dan dinding hidung mungkin tidak lagi stabil. A patah tulang etmoid boleh dibetulkan secara pembedahan atau invasif minmal. Sekiranya pembetulan seperti itu tidak berlaku, struktur anatomi wajah boleh berubah secara kekal dari sinus frontal ke bawah. Sejak saraf kranial kelima dan penciuman saraf berlabuh pada tahap tulang etmoid, saraf kadang-kadang terlibat dalam patah tulang etmoid. Selalunya, saraf sistem penciuman terlibat. Fenomena ini boleh menyebabkan, misalnya, sensasi penciuman yang keliru. Dalam kes ini, pembebasan pembedahan struktur saraf yang terjejas sangat diperlukan. Walau bagaimanapun, saraf yang terperangkap dalam jangka masa yang lama biasanya mati. Kematian ini menyebabkan sekatan kekal fungsi saraf. Walaupun membebaskan saraf yang mencubit mungkin tidak sepenuhnya memulihkan fungsinya. Selain patah tulang, tulang etmoid dan terutama sel etmoid juga mungkin terjejas oleh proses keradangan. Seperti itu keradangan juga dikenali sebagai “sinusitis etmoidalis ”. Kerana hubungan dengan hemisfera serebrum, keradangan sel etmoidal sering merebak ke meninges, mungkin menyebabkan meningitis. Sama seperti biasa, keradangan sel etmoidal menghasilkan dalam abses orbit jika kursus ini tidak baik.